עשו לכם בלוג: היכן כדאי?
אם החופש הגדול מזמן לכם יותר מדי זמן פנוי וגם אם לא, היום יותר מתמיד קל להקים אתר אישי. שירותי הבלוגים הישראלים התפתחו מאוד בחודשים האחרונים וכולם מציעים שלל תכונות
ישראבלוג | הבלוגיה של תפוז | בלוגים | טבלה השוואתית |
באיחור לא אופנתי פרצו הבלוגים לתודעה הציבורית ב-2006. לא מדובר עוד במילת קוד סודית של גיקים או של נערות מתבגרות. תוכניות טלוויזיות מנכסות לעצמן את המילה שוברת השיניים הזו, והיום יותר מתמיד, אם אתם לא קוראים או כותבים בלוגים, אתם פשוט לא בעניינים.
אתרי הבלוגים הגדולים מארחים היום עשרות אלפי בלוגים פעילים, מספר שרק צומח עם הזמן ביניהם תמצאו בלוגים אישיים על החיים ובלוגים מקצועיים בנושאים מגוונים. ביום העצמאות, בחרנו במערכת את הבלוגים הישראלים המומלצים לדעתנו.
איך מתחילים?
שירותי הבלוגים הגדולים מאפשרים לפתוח יומן רשת בכמה צעדים פשוטים. הבלוג תופס בהדרגה את מקומו של האתר האישי המסורתי - רוב הגולשים לא זקוקים ליותר מזה.
מאז הסקירה האחרונה שלנו על אתרי הבלוגים הגדולים בישראל, כולם עברו שיפורים ושדרוגים, בין השאר, בעקבות בקשות ודרישות של הבלוגרים עצמם, המנצלים את קולם כדי להשפיע על בעלי האתרים.
בסקירה זו סקרנו מחדש את ישראבלוג, הבלוגיה של תפוז, ואת מערכת "בלוגים". כמובן שיש הרבה מערכות עצמאיות קטנות יותר, אך הן עדיין לא מציעות מגוון עשיר של תכונות.
יש גם אתרי קהילות כמו DEX ו-Shox, עליהם לא נפרט בכתבה זו. אתרים אלה, במתכונת של Myspace האמריקני (אך מצליחים הרבה פחות ממנו, בינתיים), מציעים לגולשים להקים איזור אישי ולתקוע יתד ברשת. הנוכחות המקוונת הזו אינה מוגבלת לבלוגים (על אף שהיא כוללת גם בלוגים), אלא גם תמונות, מוזיקה ועוד.
מלבד האפשרויות שיוצגו בהמשך, פועלים ברשת גם יומני רשת עצמאיים, שלא במסגרת הפלטפורמות הגדולות. למשל, ניתן לפתוח בלוג באופן עצמאי באמצעות מערכות כמו Wordpress. פעולה כזאת דורשת הבנה טכנית בסיסית ורכישת שם מתחם ושטח אחסון. על כך נרחיב בכתבה אחרת.
ישראבלוג, ("ישרא" בפי ותיקיו), שעובד בשיתוף פעולה עם פורטל נענע, הוא אתר בלוגים ישראלי המופעל בחמש השנים האחרונות על ידי המתכנת העצמאי יריב חבוט. למרות שנדמה כי לא השתנה הרבה, בחודשים האחרונים האתר עבר סדרה של שיפורים ושדרוגים, והוא בהחלט מהווה אכסניה טובה לבלוגרים המתחילים והמקצועיים.
אתר ישראבלוג נגיש לא רק ברשת אלא גם בסלולר. ניתן לגשת אליו דרך פורטלי ה-WAP של חברות הסלולר השונות. אפשר, בתשלום כמובן, לפרסם קטעים באמצעות הסלולר ולקבל דיווחים ב-SMS.
האתר מציע לרכוש מציע מנוי בסיסי בחינם תמורת פרסומות שיפיעו לצד הבלוג, או מנוי פרו בתשלום של 100 שקלים לשנה שיציע אפשרויות מתקדמות. ניתן להתנסות באופן חד פעמי לשבועיים בתכונות הפרו לפני שרוכשים.
פתיחת הבלוג פשוטה מאוד
פתיחת בלוג בישראבלוג היא קלה מאוד, ולא דורשת ידע טכני בכלל. בעמוד הראשון תתבקשו להקיש את שם המשתמש שתרצו. כדאי לבחור שם קצר ולא מסובך, כי השם זה ישמש אתכם גם ככתובת מקוצרת לבלוג בצורה הבאה www.israblog.co.il/YOURNAME.
אם תתאכזבו מהשם, תמיד תוכלו להחליף אותו ממסך עדכון הפרטים. על מנת למנוע מרובוטים להציף את האתר בספאם תקבלו קוד אישור בדואר האלקטרוני אותו תקלידו במסך הבא.
השלב הבא יהיה למלא מספר פרטים נוספים, ואם תרצו - לעצב את הבלוג בעזרת כלי עיצוב פשוטים. מנויים משלמים יוכלו לערוך את מראה האתר שלהם ממש מאפס, בעזרת HTML ו-CSS, או להשתמש בתבניות עיצוב מוכנות מראש.
מי הבלוגר?
