מתווך השתלות: שברתי את השוק, רק 80 אלף דולר לאיבר
כמאה ישראלים נעזרים מדי שנה בשירותי מתווכי איברים, הפועלים בישראל באופן חוקי לחלוטין וגובים סכומי עתק עבור ההשתלה. ג', מתווך איברים, מספר בגאוה שהוא שובר את השוק: "אצלי המחיר אחיד - 80 אלף דולר לאיבר, כל איבר". משרד הבריאות מקדם, בצעדי צב אמנם, חוק שיאסור סחר באיברים
"אף פעם אין לי מחסור באיברים. תמיד יש מספיק כליות, לב, ריאות וכל איבר שצריך. מי שמשלם, מקבל את השירות עד הסוף", כך מספר ג', מתווך איברים במקצועו, אחד מכמה מתווכי איברים הפועלים בישראל, בינתיים - כחוק. משרד הבריאות מנסה להילחם בהם בחורמה, ומזהיר מפני מסחר באיברי אדם, אולם בינתיים מגלגל השוק הזה מאות-אלפי דולרים בשנה, והכל חוקי למהדרין.
על-פי ההערכות, משתמשים כמאה ישראלים בשירות מתווכי האיברים מדי
ג' (שמו המלא שמור במערכת) עוסק כבר חמש שנים בתיווך איברים להשתלה. "יש חולים שיכולים לחכות שנים לאיבר", הוא מספר ל-ynet, "וזה מזעזע. החלטתי לעזור להם מכל הלב, כי הם באמת מסכנים". אבל בצד העזרה הלבבית הזו, קיימת הכנסה נאה מאוד. "אני לא רעב ללחם", הוא מודה, "אבל בהחלט שברתי את השוק. המתחרים שלי גובים פי שניים ויותר ממני".
את מלאכת התיווך למד ג' על ברכיו של אחד המתווכים הוותיקים בארץ, והחליט לפרוץ לעסק פרטי משלו. "ראיתי הרבה דברים שלא הסתדרו לי", הוא משחזר, "דברים שלא נעשו בתום-לב. באחת הפעמים הכניסו אותי לרכב ואיימו עליי באקדח. החלטתי שאני איתם לא רוצה להתעסק, ויצאתי לדרך עצמאית".
- איך אנשים מגיעים אליך להשתלה?
"לפעמים דרך מודעה בעיתון או באינטרנט, אבל בעיקר מפה לאוזן, דרך חולים, מושתלים, ואפילו רבנים ששמעו עלי ומפנים את החולים".
- כיצד מתבצעת העיסקה בפועל?
"הלקוח חותם על חוזה מפורט. אבל אני אף פעם לא יכול להבטיח שההשתלה תצליח. עושים בדיקות לסיווג רקמות בחו"ל, אבל גם בארץ אף אחד לא מבטיח לחולה שהוא ייצא מזה. בתוך שלושה חודשים אני מבטיח להם השתלה. כשאני מקבל הודעה על איבר פנוי אני יוצר עם החולה קשר טלפוני, מארגן את הטיסה, ויוצאים לבית החולים".
- היכן נערכות ההשתלות?
"בעבר עבדתי עם בית החולים 'גראדן סיטי' ביוהנסבורג, שהיו לו הצלחות מעולות, אבל בגלל בעיות בירוקרטיות, חיפשתי תחליף עד שמצאתי את בית החולים 'שאיו קליניק' בבוגוטה, בירת קולומביה. בית החולים הזה עבר יותר מ-600 השתלות, והרזומה שלו הוכיח את עצמו".
- יש הבדל בתעריפים של האיברים השונים?
"הכל תלוי בבית החולים. לכל בית חולים יש תעריף משלו. אני מייצג כעת את בית החולים בבוגוטה, וגם שם יש הבדל בין מחיר כבד, כליה ולב, אבל המחיר הסופי שאני גובה מהלקוח הוא אחיד - 80 אלף דולר, וזה - למיטב ידיעתי - התעריף הכי זול מכל שאר המתווכים. בקטע הזה שברתי את השוק מה שנקרא".
- חלק גדול מהממתינים להשתלה רעבים לפת לחם. לא כואב לך לגבות סכומים כה גבוהים?
"אני מודה שגם אני עושה כסף מזה, אבל כעיקרון אני עושה דברים מהלב. אם תביא לי חולה שאני לא יכול להרוויח עליו שקל, אני אעזור לו. אני מנסה לגייס כספים למען אנשים כאלה, ואני בהחלט מודע לקשיים הכלכליים".
