"אכלתי צ'וריסוס וסטייק, ותכף אני נכנס להתקלח. הדבר שהכי חסר לנו בלחימה זו מקלחת", אומר סמל ירון רבינוביץ', לוחם חי"ר מגדוד 50 של חטיבת הנח"ל. "אנחנו כבר עשרה חודשים רצופים בלחימה. בשבוע שעבר פוצצנו מנהרות ומצאנו המון אמצעי לחימה, אבל אף פעם לא דמיינתי שנגיע למקום כזה בתוך עזה".
כן, סמל רבינוביץ' לא נמצא באחד מבתי המלון על חופי תל-אביב או באחד מכפרי הנופש ביוון. הוא נמצא על חוף רצועת עזה, כמה קילומטרים מקו הגבול שליד חוף זיקים, במעין
כפר נופש קטן שהקים צה"ל ברצועה, ונראה כסממן נוסף להתבססות צה"ל בשטח העזתי.
המתחם, שנמצא במבנה ענק שבנה חמאס, נפתח בחודש האחרון ומהווה אי התרעננות של ממש, מוסתר מעיי החורבות של רצועת עזה: משטח דשא סינטטי מוקף מבנים יבילים חדישים ומשרדים לשיחות נעימות ואישיות בין הקצינים לפקודיהם, כאילו הם באמצע בסיס ההכשרות בעורף ישראל; חדרי טיפול עם קב"נים ורופאים מרחוק באמצעות מכשיר טייטו, וליווי במקום של אחות ופרמדיק לצד חדר תרופות. הפרמדיק כאן, אגב, הוא שמי (64), מתנדב מילואים, שעובד כעוזר רפואה במרכז הרפואי איכילוב בתל-אביב. "יש לנו פה 99 אחוז מהתרופות שהם צריכים. זה עובד טוב", הוא מספר.
בחדר הצמוד פיזיותרפיסט מעסה את גב ורגלי הלוחמים על ספת טיפול. יש פה גם מרפאת שיניים ניידת, שכבר פעילה עם רופא צעיר וסייעת חביבה; פופים לרביצה מפוזרים בכל פינה. על אחד מהם שרוע לוחם ובידו כוס אקסל עם קוביות קרח. לוחם שני מתפנק עם קפוצ'ינו חם ועוגיות. חדרי מקלחות ושירותים מדוגמים "כמו בבית"; ושולחן מרכזי ארוך במרכז המדשאה, שאליו מוזרמות ארוחות בוקר מפנקות ועשירות "כמו במלון", וארוחות צהריים וערב על טהרת המנגל שצולה בשרים בלי הפסקה. "בחיים לא חשבתי שיהיה פה מקום כזה", התמוגג סמל דניאל וקרט, חברו של סמל רבינוביץ'.
אבל החידוש הגדול והדרמטי לא פחות כאן, הוא מתקן גדול ותעשייתי, ייחודי מסוגו להתפלת מי ים. “זה ייחודי מאוד לשטח לחימה, ואחרי שלושה שבועות סיימנו בדיוק את הבדיקות האחרונה שעשה פה חיל הרפואה והתחלנו להזרים מים לחיילים, מהמתקן הזה, גם לשתייה”, סיפר קצין הלוגיסטיקה של פיקוד דרום, אלוף-משנה מיכאל אזולאי.
המתקן מסוגל להתפיל מהים 60 אלף ליטרים ביום, וההשקעה בו ופריסתו עשויה להיות עבור שהות חד-פעמית או קצרה, או יכולה לסמל גם את המשך השהייה המבצעית של צה”ל גם אם תהיה הפסקת אש במסגרת עסקת חטופים.
קול המיית הגלים נשמע היטב מהחוף הצמוד למתחם, אך צה"ל אוסר על הלוחמים לרדת אליו. על אף זאת, הנוף של הים והאווירה הרגועה עושים את שלהם, ומשלימים את התחושה הבועתית.
