בשעה 12:58 הרעיד פיצוץ את אזור מ"ק (בסיס מבצעים קדמי) 40 בחטיבה הצפונית של עזה. ככל הנראה חוליית מחבלים הגיחה מפיר שטרם התגלה במנהרת התקרבות לגדר הגבול, זיהתה את כוח האיסוף הקרבי מתקרב ברכב צבאי לעמדת הש"ג, וירתה לעברו טיל אר-פי-ג'י. הכוח, שפועל בסביבה להגנה על המרחב באמצעות רחפנים, נע בציר מינהלתי שבין המוצב לגבול, ציר שאמור להיות מוגן יותר ולכן כולל שימוש גם ברכבים קלים או פתוחים כהאמרים, מאות בודדות של מטרים מגדר המערכת בגבול. התוצאה הייתה קשה: קצינה וחובשת קרבית מגדוד 414, חיל הגנת הגבולות, נפגעו באורח קשה.
חפ"ק מח"ט צפונית החדש של אוגדת עזה, אל"ם עמרי משיח, שהיה באותו זמן ליד מוצב ארז לא רחוק, מיהר לקפוץ לזירה עם צוות גששים חטיבתי. בחלוף 27 דקות, כשהם סורקים את מרחב המוצב ומפעילים אש על מטרות סמוכות כדי לבודד את גזרת האירוע, הופעל מטען צד לעבר כוח הגששים של החפ"ק. כתוצאה מכך נהרג הגשש רס”ב ג’אלב נסאסרה, לוחם מכוח המח"ט, שלא נפגע בעצמו, וגשש נוסף נפצע קשה. כלל הנפגעים פונו במסוקים לבתי חולים בארץ.
לפי הערכה ראשונית בצה"ל, בשני המקרים ביצעו המחבלים שימוש במנהרה שכאמור התגלתה לאחרונה ליד הגבול, מול הקיבוצים ניר עם ומפלסים. לפי שעה צה"ל לא איתר עדיין את המחבלים, ונבדק אם ברחו חזרה לשכונת הסביבון הסמוכה של העיירה בית חאנון. בצבא מעריכים כי ייתכן שהעבודה של צה"ל על המנהרה בשבוע האחרון זוהתה על ידי חמאס והדבר דחק בפעיליו להפעיל את המנהרה על החיילים.
שתי מנהרות התגלו והושמדו החודש
תכלית הפעולה של הכוח, שפועל תחת אוגדת המילואים 252, היא להקים את רצועת הביטחון החדשה שכוללת מוצבים קדמיים שמאוישים להגן מהשטח העזתי באופן קבוע על יישובי העוטף, ולמנוע מתקפות קרקעיות של חמאס או של הג'יהאד האיסלאמי על הנגב המערבי. פיקוד הדרום הגביר בחודשים האחרונים את המאמץ לאתר מנהרות התקרבות ברצועת השטח הזו, שיכולות להגיע לטווח של כ-500 עד 1,000 מטרים מגדר הגבול. הרצועה הזו מאוישת כעת במאות לוחמים שפרוסים במוצבים שחוצצים בין ישראל לרצועת עזה לאורך 65 ק"מ של גבול בין כרם שלום לזיקים.
לפחות שתי מנהרות גדולות כאלו, שחלקן עוברות בצמוד למוצבי רצועת הביטחון, התגלו והושמדו בחודש האחרון. בפיקוד הדרום העריכו השבוע כי רצועת חיץ זו חייבת לגדול אף יותר, במיוחד במרחבים שבהם שכונות עזתיות ממש נוגעות בגבול, כמו שג'אעיה שמול נחל עוז או בית להייה שמתחת לנתיב העשרה. את מוצבי רצועת הביטחון בגבול עזה מחזיקים כמשימה סטטית בעיקר כוחות מילואים שאמורים להיות ערוכים בהגנה לספוג מתקפות קרקעיות של חמאס או ירי פצמ"רים לעברם, בדומה לדפוסי הפעולה ברצועת הביטחון בדרום לבנון הקודמת שפונתה בשנת 2000, והחדשה, אמנם עם חמישה מוצבים בלבד, שמוקמת בימים אלו בצד הלבנוני של הגליל.
בפעילות האחרונה בעזה, דיווחו בצה"ל, חוסלו 40 מחבלים והושמדו 150 מטרות טרור.
לפי הערכה ראשונית בצה"ל, בשני המקרים ביצעו המחבלים שימוש במנהרה שהתגלתה לאחרונה ליד הגבול, מול הקיבוצים ניר עם ומפלסים. ייתכן שהעבודה על המנהרה בשבוע האחרון זוהתה על ידי חמאס והדבר דחק בפעיליו להפעיל את המנהרה על החיילים








