נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, צפוי להיות ראש מדינה הראשון שיבקר ב"סוריה החדשה", כאורח של המנהיג הכורדי "אבו מוחמד אל-ג'ולאני" שחזר לשמו המקורי באחרונה: אחמד חוסיין א-שרע.
מנהיגי הכורדים בסוריה ובעיראק, שעוקבים אחרי ההתפתחויות בסוריה, יודעים לספר כי אחרי ביקור ראש המודיעין הטורקי איברהים קאלין, ובעקבותיו שר החוץ חאכן פידאן, צפוי הנשיא ארדואן להגיע לדמשק בתוך ימים ספורים, לקיים שיחות בארמון הנשיאות ולהתפלל במסגד אומיה. כוונת הביקור ברורה: להבהיר לעולם כי טורקיה היא "נותנת הטון" בסוריה, וכי כבר תפסה את מקומה של איראן, ובמידה לא קטנה גם את מקומה של רוסיה, שהוציאה בימים האחרונים חלק גדול מיחידותיה הצבאיות באזור נמל טרטוס.
ארדואן, שיגיע עם קבוצת בכירים צבאיים ואזרחיים, מתכנן להעמיק את החדירה הצבאית והכלכלית של טורקיה בסוריה, לשלוח קציני צבא ולארגן את השיקום מחדש של עשרות בנייני ממשלה, ומאות מבני מגורים שנהרסו בתקיפות שהובילו להפלת שלטונו של בשאר אל-אסד. "עשרות חברות בנייה טורקיות כבר ממתינות" הבהיר ארדואן בישיבת ממשלה באנקרה: "נחתום על הסכמים – טורקיה תשלח מומחים ופועלים ונסיכויות המפרץ, בראשן נסיכות קטר, יהיו אחראיות למימון מבצע השיקום".
אל-ג'ולאני-שרע כבר מינה שרי חוץ, ביטחון, ראש ממשלה ואפילו אחראית לענייני הנשים בסוריה. הוא עצמו לא לקח לעצמו תפקיד רשמי, אבל ברור שהוא "הבוס". כיאות למעמדו החדש, החליף ארבע פעמים את לבושו - מגלביה לבנה למדי צבא בסגנון זלנסקי באוקראינה, הסיר את כיסוי הראש, ה"עמאמה", ולבש מדי צבא מגוהצים, ואז הפך שוב את הופעתו, והופיע לפגישות עם עוזרת שר החוץ האמריקאי בחליפה אזרחית כהה וחולצה לבנה, ואתמול הוסיף גם עניבה לפגישות עם בכירים מאירופה.
מי שעוד לא הוזמנו לדמשק הם דווקא הכורדים. ג'ולאני שולח להם מסר חד על כוונת הצבא הסורי "החדש" לאסוף את הנשק מ"כל העדות בסוריה", כולל הכורדים. אך "זה לא ילך" מבהיר יועץ הנשיא בכורדיסטן, "גם ג’ולאני יודע שאף אחד אצלנו לא יסכים להתפרק מהנשק והתחמושת".
בכורדיסטן האזינו לראיונות של ג'ולאני ל-BBC ול"שארק אל-אווסט" הסעודי, שבהם דיבר על ישראל: "הוא נשמע כמי שמעוניין בשקט מישראל, והמסרים האלה זכו להבנה בצד הישראלי, כשנתניהו והרמטכ"ל הבהירו שאין כוונה לפעול נגד הצבא הסורי החדש".
מנהיגי הכורדים ממשיכים לנסות לפענח את הודעת ישראל, "נעזור לכורדים, בלי להעביר נשק". בכיר כורדי תהה בשיחה עימי: "מה אנחנו צריכים? לא שתחזיקו לנו ידיים או תתפללו איתנו. אנחנו צריכים, דחוף, סיוע צבאי ישראלי ותחושה שאתם ממשיכים להיות איתנו". הבכיר הכורדי רומז, בלי לפרט, ש"אני חושב שאני יודע לפענח את כוונת הסיוע הישראלי, אבל זה לא מספיק. תזכרו, יש בינינו עשרות שנים של קשרים אמיצים. אל תנטשו את הכורדים".