האם בקרוב יגיע לארץ עוף קפוא מברזיל שעלול לפגוע בענף הפטם בישראל? לפי מגדלי העופות, המדינה שוקלת לאפשר יבוא, שיתמקד בחלקים יקרים כמו חזה עוף ופרגיות ועלול להביא לחיסול לולים ומשחטות, חלקם בעוטף עזה וקריית-שמונה. "האם שווה להפקיד את ביטחון המזון של ישראל בידי ממשלת ברזיל? הרי המחירים יעלו בסוף", טוענים המגדלים.
לדברי מזכיר ארגון מגדלי העופות מוטי אלקבץ, המדינה מפקירה את ביטחון המזון בידי ממשלת ברזיל. "פתיחה ליבוא תביא לחיסול המשקים בעוטף ובצפון. המשחטות בפריפריה יהיו בסכנת סגירה. ומה אם ארגון המגדלים בברזיל יכריז חרם על ישראל", אומר אלקבץ.
6,000 משפחות מתפרנסות מהענף בישראל ומשפחות רבות נוספות מתפרנסות ממנו במעגל השני שכולל הובלה, מפעלים שונים ושירות וטרינרי. בישראל פועלות כ-20 משחטות והלולים ממוקמים ברובם בגבול הצפון ובעוטף עזה.
מגדלי הפטם בישראל מייצרים כ-260 מיליון עופות למאכל בשנה. בשר עוף קפוא מהווה 30% בלבד מהענף ורובו הולך לשוק המוסדי, משום שהוא פחות פופולרי בקרב צרכנים. אז למה בענף חוששים כל כך מיבוא זול של עוף קפוא?
העוף הקפוא חשוב לוויסות הענף משום שבישראל יש עודף ייצור של עוף טרי: העודפים מוקפאים ושומרים על תוקף ארוך יותר. לכן למשל, אם צפוי השנה מחסור בעוף טרי בפסח - אין מה לדאוג.
גם המחירים יציבים. אם ככה, למה לייבא? הסיבות הן שבמשרדי הממשלה רוצים את היבוא כאמצעי "להילחם" ביוקר המחיה. ל"ממון" נודע שגם משרדי האוצר והכלכלה מעורבים במהלך, שבו חפצה גם היבואנית חברת בלדי, שמקימה מפעל ייעודי בברזיל.
לשאלה אם תהיה בשורת מחיר, התשובה מורכבת: "ברזיל מסבסדת את החקלאים ושכר העבודה שם נמוך בהרבה", מסביר אלקבץ. "אז בשלב הראשון העוף מברזיל יהיה זול יותר, אבל אחרי שייסגרו אלפי לולים ומשחטות בגלל זה - המחיר יעלה כי התחרות תצטמק".
ממשרד הכלכלה נמסר כי "המשרד תומך בשימוש במכסות יבוא פטורות ממכס ומעודד פתיחה של שווקים נוספים למכסות אלו". ממשרד החקלאות נמסר: "המשרד נוקט מדיניות יבוא אחראית. נעשית עבודת מטה למציאת האיזון בין פתיחה ליבוא ותחרות, תוך שמירה על יציבות הייצור המקומי".
מזכיר ארגון מגדלי העופות מוטי אלקבץ: "המשחטות בפריפריה יהיו בסכנת סגירה. ומה אם ארגון המגדלים בברזיל יכריז חרם על ישראל"






