משפחות החטופים, יחד עם החברה הישראלית, משוועות להודעה רשמית על עסקת חטופים, אך נראה שעל כל צעד לקראתה, נלקחים שניים אחורה. "אני שומעת את הטרפודים של ראש הממשלה" אומרת עינב צנגאוקר בכאב, "את ההתבטאויות של השרים שלו כי מתן ושאר החטופים הם לא הנושא הכי חשוב לעסוק בו. אני רואה את בן גביר עולה להר הבית כשהבנות והבנים שלנו מוחזקים בידי מחבלי חמאס. אני רואה לנגד עיניי את ההחלטה של הממשלה להפקיר חלק מהחטופים מאחור, להשאיר אותם למות בשבי חמאס. אני כועסת וחוששת, משחקים בחיים של הבן שלי. אזרחים ישראלים הפכו לכלי פוליטי, במגרש של הממשלה."
עינב ויתר משפחות הגברים הצעירים יודעות שהמאבק עד להשבתם עוד ארוך: "ראש הממשלה החליט להביא לקבינט עסקה חלקית, הוא החליט לעשות סלקציה בין דם אזרחיו. כרגע העסקה מדברת רק על הפעימה ההומניטרית, לא על החזרת כל החטופים. הדרג המדיני לא נותן לצוות המו"מ מנדט לעסוק בסיום המלחמה – שזה התנאי הבסיסי שחמאס מציב בשביל לשחרר את כולם. ראש הממשלה שלנו נסחט בידי בן גביר וסמוטריץ' שכבר הבטיחו מלחמה לעד ולהקים התנחלויות על גבם של החטופים. מעל המנהרה של מתן הם חולמים להקים בתים. ואין אף צדיק בסדום בממשלה הזאת שאומר עד כאן. שחייהם של החטופים חשובים יותר מכל חזון קיצוני."
2 צפייה בגלריה
yk14202850
yk14202850
("הנשיא לא מספיק משמיע את קולו". אירוע הדלקת הנרות, אמש | צילום: חיים צח/ לע"מ)
עינב ושאר בני המשפחות דורשים הצגה של תוכנית מפורטת, שלא רק תדבר על יציאתו של החטוף הראשון, אלא גם של האחרון, עסקה שתבטיח סוף לסבל המתמשך של החטופים ותחזיר אותם – החיים לשיקום והנרצחים לקבורה. מבחינת עינב, מכאן המאבק רק יחריף: "אנחנו נפעיל כל לחץ אפשרי בשביל שהממשלה תתחייב על סיום המלחמה בתמורה לעסקה כוללת. אנחנו פוקדים יותר את הכנסת ומחריפים את הטון, מגייסים להפגנות בשער בגין דמויות חדשות, כמו בני בגין ואמהות של לוחמים. אני נפגשת עם דמויות ציבוריות שלא נפגשתי איתן עד כה. אנחנו נחזור לבצע פעולות רדיקליות. כמו שאני הולכת לישון וקמה עם הפנים של מתן, כך גם ראש הממשלה צריך, אסור לשכוח את החטוף ה–100. המאבק שלנו לא יסתיים בעסקה הראשונה, אלא רק כשישראל תסכים לסיים את המלחמה בתמורה להחזרת מתן וכל יתר החטופים".
2 צפייה בגלריה
yk14202851
yk14202851
"הממשלה מפקירה חלק מהחטופים" , עינב צנגאוקר | צילום: אלכס קולומיסקי
המאבק העיקש של עינב ושאר המשפחות הוביל אותה אף לפנות למימון המונים: "החלטתי לצאת לקמפיין גיוס המונים כדי שלא אהיה תלויה באף גורם במאבק, וכרגע אני צריכה את עזרת הציבור."

