תוצאות סופיות: מנדט נוסף לקדימה, לליכוד ולמרצ
בתום הספירה הידנית של רבבות המעטפות הכפולות, מסתמנת תזוזת מנדטים משמעותית בין המפלגות. קדימה, הליכוד ומרצ מקבלות מנדט נוסף, על חשבון ש"ס, ישראל ביתנו ורע"מ-תע"ל
שינוי משמעותי בחלוקת המנדטים: הערב (יום ה') בתום הספירה הידנית של 150 אלף המעטפות הכפולות בהן הצביעו חיילים, נכים ובבתי סוהר ובתי החולים, נוסף מנדט אחד לכל אחת מהמפלגות - קדימה, הליכוד ומרצ. ש"ס, ישראל ביתנו ורע"מ-תע"ל הפסידו מנדט אחד כל אחת.
מספר המנדטים הסופי הוא אם כן כדלקמן: קדימה - 29, הליכוד - 12, מרצ - 5, ישראל ביתנו - 11, ש"ס - 12 ורע"מ-תע"ל - 3 מנדטים. שלושת הח"כים ה"טריים" הם יואל חסון (קדימה), ישראל כץ (הליכוד) ואבשלום וילן (מרצ). שלושת הח"כים שלא ייכנסו לכנסת: מזור בהיינה (ש"ס), עו"ד דוד רותם (ישראל ביתנו), ועבאס זכור (רע"מ-תע"ל)
בהנחה שמפלגת הגימלאים תתמוך כולה בתוכנית ההתכנסות, משמעות השינוי היא, שלאהוד אולמרט יש רוב יהודי לתוכנית.
יו"ר הליכוד בנימין נתניהו ירוויח מהחלוקה-מחדש בכך שיהיה עתה יו"ר האופוזיציה. אבל אליה וקוץ בה: הח"כ הנוסף שנכנס הוא ישראל כץ, העומד באופוזיציה אליו בתוך המפלגה.
בקדימה הביעו סיפוק רב מהמנדט הנוסף שקיבלו: "זה ישפר את מצבנו במו"מ הקואליציוני. זה נותן עוד כוח למפלגת המרכז היחידה בישראל, העתידה להוביל את המדינה בארבע שנים הקרובות", נמסר.
ליאור חורב, יו"ר מטה ההסברה של קדימה אמר שהוא מאושר מאוד על החדשות: "יואל חסון, האיש שלנו במקום ה-29, אשר ייכנס עכשיו לכנסת, הוא אחד האנשים הטובים והראויים להיות חבר במליאה".
גם במרצ הביעו שביעות רצון רבה מההתפתחויות ,ומסרו כי הם שמחים על שחקן החיזוק הפרלמנטרי המשמעותי, חבר הכנסת אבשלום וילן, שהיה פרלמנטר מצטיין וחרוץ.
במרצ הוסיפו כי למנדט החמישי יש משמעות רבה מבחינת ייצוג הסיעה בוועדות הכנסת השונות ובמיוחד בקבלת ייצוג בוועדות היוקרתיות – ועדת חוץ וביטחון וועדת הכספים. זאת, מעבר למשקל הנוסף במשא ומתן הקואליציוני.
במרצ הביעו שביעות רצון מכך שקולות החיילים חיזקו את השמאל "ולא בפעם הראשונה". "אנו מרגישים כאילו זהו שידור חוזר של בחירות 99', שגם בהן העניקו קולות החיילים מנדט נוסף למרצ", אמרו במפלגה.
ואולם נראה כי למרות שהמפלגה עלתה לחמישה מנדטים - משבר מנהיגותו של ביילין לא נפתר לפי שעה: "עדיין מדובר בכישלון מבחינתנו. בקונסטלציה הנוכחית היינו צריכים להשיג בבחירות הללו תוצאה גבוהה משישה מנדטים ולא להיחלש בבחירות ולרדת לחמישה", אמרו גורמים במפלגה.
