שתף קטע נבחר
 

"ההתחממות הגלובלית תמשיך גם כשהזיהום ייפסק"

גם הפסקה מוחלטת של הזרמת גז חממה לאטמוספירה לא תמנע את התחממות כדור הארץ. כך עולה ממחקר חדש שמטריד חוקרים ברחבי העולם. הסיבה: התחממות איטית של טמפרטורת הימים, ותופעת הַהֶתְמֵד התֶּרְמִי

מחקר חדש המתפרסם בכתב העת המדעי "Science" מראה כי הפחתת כמות "גז החממה" באטמוספירה אינו מספיק להאטת אפקט החממה וההתחממות הגלובלית של כדור-הארץ. ב-20 השנים האחרונות חוקרים מדענים מרחבי העולם את השינויים האקלימיים הנגרמים כתוצאה מזיהום הסביבה והאוויר בכימיקלים שונים, ועל-פי הסברה המרכזית שחרור "גז חממה" לאטמוספירה הוא הגורם הראשון בחשיבותו לשינויים אלה בטמפרטורת כדור-הארץ.

 

גז חממה הינו גז הנפלט ממקורות שונים, ובהם כלי רכב, מפעלים מזהמים ועוד. הוא מתאסף בשכבות העליונות של האטמוספירה, ויוצר מעין חיץ המאפשר את כניסת קרינת השמש, אך מונע את יציאתה החוצה לחלל. במצב תקין, חלק מהקרינה נספגת בכדור הארץ, מחממת אותו ומשמשת להנעת תהליכים ביולוגיים ופיזיקליים שונים, וחלק ממנה חוזר אל החלל. גז החממה 'כולא' חלק ניכר מהקרינה, דבר שגורם לעליית הטמפרטורה ברחבי העולם - תופעה המכונה "ההתחממות הגלובלית".

 

במשך שנים נהוג היה לחשוב ששליטה על כמות גז החממה הנפלט לאטמוספירה תוכל להשפיע באופן משמעותי ובלעדי על ההתחממות הגלובלית ועל השינויים באקלים של כדור הארץ. אך המחקר החדש הראה כי אין בכך די, משום שזרמי המים באוקיאנוסים, המניעים את האקלים העולמי ומשפיעים עליו במידה רבה, מגיבים לשינויים באיטיות רבה, וייקח זמן רב עד שה"תיקון" ייכנס אל הפועל ברמה האקלימית העולמית.

 

כמות גז החממה באטמוספירה התאזנה בחמש השנים האחרונות והיא עומדת על רמה קבועה יחסית. אך למרות מצב זה של איזון יחסי, המחקר חוזה עליה של צי מעלה עד סוף המאה, ועלייה של למעלה מ-11 סנטימטרים בגובה פני הים.

 

דאגה דווקא מהתרחיש האופטימי

 

החוקרים בדקו שלושה תרחישים אפשריים להשפעת גז החממה על האקלים העולמי. במצב הקיצוני, בו מוזרמת כמות רבה של גז חממה לאטמוספירה, חוזה המחקר עליה של 3.5 מעלות צלזיוס בטמפרטורה העולמית, ועליה של כ-30 סנטימטרים בגובה פני הים.

 

אך התוצאה המדאיגה יותר הגיעה דווקא מהתרחיש האופטימי ביותר. החוקרים גילו כי גם ללא הוספה של גזי חממה לאטמוספירה, תמשיך הטמפרטורה הגלובלית לטפס וגובה פני הים יעלה בעקבותיה. זאת, בשל תופעת הַהֶתְמֵד התֶּרְמִי, המונעת בזרמי האוקיאנוסים והימים. מצב זה גורם להאטת שינויים בטמפרטורה העולמית (עליה וירידה גם יחד) משום שטמפרטורת המים מושפעת בצורה איטית משינויים בטמפרטורת האוויר - בגלל הצפיפות הגבוהה שלהם.

 

כך שגם אם יופסקו לחלוטין זיהומי הסביבה ופליטת גז החממה לאטמוספירה, עדיין עומד העולם בפני התחממות גלובלית הדרגתית, ועליית מפלס הימים. למחקר זה השלכות רבות על חקר הסביבה שבה אנו חיים, ובעיקר על חייהם של בני האדם בכדור הארץ בעשורים הבאים.

 

"ההתחממות הגלובלית קרובה מתמיד"

 

בתחילת השנה פרסמה קבוצת מחקר בינלאומית שכללה פוליטיקאים בכירים, אנשי עסקים מובילים ואנשי אקדמיה מכל העולם, דו"ח שהציג תמונת מצב חמורה במיוחד לגבי מצב הסביבה בשנים הבאות. לפי הדו"ח בתוך לא יותר מעשר שנים, וקרוב לווודאי שאף פחות, תגיע האנושות לנקודת האל חזור של ההתחממות הגלובלית, לה השלכות רחבות היקף על כל תחומי החיים.

 

לפי הדו"ח, העליה בטמפרטורות כתוצאה מגזי החממה וזיהום האוויר, תגרום לשינויים הרי אסון באקלים העולמי. ההתחממות עתידה לגרום להרס גידולים חקלאיים בקנה מידה רחב, תקופות של בצורת קשה ומחסור חמור במים ברחבי העולם, התפשטות מחלות ומגיפות והרס היערות ועקב כך פגיעה בכמות החמצן באטמוספירה.

 

הדו"ח הראה עוד כי ישנה סבירות לכך שההתחממות תואץ על ידי תהליכים מקבילים, ובהם המסת קרחוני הענק בגרינלד או שינוי בזרם הגולף, השומר על רמה יציבה בטמפרטורת כדור-הארץ. שינויים אקלימיים אלה קשורים האחד בשני, ובמידה והטמפרטורות ישתנו במידה קיצונית, עשויה להתרחש תגובת שרשרת בלתי-הפיכה שתגרום לפגיעה קשה בחיים בכדור הארץ. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרחון בפטגוניה ב-1928. הכל מכוסה קרח
צילום: ארכיון מוזאון סלסיאנו
צילום מאותה נקודת מבט ב-2004. הקרחונים נעלמו
צילום: גרינפיס / בלטרה
מומלצים