משרד הבריאות שוקל להקים בנק לחלב-אם
ועדה מקצועית שהוקמה במשרד הבריאות ממליצה להקים בנק לחלב-אם, לצורך הזנת פגים. משרד הבריאות אמור להחליט, בין השאר, האם בנק זה יופעל על ידי גורם ציבורי או פרטי
האם יקום סוף סוף בנק לחלב-אם בישראל? לאחר יותר משנה של עבודה הגישה אתמול (א') ועדה מקצועית שהוקמה במשרד הבריאות את המלצותיה להנהלת המשרד. מסקנת הוועדה: יש להקים בנק שבו יאוחסן חלב-אם, שישמש בעיקר להזנת פגים שאמהותיהן אינן יכולות, מסיבה זו או אחרת,
להיניקם.
הרעיון הראשוני
הצעה: להקים בנק לחלב אם בישראל
עופר מאיר
בטקסס זה כבר קיים, אז למה לא אצלנו? אב שאשתו קיבלה כדורים שעצרו את אספקת החלב משדיה, מבקש להקים בנק ישראלי ראשון מסוגו לאספקת חלב אם לתינוקות. במשרד הבריאות לא בדיוק מתלהבים וגם מינקת טרייה לא יוצאת מגדרה. הסיפור המלא
הוועדה הוקמה על ידי ד"ר דורית ניצן-קלוסקי, לשעבר מנהלת שירותי המזון והתזונה במשרד הבריאות, ועם חבריה נמנו מומחים בתחום ההנקה ורופאי פגים.
בנוסף להמלצות, הוועדה קבעה את הדרישות המקצועיות ממי שירצה להקים בנק חלב-אם, נקבעו נהלים לשמירת החלב ואיסופו, ונבנה שאלון שיבדוק את מצב בריאותה של האם השואבת, כדי למנוע העברת מחלות, בהן צהבת ואיידס. בנוסף, דנה הוועדה בשאלת תימחור חלב-האם. בארצות הברית, למשל, מקובל לשלם 3 דולר עבור 30 מ"ל של חלב-אם.
לחצים כלכליים ישפיעו
הוועדה לא קבעה בדו"ח שפירסמה האם בנק חלב-אם צריך להיות מופעל בידי גורם ציבורי או פרטי. כיום, העברה של חלב-אם לתינוק אחר מתקיימת בישראל באופן פרטי ומצומצם "מיד ליד". בבריטניה ובכמה מדינות בארצות הברית, לדוגמה, פועלים בנקים לחלב-אם אך הם אינם מופעלים על ידי הממשלה.
לדברי הנהלת משרד הבריאות, יתקיים דיון בממצאי הוועדה ויוחלט, לאור היקף התופעה והסיכונים הקיימים, האם יש צורך להסדיר באמצעות תקנות את נושא ההעברה של חלב-אם.
אם ייקבעו תקנות המסדירות את הנושא, הדבר יאפשר גם הקמה של בנק חלב-אם על ידי משקיעים פרטיים. כרגע נראה שבמשרד הבריאות, הנתון גם כך בלחצים כלכליים, לא ימהרו להמליץ על הקמת שירות ציבורי שכזה, כל עוד אין חוק מחייב.
יסייע לפגים להתמודד עם מחלות
סוגיית הקמת הבנק לחלב-אם קיבלה דחיפה משמעותית בעקבות פנייה של עמותת לה"ב (למען הפגים בישראל), שבה הוסבר כי חלב-אם יכול לסייע לפגים להתמודד עם זיהום חיידקי במעי, אחת המחלות הקשות שהם מתמודדים איתן. עלות הטיפול הרפואי בפג שלקה במחלה יקרה מאוד.
אורן מלברגר, יו"ר עמותת לה"ב, בירך על סיום עבודתה של הוועדה בנושא: "מחישוב שערכתי, עולה שבנק לחלב-אם חוסך למערכת 100 מיליון שקל בשנה, זה פשע לא לעשות את זה. חשוב מאוד שבנק לחלב-אם יהיה בבעלות ציבורית. זו אחריות של המדינה כלפי התושבים שלה".
הפגים יזכו לחלב-אם
צילום: סי די בנק
מומלצים