מזה מאות שנים, שמרה שווייץ באופן כמעט תמידי על המדיניות הניטרלית שלה בזירה הבינלאומית. אך בתוך שבוע אחד בלבד, היא קיבלה שתי החלטות כמעט היסטוריות בהתחשב במדיניות העתיקה.
שבוע אחרי שהפרלמנט השווייצרי הוציא את חמאס מחוץ לחוק כארגון טרור, החליט שלשום הבית התחתון של הפרלמנט ברוב של 126 תומכים מול 20 מתנגדים ו-41 נמנעים להוציא אל מחוץ לחוק גם את חיזבאללה.
1 צפייה בגלריה
yk14192022
yk14192022
(הכל השתנה ב־ 7 באוקטובר. הפרלמנט השווייצרי | צילום: אי־אף־פי, FABRICE COFFRINI)
אף שממשלת שווייץ התנגדה להוצאת חיזבאללה מחוץ לחוק, רוב מוחץ מחברי הפרלמנט השתכנעו מלחץ הוועדה המיוחדת בפרלמנט שטענה כי הארגון "מהווה איום על הביטחון הבינלאומי".
לגבי חמאס, גם הממשלה השווייצרית דווקא תמכה באיסורה, נוכח זוועות 7 באוקטובר. בפרלמנט השתכנעו כי הוצאת חיזבאללה מחוץ לחוק בנוסף לחמאס, יאפשר לשווייץ גמישות מסוימת גם במאמצי תיווך בינלאומיים בעתיד.
אף שממשלת שווייץ התנגדה להוצאת חיזבאללה מחוץ לחוק, רוב מוחץ מחברי הפרלמנט השתכנעו מלחץ הוועדה המיוחדת בפרלמנט שטענה כי הארגון "מהווה איום על הביטחון הבינלאומי"
אף שרבים טענו כי האיסור של שני ארגוני הטרור הגיע מאוחר מדי, הוא זכה לעידוד ותמיכה של תומכי ישראל בפרלמנט ושל ארגון הגג של הקהילות היהודיות בשווייץ.
עם זאת, בממשלת שווייץ חרדים מאוד למעמדה ההיסטורי הניטרלי של המדינה. למעשה, עד השבוע האחרון, שווייץ הגדירה רק שני ארגונים כארגוני טרור - אל-קאעידה ודאעש, בכפוף למדיניות השווייצרית הקובעת כי רק מי שהאו"ם מגדיר כארגון טרור באופן רשמי, מאפשר גם לשווייץ לנקוט באותו צעד. כאן למעשה נעשה שימוש בחוק מיוחד שמאפשר לשווייץ לפעול עצמאית, מה שעורר ויכוח ציבורי ופוליטי רחב.
ארגונים יהודיים כאמור ביטאו את שביעות רצונם מהמהלך: "אנו מברכים בחום על החלטתה של שווייץ להוציא את חיזבאללה מחוץ לחוק", כתבו בקונגרס היהודי האירופי.

שירותים טובים

ואולם, מאחורי הקלעים, בקרב דיפלומטים שווייצרים קיים החשש מפגיעה קשה במעמדה ההיסטורי המיוחד של המדינה בכל הנוגע למדיניות ה"אנחנו מדברים עם כולם", אשר מכונה גם "מדיניות השירותים הטובים", כאשר שווייץ לאורך ההיסטוריה מציעה את עצמה כמתווכת אמינה בסכסוכים רבים בעולם - כולל באזורנו.
זו הסיבה למשל שארגונים כמו הטליבאן, בוקו הראם בניגריה, המחתרת הבסקית בספרד ואחרים, לא הוצאו אל מחוץ לחוק. השווייצרים לאורך השנים ניהלו גם מגעים מול חמאס וכעת חוששים כי ההחלטה ההיסטורית בפרלמנט לא תאפשר להם יותר לפעול ולסייע.
עוד בשנת 2017 הפרלמנט השווייצרי דן בנושא והבהיר ש"שווייץ מנצלת את הקשרים שלה עם חמאס בעזה כדי למנוע פעילות אלימה".
אלא שהכל השתנה ב-7 באוקטובר, ומעשי הזוועה של חמאס נגד אזרחים ישראלים הביא לשינוי בטון ובתפיסת המדיניות: בפשטות, השווייצרים הבינו כי "תם הדיאלוג".
דניאל בטינידניאל בטיני

אלא שלפי התקשורת השווייצרית, לא מעט דיפלומטים וגם במסדרונות הפוליטיקה בברן, חוששים כי לאור הוצאת חמאס וחיזבאללה מחוץ לחוק, גם ארה"ב וטורקיה למשל ירצו לדחוף להכרה בארגונים כאלה ואחרים כארגוני טרור.
פורסם לראשונה: 00:00, 19.12.24