כל פלוגה שמגיעה ליום רענון במתחם מתקבלת בשער שמעוצב ממתנפחים צבעוניים, ובתוך המתחם מתנופפים דגלי הפלוגה והגדוד. אחרי שהם נכנסים יכולים הלוחמים ליהנות משירותי מספרה בראשותו של ספר מנוסה, איש מילואים מבאר-שבע שעזב את העסק לגיחות לעזה לטובת החיילים; יש גם בית קפה עם מכונה גדולה לטחינת פולים; מכונות פופקורן וסוכר כמו בקולנוע; חדר לאונג' לפינוקים כמו ופל בלגי ופרעצל טריים; ואף פינה להתחזקות הרוח, עם ספרי דת וערכות תפילין וציצית.
בפינה אחרת של המתחם מצאתי עמדות לחלוקת ערכות היגיינה לכל חייל שכוללות דאודורנטים, סבונים, משחות ומברשות שיניים; תחתונים וגרביים ארוזים, ופינה להחלפת ציוד הלחימה האישי, כמו ברכיות, כפפות ושלל שפצורים.
אגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה (אט"ל) של צה"ל הציב במתחם גם עמדת פלייסטיישן חדש, ופיזר
בכל פינה עמדות טעינה כדי שהלוחמים יוכלו להטעין את הטלפונים שלהם ולדבר עם הבית בניחותא, מהשטח העזתי. בחדר אחר יש מכונות כביסה וייבוש מהיר למדי הלוחמים. צריך להיות כאן כדי להאמין מה צה"ל בנה, בלב שטח הלחימה ההרסני ביותר בעולם.
קצין לוגיסטיקה ראשי, תת-אלוף חיים מלאכי, לוקח אותי למתחם בג'יפ דוד ממוגן כמו אלה שמשמשים בגזרת איו"ש. כאן, בינתיים, השימוש בג'יפ הבט"שי הזה הוא בעיקר להכנסה נוחה של אורחים מבחוץ. "כל פלוגה מגיעה ליום רענון במתחם הזה אחת לעשרה ימים בממוצע", הסביר. "בסוף היום הם חוזרים לישון במרחב הלחימה שלהם בג'באליה, כשהם כבר רעננים לקראת המשך המשימות המבצעיות שלהם. יום כזה מרענן ומחזק להם את הרוח. אחרי שהלוחמים מסיימים את יום הכיף, אנחנו מנקים ומסדרים מחדש את המתחם בלילה, ומכינים אותו לפלוגה הבאה שבאה למחרת, וכן הלאה, ממש בסרט נע".
ראש מדור מזון בפיקוד דרום, רב-נגד דודו תורג'מן, הציג בגאווה את המזון המשובח שממתין ללוחמים במקררי הטרקלין: "אתה זוכר שאתה בתוך עזה, כן?" הדגיש. "אנחנו נותנים פה תחושה של בית, עם אייס-קפה, אספרסו, משקאות חלבון, טוסטים ושקשוקות בטעמים לארוחות בוקר, וכמובן גם פירות וגלידות כשחם. אנחנו מגשימים פה חלומות ללוחמים. אין פה דברים מתרומות. הרעיון הזה נולד באט"ל ונבע מהימשכות הלחימה. הוא בעצם התבסס על בסיס לוגיסטי קידמי שאנו ערוכים להקים בשטח אויב בכל מלחמה, וכאן פשוט הכפלנו אותו מבחינת כמויות, כדי להעלות לא רק את כשירות הכלים בשטח האויב, אלא גם את כשירות הפרט של הלוחם".
בערב שבו ביקרתי במתחם הייתה בו פלוגה מגדוד 50 של חטיבת הנח"ל, שיצאה לרענון מהלחימה בג'באליה. לא נראה שהכוחות ייצאו מג'באליה בקרוב, וכבר ברור שלא מדובר רק בפשיטה, שהיא פעולה מבצעית קצרה ומוגבלת שכוללת כניסה ויציאה משטח האויב. בפרוזדור הביתור הענק נצרים וגם בציר פילדלפי הקים צה"ל זה מכבר מתחמי רענון דומים, שכוללים גם עמדות פדיקור רפואי לרגלי הלוחמים, אך לא בהיקף ובאיכות של המתחם החדש. "ביצענו כבר 300 מבצעים לוגיסטיים לאורך הלחימה בזירה העזתית", סיפר אל”ם אזולאי. "אחרי תקופה ארוכה יותר של 40–50 ימים, כשהלוחמים יוצאים מהרצועה לרענון בשטח הישראלי, אנחנו עורכים להם שם יום כיף אפילו גדול יותר".