ראש עיריית לונדון הושעה בגלל הערה אנטישמית
פאנל שופטים מיוחד הרשיע את ראש עיריית לונדון, קן ליווינגסטון, בהתנהגות בלתי הולמת, לאחר שהשווה בין עיתונאי יהודי לשומר נאצי במחנה ריכוז. הוא הושעה מתפקידו למשך ארבעה שבועות והגיב: "זו פגיעה בלב הדמוקרטיה"
ההערה האנטישמית עלתה לראש עיריית לונדון בהשעייה: ראש עיריית לונדון, קן לווינגסטון, הושעה מתפקידו למשך חודש ימים, לאחר שהורשע היום (ו') בידי פאנל שופטים מיוחד בהתנהגות בלתי הולמת כשהשווה עיתונאי יהודי לשומר נאצי במחנה ריכוז.
ליווינסגטון מסר כי "ההחלטה היא פגיעה בלבה של הדמוקרטיה. נבחרי ציבור יכולים להיות מושעים רק אם עברו על החוק".
העיתונאי היהודי של העיתון "איבנינג סטאנדרד", אוליבר פיינגולד, סיקר מסיבה בה השתתף ליווינגסטון. לטענת פיינגולד הוא ביקש לשאול את ראש העיר שאלה תמימה אבל זה ענה לו בגסות. בצילומים מהתקרית נשמע ליווינגסטון אומר לפיינגולד: "האם אתה פושע מלחמה גרמני?".
פיינגולד ההמום מיהר להבהיר לראש העיר: "אני יהודי ומאוד נפגעתי מדבריך", ואז אמר לו ליווינגסטון: "יכול להיות (שאתה יהודי), אבל אתה בדיוק כמו שומר במחנה ריכוז, אתה עושה מה שאתה עושה רק כי משלמים לך, נכון?".
עורך דינו של ליווינגסטון טען במהלך המשפט כי יש להפריד בין ליווינגסטון ראש העיר לליווינגסטון האיש הפרטי, ולשם כך השווה בינו לבין דיוויד בלנקט וג'ון פרופומו, שעמדו אף הם לדין כשכיהנו בתפקידים ציבוריים. זאת במטרה להגן על הקריירה הציבורית שלו. במשפט הוזכרו גם נשיאי ארצות הברית ניקסון, רייגן וקלינטון, שמעשיהם הושוו לזה של ליווינגסטון. אך הוא זכה למתקפה מצד בכירי הבית, כמו טים מורשד, שאמר: "נושאי תפקידים לא מתפטרים כיוון שהם מביכים את חבריה למפלגה. הם עושים זאת כיוון שאינם מתאימים עוד למלא את משרתם".
ליווינגסטון: העיתונים מכפישים את שמי
הרקע לדברים הקשים שהטיח ליווינגסטון בעיתונאי, הוא מחלוקת ארוכת שנים בינו לבין מוציאים לאור של "איבנינג סטאנדרד" והעיתון "דיילי מייל". ליווינגסטון טוען שהעיתונים הללו מפעילים נגדו מסע הכפשות שנמשך כבר 24 שנים וניהלו מסע הטרדות נגדו ונגד בני משפחתו. הוא הסביר שדבריו היו ביטוי "לתחושת התיעוב שלו כלפי הגזענות שהם מפיצים מזה 100 שנים ויותר". בעבר השווה ליווינגסטון את אריאל שרון לפושע מלחמה ואמר שיש לכלוא אותו יחד עם סלובודן מילושביץ'.
ליווינגסטון סרב להתנצל על דבריו, ואמר בעבר: "עברתי הרבה סערות תקשורתיות בימי ותמיד כשחשתי שעלי להתנצל עשיתי זאת. אבל לא אתנצל כי אני לא מאמין שנהגתי שלא כראוי", אמר. עם זאת הוא ציין שבכוונתו לכתוב מכתב למועצת העיר ולפרט את גרסתו לתקרית.
"אתם יכולים לחשוב שההערות שלי... היו פוגעניות. זהו עניין של השקפה. אם אתם חושבים שההערות שלי היו גזעניות אני סבור שאתם טועים. יהיה קל מאוד עבורי 'לקנות' את התקשורת ולסגת, אבל לא אעשה זאת", הוסיף.
התעקשותו של ליוווינגסטון שלא להתנצל גרמה למנהיגים יהודיים בבריטניה להגיש נגדו תלונה רשמית לנציב תלונות עובדי הציבור הבריטי.
ה"איבנינג סטאנדרד" הביא את תגובתו של פינגולד להחלטת ההשעייה: "איני מאמין שחלפה שנה מאז הארוע ומר ליווינגסטון עדיין לא מצא לנכון להתנצל. לידיעתו, משפחתי הגיעה ללונדון מרוסיה על מנת להימלט מהפוגרומים. לונדון סיפקה הפוגה מהרדיפה שאותה השאירו מאחוריהם במזרח אירופה וממנה סבלו מיליוני יהודים. הסבים והסבתות שלי לדורותיהם היו מזועזעים לגלות שראש עיריית לונדון, שנתנה להם מחסה, התבטא כלפיי בשנאה כזו".
הפורום היהודי של לונדון קיבל בברכה את החלטת הוועדה המשמעתית. יושב ראש הפורום, אדריאן כהן, אמר ל"אינדיפנדנט" הבריטי כי "זה לא היה צריך להגיע לנקודה הזו. התנצלות פשוטה היתה יכולה למנוע כאב גדול מאוד שנגרם ליהודי לונדון, שהושפעו מהשואה. בקהילה היהודית יש רצון חזק להתקדם מכאן הלאה, בגישה חיובית. על ראש העיר לפתח אסטרטגיה שתכבד את יהודי העיר".
מנגד, סגניתו של ליווינגסטון, ניקי גבריאל, יהודייה בעצמה, קיבלה את הבשורה בהפתעה מוחלטת. לדבריה, מדובר בהחלטה תמוהה ואבסורדית. היא סיפרה כי שוחחה עם ליווינגסטון והבינה שגם הוא מופתע מאוד. "לא ייתכן שמילונים בחרו את ראש העיר ושלושה אנשים יחליטו להשעות אותו", אמרה. גבריאל הוסיפה כי התרשמה שליווינגסטון יערער על ההחלטה.
היא נשאלה מדוע לא התנצל מלכתחילה ראש העיר כדי להימנע מדיון בהשעייתו אמרה שהיא אינה סבורה שמדובר באמירה אנטישמית ולא היתה עובדת עמו לו היתה סבורה כי בכך מדובר. היא הדגישה כעי ליווינסגטון דווקא פנה לקהילה היהודית ואמר שלא התכוון לפגוע בהם, אך לא התנצל אישית בפני העיתונאי.
דוברת שגרירות ישראל בלונדון, שולי דוידוביץ', אמרה בעקבות ההחלטה: "אנחנו מרוצים ורק מקווים שמאחר ובסעיף הראשון נעשתה הבחנה בין מעמדו הציבורי והפרטי של לווינגסטון, הוא לא ינצל את ארבעת השבועות שבהם יהיה בחופשה כפויה כדי לפזר הצהרות אנטי ישראליות ואנטישמיות".
כעת, לאחר שהתברר שפעל שלא כשורה, בסמכות המשרד לנקוט נגד ליווינגסטון צעדים חריפים שיכולים להביא להשעיתו לתקופה של עד שלושה חודשים, ובמקרים חריגים להשעיה מכל תפקיד ציבורי למשך חמש שנים.