קשה היה שלא לשמוע את קריאות הזעם ושריקות הבוז שהשמיעו עשרות הלבנונים שהסתובבו אתמול באין מפריע בין חורבות הכפר הלבנוני אל-מטמורה, שסמוך לחומת הגבול, מול הכפר הבדואי ערב אל-עראמשה וקיבוץ אדמית שבגליל המערבי. כוחות צה"ל עזבו את המרחב כבר ב-11 בינואר, וצבא לבנון אמור היה לתפוס אותו ולוודא שמקומיים עדיין לא שבים אליו. אלא שאתמול, ממרומי שכונת ג'ורדיח בערב אל-עראמשה, צבא לבנון כלל לא נראה מעבר לגבול.
מהצד הישראלי צפו על הנעשה כוחות מודאגים מאוד של לוחמי צה"ל, שחששו מפני ירי של טיל נ"ט או מנשק קל מכיוון לבנון, כזה שעלול לשנות את המציאות ולהביא לחידוש הלחימה מול חיזבאללה. ברקע נשמעו הדי ירי הרחקה שביצע צה"ל בגזרות סמוכות, בניסיון למנוע את התמונה שבצבא ציפו לה – פעילי חיזבאללה בכסות אזרחית שחוזרים אל הכפרים שהכניסה אליהם אסורה. בלבנון דיווחו אתמול על 22 הרוגים ויותר מ-100 פצועים כתוצאה מירי צה"ל. לפי הדיווחים, אחד ההרוגים הוא חייל בצבא לבנון.
אתמול מלאו 60 ימים להסכם הפסקת האש, שעל פיו צה"ל אמור היה להשלים את נסיגתו מדרום לבנון. אלא שבסוף השבוע, לאחר תיאום עם ממשל טראמפ בארצות-הברית, הודיעה ישראל שצה"ל יישאר בשטח, שכן צבא לבנון לא עומד בהתחייבותו לתפוס את השטחים שבהם אחז חיזבאללה, ולהמשיך בהרס תשתיות הטרור בהם.
גורם בפיקוד הצפון אמר אתמול שבצבא ידעו שהעימותים יהיו בעלי אופי כזה. לדבריו, בצבא מזהים את התארגנויות השיבה לכפרים כפרובוקציות שמוביל חיזבאללה, ובהתאם לכך הכוחות מגיבים בירי הרחקה לעבר המפגינים.
ליד מגדל מים של אל-מטמורה, שהופל במהלך הקרבות במרחב, קבעו המקומיים באדמה מוט שעליו דגל חיזבאללה. כלי רכב נסעו באין מפריע בסמטאות הכפר לצד עשרות רוכבי אופנוע, שכמה מהם אף התקרבו לחומת הגבול עם ישראל ונסעו לאורכה. "כל מי שנוסע עם אופנוע שם הוא מחבל של חיזבאללה", אמר אחד מצעירי ערב אל-עראמשה, שביקש שלא נציין את שמו. "יש לי משפחה שם בצד השני", הסביר.
"בשטחי הלחימה המבוצרים שחיזבאללה הקים פה ראינו, אפילו במרחק של 50 מטרים בלבד מהגבול, מתחמים של בורות הכנה ללוחמים, עם מוקשים שחיכו להם שם", סיפר לי לפני כשלושה חודשים אלוף משנה אלעד שושן, מפקד חטיבה 646, בסיור משותף מעברו השני של הגבול. "לוחמי חיזבאללה היו אמורים להגיע עד לגבול בלבוש אזרחי, ובתוך דקות לעלות על ציוד לחימה, להצמיד את המוקשים לחומת הגבול, לפוצץ אותה – ולחדור".
כמויות עצומות של אמצעי לחימה וציוד לחימה מתקדם נמצאו כמעט בכל בית בכפר, שהושמד עד ליציאת כוחות צה"ל ממנו, והאחריות עליו לפני כשבועיים הועברה לצבא לבנון, שלא נראה בו.
התיעודים מדרום לבנון שהופצו ברשתות החברתיות, שבהם נראים פעילי חיזבאללה, נשים וגברים, ילדים צעירים ומבוגרים, מנסים להיכנס לכפרים החרבים לאורך הגבול ולא אחת מתגרים בכוחות צה"ל במקום, הדאיגו מאוד את תושבי הצפון. "כעת ברור שצבא לבנון לא ממלא את תפקידו", הסבירה סגן אלוף (במיל') שרית זהבי, מייסדת ונשיאת מכון המחקר עלמא לחקר אתגרי הביטחון בצפון. "לא רק שהוא נכשל בלהתפרס בשטח שישראל מפנה, הוא גם לא מפרק את נשקו של חיזבאללה".
"בדיוק מה שחששנו ממנו, קורה היום", אמר גם איתן דוידי, יו"ר ועד המושב מרגליות שבגליל העליון. משה דוידוביץ, ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום קו העימות, הדגיש: "לא נוכל להשלים עם פרצות הגנה ובטח שלא להחזיר כך את התושבים שלנו הביתה".
גם בימים הקרובים צפויים כוחות צה"ל לשמור על דריכות גבוהה ועל מתח מבצעי, ובהנחיית הדרג המדיני, הם אינם מתכוונים לעזוב בקרוב את הכפרים שאותם הם תופסים.
ההערכה היא שחיזבאללה מעוניין בחיכוך וביצירת אירועים שבהם ייפגעו לבנונים. "חיזבאללה רוצה להציג את עצמו כמגן לבנון, בזמן שהוא בעצם מנסה לערער את הריבונות הלבנונית ולשלוח מסר לבייס שלו: 'אנחנו עדיין כאן'", מסבירים במכון עלמא. "האירועים האלה הם דלק קלאסי לקמפיין התודעה שלו: 'אזרחים לבנונים שמעוניינים לשוב לאדמתם וצריך להגן עליהם'".