נציג ש"ס בוועדת הבחירות המרכזית אמר בתגובה כי: "למרות ירידת המנדט, ש"ס היא ללא ספק המפלגה השלישית בגודלה בישראל. במספרים ולא במנדטים ש"ס גברה על הליכוד ביותר מ-1,500 קולות". גם ברע"מ-תע"ל הביעו צער על הירידה במספר המנדטים.
"אבו עבאס או אבו וילן?"
בזמן הספירה הסתובבו נציגי המפלגות בקומה החמישית בכנסת, שם מזינים את הקולות שנספרו, ובכל פעם מתחלפת ההבעה על פניהם בין אושר לדאגה. מהרגע שהוברר
כי מספר המנדטים עומד להשתנות לגבי מספר גדול יחסית של מפלגות, מספר הפנים המתוחות במסדרונות רק צמח. עלינו? ירדנו? כולם ממתינים להודעה הרשמית. הנציגים התלוצצו כי המאבק הוא "בין אבו עבאס לאבו וילן", כשהכוונה למועמד הרביעי של רע"מ-תע"ל (עבאס זכור) והמועמד החמישי ברשימת מרצ (אבשלום וילן). בסופו של דבר, "אבו וילן לקח".
לדברי מקורות בכנסת, קלפי אחת בראס עלי, כפר בדואי דרומית לשפרעם, היא שקבעה את גורלו הפוליטי של וילן. לקראת תום ספירת הקולות מרצ ניהלה קרב צמוד עם רע"מ על המנדט החמישי שלה. הפער עמד על כמה עשרות קולות בלבד. אז נזכרו אנשי רע"מ כי ביישוב נשרפה קלפי - והדבר מחייב לדעתם לערוך במקום בחירות חוזרות. בראס עלי ישנם כ-400 קולות, וברע"ם בטוחים שכך יצליחו לקבל בחזרה מתושבי היישוב את המנדט הרביעי.
על פי תוצאות הביניים שפורסמו אתמול, לאחר ספירת 99.7% מהקולות, קיבלה קדימה 28 מנדטים, העבודה 20, ש"ס 13, ישראל ביתנו 12, ליכוד 11, איחוד לאומי-מפד"ל 9, גיל (הגימלאים) 7, יהדות התורה 6, מרצ 4, רע"מ-תע"ל 4, בל"ד 3, חד"ש 3.
בוועדת הבחירות ספרו במשך היום למעלה מ-150 אלף מעטפות הכפולות - בהן קולות החיילים, מפוני גוש קטיף , אנשים המוגבלים בניידות, אסירים, סוהרים ומאושפזים בבתי חולים.
ובתוך כך, עולה חשד לזיופים בכמה קלפיות במגזר הערבי: בבדיקת שערכה ועדת המשנה של ועדת הבחירות המרכזית, התברר כי בשש קלפיות בפקיעין, טייבה חורה ו-3 קלפיות בכפר קאסם נמצא אחוז הצבעה גבוה עד כדי חשד להטייה.
עוד התברר כי בעלי זכות ההצבעה באותן קלפיות נרשמו גם בבדיקת הכחולות הכפולות. לפיכך קבעה בייניש כי מתחייבת חקירה משטרתית לבדיקת חשד לביצוע עבירה על חוק הבחירות. הפרטים יועבור ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, כדי שיורה על חקירת הנושא.
התוצאות הושפעו מהחלטה מאוחרת של הבוחרים
מסקר רפי סמית עבור ynet, עולה כי 3 מתוך כל 10 בוחרים החליטו סופית בעד מי הם יצביעו ב-96 השעות האחרונות (כולל יום הבחירות).
נתון נוסף העולה מן הסקר ומדגיש את המפץ הפוליטי הוא שרק 17% ציינו שיצביעו מסורתית לאותה המפלגה, וזה רק מדגיש את "חוסר הנאמנות" של הבוחר הישראלי – מודל מרס 2006. תופעת חוסר הנאמנות למפלגות האם ממחישה את המפץ הפוליטי.
רק מצביעי שתי מפלגות יהודיות – יהדות התורה וש"ס – הצביעו מסורתית למפלגות אלו בין 95% ל-97%. כל היתר "איבדו", תרתי משמע, את הבסיס האלקטורלי שלהן.