לפני שירושלים מזדקנת
תכנית ספדי מאזנת בין פיתוח לשימור הירוק, והיא הדרך היחידה לעצירת הנטישה המאסיבית של צעירים חילונים
ירושלים סובלת מהגירה שלילית קבועה של כ-7,000 תושבים מדי שנה - בעיקר צעירים משכילים ובעלי מקצוע, מהם חילונים רבים, המחפשים אחר פתרונות תעסוקה ודיור. ירושלים הופכת לצפופה יותר וענייה יותר, ואחוזי האבטלה בה עולים. אמנם, עבודות פיתוח נרחבות נעשות במרכז העיר, במטרה לשקמו ולחזקו, וכבר מתחילים לראות את תחילת הפריחה. אך בכך אין די כדי להשאיר את האוכלוסייה הצעירה והחזקה בעיר. רק פתרונות של אלפי יחידות דיור במחירים סבירים - יחד עם שימור הריאות הירוקות ויצירת מקומות תעסוקה - יצילו את עיר הבירה. לכך בדיוק חותרת תוכנית מערב ירושלים ("תוכנית ספדי").
התוכנית יצאה מנקודת הנחה כי לצד הצורך בפיתוח, קיים גם הצורך בשימור הריאות הירוקות והאופי הייחודי של העיר
וסביבותיה. מתוך מגמה לאזן בין פיתוח לשימור, מייעדת התוכנית יותר מ-75% מהשטחים הירוקים לשמורות טבע, פארקים וגנים לאומיים. לצדם יוקמו כ-18 אלף יחידות דיור וכ-500 אלף מ"ר יוקצו לתעשיות היי-טק. למעשה, רק בפחות מ-9% משטח התוכנית העצום, המשתרע על פני למעלה מ-24 אלף דונם, מדובר בפיתוח על שטח חדש.
מחקר שערך במשך חצי שנה פרופ' אריה שחר, ואשר הוגש לחוקר גדעון ויתקון (מטעם המועצה הארצית לתכנון) ולמתנגדי התוכנית, גילה כי בלעדיה יהיו העיר ומרכזה על סף קריסה. את תמיכת הממשלה ניתן היה לראות למשל בדברי השר אולמרט, שאמר כי התוכנית תהווה עורף כלכלי חיוני לעיר. הוא אף הזכיר כי בטווח השנים הקרובות, הסיכוי לפיתוח במזרח ירושלים שואף לאפס, ואם לא ייעשו מאמצים להרחבתה מערבה - הסיכוי לשמרה כבירת ישראל עומד בסימן שאלה.
עבודת הכנה, במהלכה נסקרו עתודות הקרקע הקיימות בירושלים, הוכיחה מעל לכל ספק כי אלו לא יצליחו לפתור את הבעיה החמורה מולה אנחנו ניצבים במאמצינו להשאיר בבירה את האוכלוסייה הצעירה, שזה עתה מתחילה להתבסס - בעיית מחירי הדיור, שהם מהגבוהים בארץ. במסגרת התוכנית ישווקו אלפי יחידות דיור איכותיות במחיר סביר.
המתנגדים הגישו מטעמם סקר עתודות קרקע אלטרנטיבי, דבר שבעיניי חשוב מאין כמוהו. אך במקום לעשות עבודה
רצינית, לוודא ולאמת את כל הנתונים, הם הגישו סקר רווי שגיאות, הכולל בתוכו שכונות מגורים שאינן מיועדות כלל למגזר החילוני-יהודי, דוגמת שכונת בית צפאפא, וכן שכונות מגורים שלא תפותחנה - וזאת בלחץ המתנגדים עצמם - דוגמת מקור חיים ופרי הר. הממצאים שהציגו גם התעלמו מעובדות רבות: לא את כל המשרדים במרכז העיר ניתן להסב כיחידות דיור, ולא ניתן להוסיף שתי קומות באופן גורף לכל המבנים בעיר.
תוכנית מערב ירושלים אינה עומדת לבדה. כדי להציל את הבירה אנו פועלים במקביל במספר חזיתות, כאשר חזית מרכזית היא פיתוח וחיזוק מרכז העיר, וחזית נוספת - עיבוי שכונות קיימות ומימוש פרוייקטים של פינוי-בינוי בתוכן. כל זאת בנוסף לטיפול בנושאי תעסוקה, המתחיל אף הוא לשאת פרי עם עליה חדה בביקושים לשטחי תעסוקה ולעובדים מיומנים. שני התהליכים הראשונים נמצאים בעיצומם, אך תוכנית מערב ירושלים עודנה מתעכבת. על מנת שלא יהיה מאוחר מדי, ונמצא עצמנו עם ירושלים זקנה, עניה ומובטלת, עלינו להתחיל וליישם את תכנית ספדי לאלתר.
עזרי לוי, מנכ"ל הרשות לפיתוח ירושלים