- מה קורה אם יש איבר אחד זמין, ושניים או יותר חולים הזקוקים לו? איך אתה מגיע להחלטה במי הוא יושתל?
"עוד לא קרה שהיה לי מחסור באיברים. יש מספיק תורמים מתים מארצות-הברית, גרמניה, וקולומביה, כך שאין בעיה בפועל".
- הסחר הזה באיברים חוקי?
"לפי החוק בישראל, אני רשאי לגבות כסף, כל עוד תורם האיבר לא מקבל תמורה כספית. וממילא התורמים הם מתים מחו"ל. אבל אני רשאי גם לפרסם מודעה בעיתון: 'דרוש תורם כליה ללא תמורה כספית', ואני רשאי לגבות כסף מבלי לשלם לו על האיבר. והכי חשוב: אני לא מגדיר את עצמי כסוחר איברים. אני בסך הכל מייצג את בית החולים בחו"ל ששם מתבצעת ההשתלה. הלכה למעשה התפקיד שלי הוא תיווך בין החולה לבין החולים עצמו".
- יש לך הכשרה מקצועית?
"אני מגדיר את עצמי כאיש עסקים. לא למדתי רפואה, אבל חקרתי את השוק, רכשתי נסיון, יצרתי קשרים וזה מספיק".
- אתה לא חושש להתראיין?
"אני באמת לא מבין את שאר המתווכים, שמסתתרים תחת שמות מוסווים. כשאני מפרסם מודעה בעיתון או באינטרנט אני מפרסם את שמי המלא ולא חושש. בסך-הכל אנחנו כאן מצילים חיי אדם, ולדעתי הכל צריך להיות גלוי, בלי הסוואה. זה יביא ליותר מודעות לגבי האפשרות לזכות בחיים חדשים בהשתלה בחו"ל, ואולי זה גם ישנה משהו בהשתלות האיברים בישראל, שהן בין הנמוכות בעולם".
משרד הבריאות: בקרוב חוק האוסר על סחר באיברים
במשרד הבריאות מודעים לתופעה: "הסחר באיברים נפוץ בעולם כמו גם בארץ ואנו מוקיעים זאת", אומר ל-ynet איתי ליטמן, דובר משרד הבריאות, "שר הבריאות, דני נוה, הגיש לכנסת את החוק להשתלת איברים שעבר בקריאה ראשונה ונמצא כרגע בדיונים בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות לצורך הכנה לקריאה שנייה ושלישית. הדיון הקרוב אמור להתקיים ב-30 במאי".
על-פי הצעת החוק, הסחר באיברים יוצא מחוץ לחוק, ובמקביל יינתן פיצוי כספי לתורמי האיברים. "החוק יהפוך את העיסוק בסחר באיברים לעבירה פלילית, שסנקציה פלילית בצידה עד שלוש שנות מאסר", מסביר ליטמן. "בנוסף, כל פעולה המתבצעת בישראל לעניין הסחר באיברים, כולל תיווך, הצעה ונתינה תהיה אסורה גם אם היא מתבצעת לטובת השתלה בחו"ל. אין למדינת ישראל יכולת להתערב בסחר באיברים המתבצע בחו"ל, אף אם מעורבים בו ישראלים".
- ומה המצב כיום?
"האיסור על השתלה תוך כדי סחר מעוגן בנהלי משרד הבריאות. בתי-החולים מנועים מלבצע השתלות שלא עברו את אישור ועדות ההערכה, הפועלות בהתאם לנהלים. מתפקידן של ועדות אלה לוודא, בין היתר, כי המניע לתרומה הינו אלטרואיסטי לחלוטין ולא מתוך פעולת סחר או משיקולים זרים אחרים".
- נראה שמשרד הבריאות לא עושה די להגדלת מספר התרומות.
"אנו פועלים בכמה מישורים כדי להגדיל את כמות התורמים. לפני כשנה החלו לפעול ביוזמת השר רופאים נאמני השתלות המסייעים למתאמות ההשתלה. התוכנית מובילה לכך, שנעשה שימור טוב יותר של איברים ובכל תרומה מצליחים לספק כמות גדולה יותר של איברים. במקביל, מתקדמת תוכנית שיזם השר להעניק ביטוח חיים לחותמי כרטיס 'אדי', שאיבריהם נתרמו להשתלה. בספטמבר הקרוב מתוכנן קמפיין לאומי. המרכז להשתלות שוקד להרחיב ולגוון את פעילויותיו, מרבה להתייעץ במומחים ומפעיל כל אסטרטגיה אפשרית כדי להגביר את מספר ההשתלות".