שתף קטע נבחר

ועדת הבריאות ממליצה: חיסון לשעלת לכל ילדי כיתה א'

בדיון שנערך היום בעקבות הפרסומים על עלייה חדה במספר מקרי השעלת, אמר ח"כ יהלום כי "חיסון תלמידי כיתות א' צריך להתקיים כנוהל קבוע, יחד עם זריקות הטטנוס והדיפטריה". המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר בועז לב, אמר בדיון כי גם המשרד ממליץ על חיסון הילדים בגיל 6, והעריך את עלותו ב-5-7 מיליון שקל. עכשיו מחכים לאישור התקציב באוצר

יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, ח"כ שאול יהלום (מפד"ל), כינס היום לדיון דחוף את ועדת הבריאות של הכנסת, בעקבות הפרסומים האחרונים על התפרצות מחלת השעלת בישראל (ראה מסגרת).

 

מחלת השעלת מוגדרת ע"פ ארגון הבריאות העולמי כאחת מ-10 המחלות הקטלניות בעולם (לצד איידס, שחפת וצהבת), והיא עלולה לגרום לסיבוכים קשים כמו דלקת ריאות ודלקת קרום המוח, בעיקר אצל תינוקות – עד כדי סכנת חיים.

 

בשנים האחרונות חלה עלייה חדה במספר חולי השעלת בישראל. מנתוני הלשכה לסטטיסטיקה עולה כי משנת 1999 חלה עלייה משמעותית במספר מקרי התחלואה בשעלת: 311 מקרים בשנת 1999, לעומת כ-100 בממוצע בכל שנה ב-7 השנים הקודמות. בשנת 2003 דווח על 914 מקרים של שעלת, לעומת 546 מקרים בשנת 2002. בנוסף, בחינת שיעור התחלואה במחלה זו השנה (בחודשים ינואר-אוגוסט) מגלה עלייה של מעל ל-100% במספר המקרים, יחסית לתקופה המקבילה בשנת 2003.

 

בדיון שנערך היום בכנסת, אמר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר בועז לב, כי "כיום אנחנו נותנים את החיסון נגד לשעלת לתינוקות במסגרת החיסון המשולש, אותו מקבלים 92% מהתינוקות באוכלוסייה. זהו חיסון וולונטרי ואנחנו לא יכולים לכפות אותו על הורי התינוקות, וחלקם מעדיפים שלא לחסן את ילדיהם".

 

המשנה למנכ"ל הוסיף כי "אני ממליץ להוסיף חיסון לילדים בכיתה א', בגיל בו העמידות למחלה יורדת. זה יוריד את התחלואה של שעלת בישראל". ד"ר לב העריך את העלות במתן חיסון לילדי כיתה א' בכ-5 עד 7 מיליון שקל.

 

מנהל היחידה למחלות זיהומיות אצל ילדים במרכז הרפואי "סורוקה" בבאר שבע ומומחה לחיסונים, פרופ' רון דגן, הסביר בדיון, כי "החיסון של ילדי כיתה א' לא בא במקום לחסן את כל התינוקות בישראל. כבר לפני מספר שנים צפינו עלייה תחלואה בשעלת. כאשר הייתי חבר לפני כשלוש שנים בוועדה מקצועית מייעצת למשרד הבריאות המלצנו למשרד הבריאות כבר אז לחסן את כל הילדים בכיתה א'".

 

לדבריו, "הנתונים שקיבלנו אינם בהכרח משקפים את היקפי התחלואה בשעלת בישראל, שכן היקף התחלואה גדול יותר. הרבה מקרים של שעלת קשה לאבחן אצל מבוגרים ולכן מקרים רבים לא מאובחנים, מקרים רבים נוספים אינם מדווחים למשרד הבריאות".

 

מוריה אשכנזי מהסתדרות האחיות, ציינה כי "בניגוד לפרסומים – אין מחסור בחיסונים. דיברתי באחרונה עם טיפות החלב, ומשם קיבלתי דיווח שלא קיים מחסור. ישנה בעיה אחרת, בניגוד להוראות אין לנו דיווח עדכני מרופאי הילדים על מקרים בהם אובחנה המחלה – זאת למרות שהם מחויבים בכך, בדומה למקרים של אבחון מחלת השחפת".

 

ח"כ שאול יהלום, יו"ר הועדה: "משרד הבריאות אישר בפנינו שיש עליה מדאיגה במקרי השעלת משנה לשנה. לפי עדות המומחים המספר של החולים גדול יותר והסטטיסטיקה נמוכה בגלל העדר אבחון ודיווח. משרד הבריאות הציג בפנינו תכנית איך להתגבר על המגפה באמצעות חיסון של כל ילדי כיתות א' בישראל. לחיסון ילדי כיתה א' כנגד שעלת צריך להתקיים כנוהל קבוע ויבוא כזריקה אחת עם חיסוני הטטנוס והדיפתריה".

 

"אנו פונים למשרד הבריאות לזרז את גיבוש התוכנית", אמר ח"כ יהלום, "וקוראים למשרד האוצר להקצות תוספת תקציבית לצורך העניין. משרד הבריאות צריך במקביל לערוך הסברה ישירה אל מול המגמות השוללות מתן חיסונים לתינוקות וילדים, ולהבהיר לציבור את הצד המקצועי והצורך במתן חיסונים אלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
חיסון לשעלת. לכל ילדי כיתה א'
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים