ביירות: חבר פרלמנט אנטי סורי נהרג בהתנקשות
ג'ובראן תוויני, חבר פרלמנט ועורך עיתון א-נהאר, נהרג בפיצוץ מכונית תופת. יחד עמו נהרגו עוד שלושה בני אדם, ביניהם נהגו האישי. תוויני היה מבקר חריף של סוריה, בעיקר מאז רצח חרירי
התנקשות בביירות: חבר פרלמנט אנטי סורי ועורך עיתון א-נהאר, ג'ובראן תוויני, נהרג בפיצוץ מכונית תופת היום (ב') ברובע אל-מקלס בצפון מזרח העיר. יחד עמו נהרגו עוד שלושה בני אדם, ביניהם נהגו האישי. ארגון לא מוכר, בשם "הנאבקים למען אחדות וחירות ארצות הלבנט", נטל אחריות.
תוויני היה מהדוברים הבולטים נגד סוריה מאז חיסול ראש הממשלה רפיק אל-חרירי בחודש פברואר. העיתון שלו, א-נהאר, הוביל קמפיין תוקפני נגד סוריה ונוכחותה בלבנון.
הפיצוץ בביירות (צילום: איי.אף.פי)
אשתו של תוויני הגיעה למקום הפיצוץ ופרצה בבכי. תחנת אל ג'זירה דיווחה כי בין ההרוגים יש גם אנשי ביטחון. עוד כמה בני אדם נפצעו כתוצאה מהפיצוץ, שאירע גם סמוך למטה ועדת החקירה הבינלאומית לרצח חרירי. כתוצאה מהפיצוץ ניזוקו בצורה קשה כעשר מכוניות ונגרמו נזקים לחנויות ולבניינים באזור.
בעוד רשתות טלוויזיה בלבנון דיווחו כי הפיצוץ בוצע באמצעות מכונית תופת, המשטרה ציינה כי עדיין לא ברור האם מדובר במכונית תופת או במטען שהוצמד למכוניתו של תוויני.
בהודעת האחריות להתנקשות, שפורסמה באתר "אילאף", נכתב כי "הצלחנו לחסל את אחד מהשופרות שהפיצו רעל ושקרים, ולא פסקו מכך למרות ההזהרות שהפנינו אליהם שוב ושוב. שברנו את עטו של תוויני וסגרנו את פיו לתמיד, אחרי שעמלו על-כך יום וליל".
עיתוי גרוע עבור הסורים
ההתנקשות בחבר הפרלמנט תוויני אירעה בעיתוי אולי הגרוע ביותר שיכול היה להיות לסוריה בתקופה זו. אתמול הגיש ראש ועדת החקירה הבינלאומית, השופט הגרמני דטלף מהליס, את דו"ח ההמשך של החקירה סביב נסיבות ההתנקשות ברפיק אל-חרירי ומחר צפויה מועצת הביטחון להתכנס כדי לדון בדו"ח ובצעדים שיינקטו נגד סוריה.
לפי ההערכות שרווחו אמש, צפויות "סנקציות אישיות" נגד הסורים החשודים ולא סנקציות כלליות נגד סוריה וזאת לאחר שארה"ב חזרה בה מכוונתה זו. כעת, אין לשלול כי הטון יהיה תקיף הרבה יותר נגד סוריה.
האצבעות יופנו באופן טבעי כלפי סוריה כמי שעומדת מאחורי ההתנקשות. זאת, לאחר שתוויני היה ידוע בלשון בוטה במיוחד נגד הסורים. אולם, אולי דווקא בשל העיתוי הגרוע כל כך, צפוי שהסורים יטענו שגורמים אחרים עשו זאת כדי לסבך אותם.
ואכן, דקות בודדות אחרי שזוהתה גופתו של תוויני, עלה לשידור ברשת "אל-ג'זירה" השר הלבנוני לשעבר, וויאם ווהאב, המזוהה עם הסורים, וטען כי הפעולה נעשתה נגד סוריה ולבנון וכי הוא "אינו שולל שישראל עומדת מאחורי הפעולה".
לא מדובר בפעם הראשונה בה אנשי תקשורת מהווים יעד לניסיון התנקשות במדינה. מיי שדיאק, מגישת טלוויזיה לבנונית, נפצעה באורח קשה לאחר ניסיון התנקשות כושל.
"אסד ממשיך להסתבך"
"אין ספק שהתכוונו לפגוע בתוויני", מסביר פרופ' אייל זיסר, ראש המחלקה למזרח תיכון באוניברסיטת תל אביב ומומחה לסוריה ולבנון. "רק לפני כשבוע קיבל תוויני אות הצטיינות מיוחד מממשלת צרפת ובהחלט היה קוץ בעין עבור הסורים".
תוויני, שהיה השופר הבולט של המחנה האנטי סורי, לא היה העיתונאי הראשון מהעיתון שנהרג בהתנקשות השנה. גם העיתונאי סמיר קסיר, קולגה מהעיתון המתחרה א-ספיר, נהרג. "תוויני היה מזוהה יותר מכל עם המהלך נגד הסורים, הוא היה איש מחנהו של מישל עון והסורים הם היחידים שיש הגיון שאכן ביקשו לפגוע בו. תוויני היה הפעלתן ביותר מול הסורים", הוא ממשיך.
השר הלבנוני לשעבר, מרואן חמאדה, שהיה בעצמו יעד לניסיון התנקשות, דרש ועדת חקירה בינלאומית לבדיקת נסיבות ההתנקשות בתוויני בדומה לחקירה סביב ההתנקשות בחרירי. ואילו מנהיג הדרוזים בלבנון, ואליד ג'ונבלאט, האשים ישירות את סוריה באחריות לחיסולו של תוויני.
פרופ' זיסר הוסיף כי "הסורים יגידו כמובן שזאת קנוניה נגדם והנשיא אסד אכן מאמין שיש קנוניה שכזאת, אך לעתים במזרח התיכון הגיון איננו הצד החזק. פרט לכך, פחות חשוב מי ביצע אלא מי ישלם את המחיר וזאת תהיה סוריה, הלחץ עליה יגבר ללא כל ספק. מדובר בפעולה מסוג הפעולות שיביאו לכך שבסופו של דבר יווצר אפקט מצטבר, יימאס לכולם מהסורים ויפעלו נגדם. בשאר פשוט ממשיך לעשות טעויות שרק יסבכו אותו יותר ויותר וכעת נראה כי תגובת מועצת הביטחון תהיה תוקפנית יותר".