שתף קטע נבחר

 

ארה"ב: מחלוקת בסנאט בנוגע לתאי הגזע העובריים

מנהיג הרוב בסנאט הודיע כי הוא מסיר את תמיכתו מיוזמות החקיקה של הממשל, המציבות קשיים בפני מחקרים העוסקים בתאי הגזע, וקרא להרחבת המימון הפדרלי למחקרים אלה. השמרנים והדתיים בארה"ב זועמים וטוענים: זו פגיעה במוסר

הסנאט האמריקני שינה את עמדתו בנוגע לסוגיית תאי-הגזע העובריים: מנהיג הרוב בסנאט הודיע בסוף השבוע האחרון כי הוא מסיר את תמיכתו מיוזמות החקיקה של הממשל, המציבות קשיים בפני מחקרים העוסקים בתאי הגזע, וביקש להגביר את המימון למחקר בתחום. ביל פריסט, נציג הרפובליקנים מטנסי, אמר בנאום שנשא בפני חברי הבית, כי "זו אינה שאלה של מוסר או אמונה, זו שאלה של מדע".

 

במהלך זה יצא פריסט נגד עמדתו של הנשיא בוש, המחזיק בדעות שמרניות בכל הקשור למחקר בתאי גזע עובריים. בעקבות דבריו, נציגי השמרנים בסנאט וארגונים דתיים שונים בארצות-הברית גינו את פריסט, ופרשנים טוענים כי עמדתו זו תפגע באופן משמעותי בסיכויי ההצלחה שלו בבחירות שייערכו בארה"ב ב-2008.

 

פריסט הוא רופא המתמחה בהשתלות לב-ריאה, והוא נחשב למקורב מאוד לנשיא בוש. הוא נמנה על ציבור המתנגדים להפלות יזומות, עמדה הזוכה להתנגדות רבה מצד הליברלים בקונגרס מצד אחד, אך לתמיכתם הנלהבת של ארגונים שמרניים ודתיים שונים, התומכים, פוליטית וכלכלית גם יחד, במתנגדי ההפלות בבית הנבחרים ובסנאט.

 

בשנים האחרונות הציג בוש את פריסט כידידו הקרוב, ויש הטוענים כי פריסט שימש במשך תקופה ארוכה כ"עלה התאנה" של בוש בשל הכשרתו הרפואית והמדעית. שינוי התפיסה של פריסט בא בעקבות מה שהוא כינה "המגבלות החמורות של ממשל בוש", בכל הקשור לתאי הגזע העובריים. לדבריו, "אם נכהה את המגבלות האלה, מחקרים בתאי הגזע עשויים להוביל להתפתחויות מדעיות, ולגשר על הפערים המוסריים והאתיים, שהפכו את הנושא לטעון פוליטי".

 

חזית אתית ומוסרית

 

תאי הגזע העובריים נמצאים בשנים האחרונות במרכזו של ויכוח אתי ומוסרי, ותחת בחינה מתמדת של גופים ממשלתיים שונים. על פי התפיסה הרווחת, תאי גזע "בוגרים" שנלקחו מרקמות של אנשים מבוגרים יכולים להתמיין ולהפוך לתאי שריר ועצם בלבד. לעומתם, תאי גזע שמקורם בעוברים יכולים להתמיין לכל סוג של רקמה. ההשלכות המדעיות והרפואיות של תכונה זו עצומות, משום שהיא תפתח פתח לשימושים רבים, ובהם גידול איברים להשתלה שהגוף לא ידחה אותם ותיקון איברים פגועים אשר כיום לא ניתן לטפל בהם בשום צורה אחרת.

 

עד כה, הדרך היחידה ליצירתם של תאי גזע עובריים ממקור אנושי, היא באמצעות תהליך של "קצירה" מעובר אנושי, הנמצא בשלבי התפתחות מוקדמים. הדבר מעורר מחלוקות רבות בקרב אנשי דת ומשפט, וגם בקרב הקהילה המדעית, משום שלעוברים אנושיים מופרים יש את הפוטנציאל הביולוגי להפוך לאדם - מה שמעלה שאלות אתיות קשות בדבר השימוש בתאים אלה לצרכים אחרים.

 

בעקבות לחץ של גורמים שמרניים בארה"ב, נאסר על ייצור "קווים" חדשים של תאי גזע על ידי שימוש בעוברים מופרים, אלא על שימוש בתאי גזע מעוברים קיימים. כך שלמעשה, המדענים החוקרים את תאי הגזע העובריים והשימושים האפשריים בהם, יכולים להשתמש אך ורק בתאים הנוצרים מתאי גזע הקיימים כיום. בממסד המדעי קיימת תמימות על כך שאיסור זה גורם לפגיעה במחקר ובפיתוח התחום.

 

"לממן את המחקרים"

 

פריסט אמר כי הוא תומך בהרחבה של המימון הפדרלי לחקר תאי הגזע העובריים והשימושים הרפואיים שניתן לעשות בהם. "מדיניותו של הנשיא בוש", אמר פריסט, "צריך לעבור התאמה למצב החדש שנוצר בשטח, ולמידע המצטבר במחקרים השונים". עוד הוסיף פריסט כי על החקיקה להתוות קווים מנחים "זהירים", כלשונו, "כדי לאפשר למחקרים בתאי הגזע להיות בגבולות האתיקה", וכדי למנוע שימוש לרעה בפיתוחים הטכנולוגיים והמדעיים השונים.

 

בית הנבחרים האמריקני אישר לפני כשלושה חודשים את החוק, ברוב של 238 תומכים מול 194 מתנגדים, ובהם הנשיא בוש. בין התומכים ניתן היה למצוא 50 רפובליקנים – וזאת למרות עמדותיה השמרניות של המפלגה הרפובליקנית. בארה"ב נשמעו קולות הטוענים כי מגמת ההתנגדות האוטומטית של השמרנים למחקר תאי הגזע הולכת ונחלשת, וטענה זו קיבלה חיזוק בצורת הצהרתו של פריסט.

 

עדיין לא ברור האם הנשיא בוש יעשה שימוש בזכות הווטו שלו בכדי למנוע את העברת החוק. במידה והוא יבחר לעשות כן, תהיה זו הפעם הראשונה בה הוא משתמש בזכות הווטו, המציינת עימות בינו לבין בית הנבחרים. גם בסנאט מסתמן רוב יציב ומשמעותי התומך בהרחבת התקציבים למחקר בתאי הגזע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי גל
צילום אילוסטרציה
צילום: איתי גל
מומלצים