הצעת חוק של הנדל: יישובים ליהודים בלבד
נשיאות הכנסת אישרה לח"כ מהאיחוד הלאומי להניח את ההצעה בתמיכת ח"כים מהליכוד, שינוי וש"ס. הנדל: "המטרה - לאפשר להקים יישוב יהודי מטעמים לאומיים ושלא ייכנסו בו כמה ערבים". ח"כ ברכה: "מדובר בתועבה חוקתית. נשיאות הכנסת אישרה הצעת חוק אנטי דמוקרטית". ח"כ איציק: "זו בושה לכנסת"
בתחילה סירבה היועצת המשפטית של הכנסת לאשר את הצעת החוק מכיוון שבהצעת החוק המקורית דרש ח"כ הנדל כי "בישוב יהודי קהילתי - ערבי לא יוכל להתגורר". רק לאחר הניסוח המחודש של היועצת המשפטית של הכנסת שדיבר על "צביון קהילתי מסוים" אושר החוק להנחה.
ח"כ הנדל, תושב גוש קטיף, אומר כי מטרת הצעת החוק היא "לאפשר להקים במדינת ישראל יישוב יהודי מטעמים לאומיים ושלא ייכנסו בו כמה ערבים. ממילא אף יהודי לא מעלה על דעתו לגור ביישוב ערבי אז מדוע איפה ואיפה".
ח"כ מוחמד ברכה, חבר בנשיאות הכנסת, אמר בתגובה לאישור הצעת החוק "גם אחרי השיפוט של היועצת המשפטית של הכנסת הצעת החוק נשארה גזענית. הכנסת נימוסים, כביכול, לגזענות עדיין לא משנה את המהות. מדובר בתועבה חוקתית. נשיאות הכנסת מעלה בתפקידה ואישרה הצעת חוק אנטי דמוקרטית. אפנה לבג"ץ שיבטל את החלטת הנשיאות".
ח"כ ברכה אמר כי "אני יכול לקבל הקמת יישוב קהילתי על בסיס טבעונים או חרדים אבל לא על רקע לאום גזעני".
מנגד טוען ח"כ משה כחלון מהליכוד כי "כל מהלך שבסופו נקבל תוצאה חיובית של התיישבות יהודית ראוי ומבורך למרות שהערבים תמיד מציגים זאת כגזענות ובכך מנסים להרפות את ידנו. הצעת החוק ראויה ובמקומה".
יו"ר הכנסת, רובי ריבלין, נמנע בהצבעה שהתקיימה בנשיאות הכנסת. בהצעתו של הנדל תמכו הח"כים משה כחלון, יולי אדלשטיין (ליכוד), חמי דורון (שינוי) וניסים דהן (ש"ס). התנגדו לה אלי בן מנחם (עבודה) ומוחמד ברכה (חד"ש).
ח"כ אופיר פינס (עבודה) אמר ל-ynet בתגובה: "מדובר בהצעת חוק עוקפת בג"ץ, גזענית שלא תעמוד במבחן חוקתי. אני מתפלא על היועצת המשפטית של הכנסת שאישרה להניח את הצעת החוק. אדרוש דיון מיוחד בועדת הכנסת בסוגיה. הצעת החוק מבזה את הכנסת ואם תעלה להצבעה היא תטביע אות קין לדיראון עולם על הכנסת כולה".
חברת הכנסת דליה איציק אמרה בתגובה כי "זו בושה לכנסת שמושב החורף שלה נפתח בהנחתו של הצעת חוק גזעני שנועד להקים ישובים יהודיים נקיים מערבים".
איציק התייחסה להצעת החוק של חברי הכנסת של האיחוד הלאומי ואמרה: "העובדה שנציגי הליכוד ושינוי תמכו בחוק חושפת מה מסתתר מתחת למסווה הליברלי שבו הן מתעטפות".
תזכורת: בפרשה אחרת, שנמשכה כמעט עשר שנים, המתין עאדל קעדאן לבשורה שתאפשר לו לבנות בית ביישוב היהודי קציר. בחודש מאי, יום לפני שאמור היה להתקיים בבג"ץ הדיון בעתירתו השנייה, החליט מינהל מקרקעי ישראל לאפשר למשפחתו לרכוש מגרש, ולבנות את ביתה ביישוב.