אליפות אוסטרליה הפתוחה בטניס, שתצא לדרך ביום ראשון, סיפקה לנובאק ג'וקוביץ' כמה מרגעי השיא בקריירה שלו - זכייה ראשונה בגראנד סלאם, שאחריה הגיעו עוד תשע רק במלבורן ו-24 בסך הכל - אבל גם את אחד מרגעי השפל, אם לא הגדול שבהם: ההחלטה של שר ההגירה האוסטרלי לגרש אותו מהמדינה בעקבות סירובו להתחסן לקורונה.
אבל בואו נתחיל בהתחלה. שנת הפריצה של הטניסאי הסרבי הייתה 2007, כשהיה בן 20. הוא זכה בחמישה טורנירי ATP ובשני מאסטרס, ובגראנד סלאמים הישג השיא שלו היה עלייה לגמר אליפות ארה"ב, שבו הפסיד לרוג'ר פדרר. לטורניר הראשון של 2008, באוסטרליה, ג'וקוביץ' הגיע מהמקום השלישי בעולם ועם רצון עז להוכיח שהוא שייך לצמרת העולמית - ולא רק מבחינת הדירוג. ההוכחה הגיעה בחצי הגמר, עם ניצחון על המלך הבלתי מעורער של הטניס ואלוף השנתיים הקודמות במלבורן, הלוא הוא פדרר, שניצח אותו כאמור ארבעה חודשים קודם לכן בגמר בניו-יורק. במשחק הגמר, שהתקיים ב-28 בינואר, ג'וקוביץ' היה צריך רק לשים את החותמת, אבל מולו התייצב הסנסציה של הטורניר.
שבועיים קודם לכן אף אחד לא הכיר את הצרפתי בן ה-22 ז'ו-ווילפריד צונגה, אבל באוסטרליה הוא עבר בדרך את אנדי מארי ורפאל נדאל, וגם בגמר נגד הסרבי הוא ניצח במערכה הראשונה 4:6. אלא שבשלב זה ג'וקוביץ' התעורר, ניצח 4:6, 3:6, 6:7 והצהיר בסיום: "אני חושב שהדומיננטיות של פדרר ונדאל הייתה מדהימה בשנים האחרונות, אז דבר כזה תורם גם לתקשורת וגם לחובבי הטניס ברחבי העולם, שרוצים לראות משהו חדש". בזמנו זה נחשב אולי לשחצנות של בחור צעיר שרוצה למשוך תשומת לב, אבל בהמשך התברר שלדיבורים האלה יש כיסוי על המגרש, בעיקר המשטח הקשה. ג'וקוביץ' זכה אחר כך בתשעה תארים נוספים במלבורן וביום ראשון יתחיל במרדף אחרי התואר ה-11 באוסטרליה, שיצטרף לשבעה תארים בווימבלדון, ארבעה בארה"ב ושלושה בצרפת.
ב-2022 נחת ג'וקוביץ' במלבורן כדי לזכות בתואר רביעי ברציפות, אבל אז נחשף פן נוסף באישיות שלו, לצד היותו עילוי בטניס. הימים הם ימי הקורונה, והסרבי נודע כאחד המתנגדים הגדולים לחיסונים, בטח בעולם הספורט. בעקבות אי-עמידתו בתקנות הקורונה המחמירות של המדינה, שר ההגירה אלכס הוק ביטל את הוויזה שלו. הוא עירער על ההחלטה ושהה בינתיים במתקן מעצר של רשות ההגירה, לטענתו בתנאים לא ראויים. בית המשפט קיבל את הערעור והשיב לו את הוויזה, אבל בינתיים פורסם תחקיר עיתונאי לפיו זויף התאריך על בדיקת הקורונה החיובית שהציג בטענה שהחלים מהמחלה. כעבור יומיים שר ההגירה ביטל את האשרה שנית, הפעם בית המשפט לא קיבל את הערעור של ג'וקוביץ' – והוא עזב את אוסטרליה. כל זה כמובן לא מנע ממנו לחזור כעבור שנה לאוסטרליה לזכות בתואר בפעם העשירית.