אירוע מתוח בבית הנשיא

אמש, נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל אירחו משפחות חטופים להדלקת נר שני של חנוכה בבית הנשיא בירושלים. ניתן היה לחוש את המתח הרב שבו מצויות המשפחות באירוע. חיים היימן, שבתו ענבר היימן נרצחה ונחטפה, אמר: "איך מגרילים 30 חטופים? איך בוחרים?" דני אלגרט, שאחיו איציק אלגרט מוחזק בידי חמאס, השיב: "סלקציה" – ואביה של נועה ארגמני שחולצה על ידי צה"ל, זעם: "איך אתה מדבר?"
דני אלגרט אמר: "ראש הממשלה מפעיל נגדנו טרור פסיכולוגי. הוא אומר שאנחנו קרובים לעסקה – ואז מטרפד. אם בשלה העת אז בשלה העת לכולם, לא לחלק. נתניהו רוצה עסקה חלקית מטעמים פוליטיים. הוא רוצה למשוך את הסיפור עד הבחירות ב-2026".
לאחר מכן פנה לנשיא, ואמר: "אם לא תעמוד על המשמר, הוא יבטל את הבחירות האלו. אנחנו מזהירים את ראש הממשלה, שיביא אותם. אני יודע שאתה (הנשיא – א"א) עושה מאמצים, אבל אני רוצה 100 אחוז תוצאות". דני מירן, אביו של החטוף עמרי מירן, טען כי "בציבור רווחת הדעה שהנשיא לא עושה מספיק ולא משמיע את קולו. הדרישה שלנו היא עסקה על כל החטופים. תשמיע את קולך, שכל ה-100 יחזרו בפעם אחת".
דניאל ליפשיץ, שסבו עודד ליפשיץ נחטף מביתו, אמר: "אני מציע לראש הממשלה – אם צריך לדחות את המשפט כדי להחזיר את החטופים, נעמוד בקריאה אחת. צריך להתרכז רק בהבאתם הביתה. אנחנו לא רוצים לאבד בני משפחות של חטופים, אנחנו לא רחוקים משם. אנחנו בקצה של יכולת ההכלה".
בעת הדלקת הנרות אמר הרצוג כי "את הבוקר התחלתי בתפילה לשחרור וחזרת החטופים במיידי. המוני בני נוער ממועצת התלמידים הארצית הגיעו, הם זעקו לשחרורם. אחר כך הגיעו גמלאים, וגם הם זעקו לשחרור החטופים. צריך לעשות כל מאמץ, בכל דרך, כדי להחזיר אותם הביתה. יש כאן נציגות מחניתה, זה אומר שמדרום ועד צפון כולנו מלוכדים במשימה הזאת למרות המלחמה הקשה. עכשיו בשלה העת, גם בצד הנפשי-לאומי של העם. אני אומר לעם ולהנהגה, לממשלת ישראל: כולנו עושים את המאמץ הזה ביחד, ומביאים אותם הביתה".
באירוע השתתפו גם משפחותיהם של החטופים שלמה מנצור, רון בנימין, איתן לוי, טל שהם, עידן אלכסנדר, מתן אנגרסט, איתי חן, חנן יבלונקה ואוהד יהלומי. מרביתם עדיין מוחזקים בידי חמאס.

חוסר האמון בחמאס

למרות הפסימיות סביב המגעים והזעם של המשפחות, גורמים שמעורבים במו"מ אומרים כי "יש עוד תקווה".
בכיר בחמאס טען בשיחה עם העיתון הקטארי "אל–ערבי אל–ג'דיד" שארגון הטרור לא יכול להעביר את הרשימה המלאה – בשל המצב ברצועת עזה. הוא הוסיף כי חמאס אישר במו"מ שהוא מוכן להעביר רשימה מלאה של החטופים החיים לאחר התייצבות המצב ברצועה, ולאחר הפסקת האש. למרות זאת, בישראל ממשיכים להתעקש על הרשימה ולא מוכנים לתחבולת "חתול בשק", כלומר לקבל חטופים במסגרת עסקה – מבלי שהיא יודעת מי בדיוק.
יש לכך גם משמעויות בכל הקשור למפתחות שחרור המחבלים מהכלא הישראלי, עם הבדל בין חטופים חיים וחטופים מתים. החשש הוא שחמאס מנסה שוב להתל בישראל כפי שרימה בעסקה הקודמת בנובמבר אשתקד. גורמים שמעורים בפרטים ציינו כי ישראל לא רוצה להתחיל שוב עסקה "ברגל שמאל".
בישראל לא מאמינים לחמאס לנוכח ניסיון העבר, ומזכירים שחמאס שיקר שאין לו 7 נשים חיות. לא ניתן לקיים הסכם שבמסגרתו עתיד להשתחרר חטוף חי – ואז לקבל גופה.
ייתכן כי תידרש מישראל גמישות לגבי הרשימה, וזה משהו שראש הממשלה בנימין נתניהו יצטרך להחליט עליו. עם זאת, ולמרות תחושת המשבר בשיחות, בכיר ישראלי אמר שתהיה בסוף עסקה הומניטרית לפני 20 בינואר – מועד השבעתו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב.