דיווחים על תחלואה נשימתית חריגה בסין בימים האחרונים עוררו גל של חששות ברחבי העולם. על פי דיווחים, בתי החולים בסין מתמודדים עם עומסים חריגים, ומספר מקרי המוות עלה. ברשתות החברתיות צצו שמועות על התפרצות וירוס חדש, אך הרשויות בסין ובעולם מבהירות: מדובר בתחלואה עונתית המשלבת נגיפים מוכרים, ולא במחולל מחלה חדש או מסוכן במיוחד.
אחד הנגיפים שמחוללים את תחלואת החורף החריגה בסין הוא HMPV, הפחות מוכר לציבור הרחב, שממקד תשומת לב עולמית. נגיף המטא-פנאומוניה האנושי (HMPV) זוהה לראשונה בשנת 2001 בהולנד, והוא גורם לתחלואה נשימתית בעיקר בקרב ילדים וקשישים. "מדובר בנגיף עונתי הגורם לתסמינים דמויי הצטננות ושפעת כמו שיעול, חום (לא תמיד), גודש באף, קוצר נשימה והרגשה כללית רעה", אומרת פרופ' מיכל פאול, מנהלת המכון למחלות זיהומיות בקריה הרפואית רמב"ם. "ברוב המקרים, המחלה קלה ואינה דורשת טיפול רפואי משמעותי. עם זאת, במקרים חמורים יותר, בעיקר בקרב תינוקות, קשישים ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת או אנשים עם מחלות ריאות כרוניות כמו אסתמה ו-COPD, הוא עלול להסתבך ולהגיע לקוצר נשימה, אשפוז, דלקת ריאות, אבל נדיר שזה מגיע למצבים כאלה. הוא נותר פחות מוכר לציבור הרחב, בעיקר משום שבמרבית המקרים הוא גורם למחלה קלה שאינה מצריכה פנייה לבית החולים".
1 צפייה בגלריה
yk14215523
yk14215523
(תחלואה נשימתית בסין בימים האחרונים | צילום: STR - אי־אף־פי)
פרופ' אבי פרץ, ראש מערך האקדמיה, חדשנות ומחקר במרכז הרפואי צפון (פוריה), וראש המרכז למחלות זיהומיות ואימונולוגיה בפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי באוניברסיטת בר אילן, מוסיף: "נגיף ה-HMPV מתפשט בדרכים דומות לנגיפים אחרים, כמו שפעת וקורונה: טיפות הנפלטות בזמן שיעול או עיטוש, מגע ישיר עם אדם נגוע וחשיפה למשטחים מזוהמים".

בישראל אין עלייה

כיום, אין חיסון נגד HMPV ואין טיפול אנטי-ויראלי ייעודי. הטיפול מתמקד בניהול התסמינים: מנוחה, שתייה מרובה ושימוש בתרופות להורדת חום או להקלת הנשימה. בהקשר זה ממליץ פרופ' פרץ להתחסן לשפעת, כדי להפחית את הסיכון לתחלואה כפולה, שעלולה להיות חמורה יותר. בישראל, נכון לעונת החורף הנוכחית, לא דווח על עליות חריגות במקרי HMPV. עם זאת, בתי החולים מתמודדים עם עומס ניכר בעקבות עלייה במקרי שפעת וקורונה. מחלקות פנימיות בבתי חולים כבר חצו את 100 אחוזי התפוסה, והמשמעות היא ש"החולה במסדרון" חזרה ובגדול.