המשלחת הישראלית שנמצאת בבירת קטאר דוחא, בראשות בכיר במוסד, רשמה התקדמות בכמה נושאים הנוגעים לעסקת החטופים המתגבשת - אך לפי שעה עדיין נותרו פערים בין הצדדים. בקרב שרי הקבינט קיימת אופטימיות כי העסקה מתקרבת, ובכיר אמריקא
י העריך אתמול כי ייתכן שהיא תיסגר בשבוע הבא.
"התחושה היא שתהיה עסקה. נראה שחמאס בעניין ורוצה עסקה כדי לא להרגיז את דונלד טראמפ", אמר הבכיר האמריק
אי. עם זאת, גורם ישראלי צינן את ההתלהבות: "עם כל האופטימיות, אסור לשכוח שאנחנו מדברים עם מפלצות. עד שזה לא סגור, זה לא סגור".
הערוץ המצרי אל-רד דיווח אתמול כי העסקה שעשויה לצאת לפועל כוללת נסיגה של צה"ל מרוב ציר פילדלפי, כמו גם הסכמה על הפעלה מחדש של מעבר רפיח בהתאם להסכם המעברים מ-2005, ללא נוכחות ישראלית. "מעבר רפיח ינוהל על ידי פלסטינים מהצד הפלסטיני, וישראל תיסוג מציר נצרים עד רחוב סלאח א-דין", נכתב בדיווח. "ההסכם גם כולל את חזרת עקורי רצועת עזה ללא הגבלות ושחרור חטופים ישראלים - חולים, מבוגרים ונשים - בתמורה לאסירים פלסטינים".
בקבינט: דיון על הצפון
גורמים בישראל אמרו כי נראה שיש "רצון טוב בשני הצדדים להתקדם לעסקה", דבר שמעיד על אופטימיות. בישראל מעריכים כי תהיה נכונות של חמאס להגליית אסירים עם דם על הידיים למדינה שלישית.
התעקשות ישראלית על סיום שלטון חמאס בעזה יכולה להעמיד בסימן שאלה את הסכמתו של הארגון
לקבל עסקה קטנה, ביודעו שישראל יכולה לחזור ללחימה אחרי העסקה ההומניטרית. חמאס אמנם התגמש בסוגיית ציר פילדלפי והסכים שנוכחות ישראלית תישאר שם - אבל לפי הערכות, אם לא יקבל ערבויות מספקות מהמתווכות שישראל לא תחזור למלחמה - ייתכן שימשיך להתנגד לעסקה קטנה.
שלשום נפגשו בקהיר בכירים בחמאס עם בכירים בג'יהאד האיסלאמי ובחזית העממית, כדי לדון במה שהגדירו כ"סיום המלחמה והתפתחויות הקשורות למשא ומתן להפסקת האש ולעסקת חילופי שבויים".
בהודעה רשמית מטעם חמאס נכתב כי, "האפשרות להגיע להסכם קרובה מאי פעם - אם האויב יפסיק להציב תנאים חדשים". בנוסף צוין כי המשלחות בקהיר "דנו בהתפתחויות האחרונות בוועדת התמיכה לניהול רצועת עזה, הביעו את הערכתן למאמץ המצרי בנושא ולחשיבות התחלת צעדים מעשיים להקמת הוועדה והכרזה עליה בהקדם האפשרי".
רוב ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני שנערכה אתמול בפיקוד צפון, ונמשכה ארבע שעות וחצי, עסקה במצב בצפון, וככל הידוע לא עסקה בחטופים. השרים קיבלו סקירות עומק ושאלו שאלות, וגורמים שבקיאים בפרטים אמרו שהדיון היה מאוד איכותי וראוי. לדבריהם, התאפשר לשרים לרדת לרזולוציות קטנות, והם קיבלו גם סקירה כללית על האיום מהחות'ים בתימן.
"החשש: חטופים יישארו מאחור"
ובתוך כך, ביום שאחרי חשיפת דברי בכיר בממשלה, שהזהיר את משפחות החטופים הצעירים מפני הפקרת יקיריהם בעסקה המתגבשת, משפחות הגברים הצעירים שבשבי חוששות כי עסקה חלקית תחרוץ את גורלם.
אתמול חשף רונן ברגמן ב"ידיעות אחרונות" וב-ynet, כי גורם שמשתייך לחלק הניצי בממשלה שיגר מסר לקרובי הגברים הצעירים שבשבי, ולפיו "זו שעה קריטית ליקיריכם. אם לא תפעלו, הם לא יחזרו. אנו מתקרבים להסכם שלא יכלול מחויבות לשחררם".
עינב צנגאוקר, אמו של החטוף מתן צנגאוקר, הגיבה לדברים ואמרה כי "החשש הכי גדול שלנו, המשפחות, ושל הציבור כולו זה שממשלת ישראל תשאיר חטופים מאחור. איך אפשר לעשות סלקציה בין יהודים? איך אפשר להפקיר את הילדים שלנו בגיהינום?"
רובי חן, אביו של החלל החטוף איתי חן הי"ד, הוס יף: "הכל זה חלק מהשיטה. אנחנו שומעים כל הזמן נציגים מהממשלה אומרים משהו אחד בבוקר ובערב משהו אחר. הם כל הזמן בדיס-אינפורמציה הזו, זה עושה טרור פסיכולוגי. אבל מה שמעניין את המשפחות זה לא זה, אלא איך יוצא החטוף האחרון. במנגנון מוסכם".
מיכאל לוי הוא אחיו של החטוף אור לוי — אב לילד, אלמוג בן השלוש, שהתייתם מאמו שנרצחה במסיבת הנובה. "אחי הוא מקרה הומניטרי, הכי הומניטרי שאני מצליח לחשוב עליו", אומר לוי. "יש שם עוד אבות והורים, ויש גם גברים צעירים שגם אם הם לא אבות - זה לא אומר שצריך להפקיר אותם. אני חושב שאנחנו כבר בשלב, אחרי כמעט שנה ושלושה חודשים, שכל מי שנמצא שם הוא מקרה הומניטרי. אי-אפשר לשרוד בתנאים האלה ולא להפוך למקרה הומניטרי. אני אפילו לא יודע לתאר את התנאים האלה. אני רק חושב על אחי, שהוא כמעט מטר תשעים, מנסה לעמוד באחת המנהרות האלה, ומזדעזע".
גם שמעון אור, דודו של החטוף אבינתן אור וחבר בפורום תקווה, התייחס למסרים של הגורם הבכיר ואמר כי הוא "לא מכיר פנייה כזאת - אבל התכנים לא זרים לי. אני יודע, וברור למשפחה שלנו ולכל המשפחות של החטופים הצעירים והחיילים, שאחרי החלק הראשון של העסקה לא תהיה עסקה שנייה, או שהאפשרות תהיה מזערית לחלוטין".
יפעת קלדרון, בת דודתו של החטוף עופר קלדרון, אמרה גם היא: "אין מנוס מעסקה אחת שתשיב לנו את כל החטופים, כולם כולל כולם, תוך הפסקת המלחמה הארורה שעד כה הורגת לנו חיילים וחטופים. הלחץ הצבאי החזיר לנו בעיקר גופות חטופים. החשש שאם לא תהיה עסקה אחת, סופם של החטופים שיישארו מאחור יהיה כסופו של רון ארד, וזה יהיה אסון שלא נוכל להתאושש ממנו כאומה, לעולם".