פרטים חדשים מתוכנית צה"ל לגייס כ-10,000 חרדים עד יולי 2026 – וההשפעה על השינויים הצפויים באורך השירות לכלל המשרתים: בממשלה יצטרכו להכריע בקרוב בסוגיה הנפיצה ביותר של חוסר השוויון בנטל למשרתים, עם חוק חדש, כשכבר עכשיו ברור בצה"ל שעומסי המילואים והשירות יישארו כבדים גם בשנת 2025.
שלשום הוצגה לשר הביטחון ישראל כ"ץ התוכנית שגובשה באגף כוח אדם של צה"ל, שתלויה בין השאר בתיקון חוק שירות החובה והארכתו בחזרה לשלוש שנים בשל צורכי המלחמה, עם הארכה דומה ל-36 חודשים לבנות בתפקידי התנדבות כלוחמות.
על פי התוכנית, הארכת תקופת השירות לא תחול על משרתים קיימים, אלא רק על המתגייסים בחמש השנים הקרובות, ולאחר מכן תשוב תקופת השירות ל-32 חודשים. במשרד האוצר התנגדו להארכת השירות בטענה שכך פחות צעירים יוצאים מוקדם יותר לשוק העבודה.
התוכנית כוללת הגדלת דמי קיום ומענקי שחרור לחיילי החובה בעשרות אחוזים, אך לא ננקב בכמה, והגדלת גיל הפטור למילואים מ-40 ל-45, עם מגבלת זימונים: תקופת שירות מילואים של חודש וחצי, אחת לשנתיים. עם זאת, בשלוש השנים הקרובות, שצפויות להיות עמוסות מבחינה ביטחונית, ניתן יהיה לקבוע שבהוראת שעה תקופת המילואים תהיה חודשיים וחצי בשנה, או 90 ימים בצו חריג של שר הביטחון.
בצה"ל דורשים גם לקדם בחקיקה הגדלה של משרתי הקבע בעוד מאות עד אלפי תקנים חדשים, בשל הגדלת מסגרות הכוחות עקב המלחמה. מטרת העל של התוכנית: להתייצב על סד"כ קבוע לצה"ל, שיכלול גם עשרות אלפי חרדים, בתקווה, עד שנת 2032. התנאי לכך הוא התחלה של התוכנית באופן מיידי – ובמקביל, על כלל רכיביה.
בדיון הציג ראש אכ"א, אלוף דדו בר-כליפא, לשר כ"ץ את הנתונים העדכניים באשר לגיוס החרדים: 3,000 זימונים לצו הראשון הוצאו השנה לחרדים בשלוש פעימות, אך רק 330 מהם התייצבו להליך המיון והקליטה – 240 מתוך 1,000 בפעימה הראשונה; 58 מתוך 997 בפעימה השנייה; ו-32 מתוך 1,003 בשלישית. בממוצע: 11 אחוז בלבד מהמלש"בים החרדים הגיעו לצווים הראשונים בחודשים האחרונים, ומאות מהם שלא הגיעו גם בפעם השלישית שזומנו, כבר זוכים לסנקציות פליליות בדמות צווי מעצר ועיכוב יציאה מהארץ.
על פי הנתונים, 59 צעירים חרדים בלבד גויסו לאחר שהתייצבו לצווים הראשונים, וחלקם כבר שולבו במסלולים החדשים והנפרדים שצה"ל פתח השנה לחרדים, כמו דיר תת-קרקעי (דת"ק) חרדי ראשון לחימוש מטוסי הקרב של חיל האוויר. את המהלך הצה"לי הנרחב להקים בסיסים ומסלולים ייעודיים לחרדים בהשקעה של מיליוני שקלים, מוביל בחודשים האחרונים סגן הרמטכ"ל, אלוף אמיר ברעם.
בקרוב צפוי צה"ל לשלוח 7,000 זימונים נוספים לחרדים, באישור השר כ"ץ. בצה"ל הבהירו לכ"ץ שהתנאים להצלחת גיוס החרדים הם הסכמה עם המגזר או חלקים ממנו – ובטח עם ההנהגה החרדית, הרבנית והפוליטית – ואכיפה ללא אפליה בין מגזרים, לרבות הסנקציות הקבועות בחוק.
גורמים ביהדות התורה אמרו ל"ידיעות אחרונות": "העובדה שכ"ץ בחר ללכת בדרכו של גלנט ולדבר על סנקציות אישיות נגד בחורי הישיבות היא לא פחות מרדיפה ברורה. זהו קו אדום שאנו לא נסכים לו".