ישראבלוג לא מספק כרטיס אישי עשיר כמו ב"עולמות" של תפוז, אך מציע מספר תכונות טובות גם למי שרוצים לתקשר מאחורי הקלעים שלא דרך הבלוג (זאת, בעזרת תוכנות מסרים מיידים כגון: ICQ, יאהו! מסנג'ר, MSN מסנג'ר, Google Talk וגם תוכנת ה-VoIP הפופולרית Skype).
עבור מי שלא רוצה לחשוף יותר מדי פרטים, אבל עדיין מעוניין לשוחח עם הבלוגר או עם קוראיו בשיחה פרטית, קיים שירות הצ'טנגו, שמאפשר לכם לזהות אם הבלוגר מחובר ולנסות ליצור עמו קשר.
ישראבלוג מאפשר לבלוגרים להציג את התמונות שלהם בראש הבלוג, ולמגיבים (גם אלו שאינם רשומים באתר) להציג את תמונתם לצד כל תגובה. התמונות מאוחסנות במערכת חיצונית בשם Gravatar, אליה יש להירשם עם אותה כתובת שמשתמים בה בישראבלוג.
שימוש בבלוג
ישראבלוג מציע שני סוגי עורכים לפרסום קטע חדש בבלוג. עריכה רגילה, בה ניתן להכניס טקסטים, וקישורים, וכל עיצוב נוסף נעשה בעזרת HTML, או עריכה משוכללת, עם עורך ויזואלי המזכיר קצת את תוכנת Word. העורך הויזואלי עדיין סובל מבאגים פה ושם ומסיף רווחים מיותרים. כשמשתמשים בו מומלץ לא להדביק קטעים ממעבדי תמלילים אלא לכתוב בו ישירות, ובקטעים ארוכים לבצע מדי פעם שמירה.
נוסף על כך, ניתן להוסיף לפוסט קטעי וידאו ותמונות מהרשת בקלות וללא הגבלה או להעלות תמונות לשרת ישראבלוג.
מנויי החינם מוגבלים ל-50 קילובייט לתמונה, והמנויים המשלמים מוגבלים ל-100 קילובייט עבור כל תמונה. האתר מציע עורך פשוט שיכול לסדר את גודל התמונה ולהוסיף לה תגית הסבר.
ישראבלוג עבר לאחרונה לשימוש בתגיות (מילות מפתח). ניתן להוסיף לכל קטע כמה תגיות בנושאים רלוונטיים, למשל, "לימודים", "מבחן", ו"עצבני". גולשים שיקראו את הקטעים יוכלו לנווט לקטעים בנושאים דומים על פי התגיות.
סטטיסטיקות
אחד היתרונות הגדולים של המנויים המשלמים היא תצוגת הסטטיסטיקות. מלבד מספר הכניסות הכולל - נתון הזמין לכל המנויים, מונה הכניסות המתקדם מציג את מספר הכניסות לבלוג בכל יום בשבוע האחרון, מספר הכניסות בכל חודש בחצי השנה האחרונה, והכי חשוב - מאילו דפי אינטרנט הם הגיעו.
המונה מציג קישורים לאתרים מהם נכנסו לבלוג. אפשר לראות אילו בלוגים קישרו אליכם, אילו אתרים חיצוניים קישרו לבלוג שלכם, ותוצאות מעניינות ממנועי חיפוש. מכורי האתר נוהגים לשבת מול הצג ולרענן את העמוד מדי כמה דקות כדי לגלות מבקרים חדשים.
קהילתיות
ישראבלוג הוא אתר קהילתי מאוד. כל בלוג חדש שנפתח וקטע שמתפרסם מופיעים בעמוד הראשי, אך בגלל הפופולריות של האתר, הקטעים מופיעים מספר שניות בלבד ונדחקים למטה על ידי קטעים חדשים. העמוד הראשי מספק גם ציטוטים ששולחים הגולשים, והנושא החם - עמוד שמרכז את כל הפוסטים הנוגעים לנושא אקטואלי או חושב שנבחר מטעם בלוגר שנבחר לערוך אותו.
נוסף על כך, בישראבלוג מתפרסם מדי כמה זמן שאלון שנכתב על ידי אחד הבלוגרים. כל בלוגר יכול לענות על שאלונים בנושאים שונים, לפרסם את התשובות בבלוגו ולדפדף בין התשובות שפירסמו הבלוגרים האחרים.
טבעות הבלוגים הן תכונה מצוינת ליצירת קשר עם בלוגרים אחרים בעלי נושא עניין משותף. כל בלוגר יכול ליצור שלוש טבעות בבלוגו, להזמין בלוגרים אחרים להצטרף אליהן או להצטרף לטבעות אחרות.
פרטיות בבלוג
בתחום הפרטיות ישראבלוג מציע מגוון אפשרויות. מנויי החינם יכולים למנוע חיפוש בבלוג, ולמנוע ממנועי חיפוש כמו גוגל לתעד את האתר (שימוש באפשרות זו לא ישאיר זכר לאתר אם תמחקו אותו). כמו כן, ניתן לתת רק למגיבים רשומים להגיב - דבר שיפחית ספאם ומטרידים, ולוהסיף רשימה שחורה של מילים שכתיבתן תחסום את התגובה אוטומטית. ניתן גם לבחור אם להציג לקוראים את מונה הכניסות.
גולשים משלמים יכולים לסגור את הבלוג לקריאה רק לרשימה של משתמשים מורשים, ויכולים לחסום קטעים ספציפיים לתגובות ולטראקבקים (הפניות לקטעים בבלוגים אחרים שהתייחסו לקטע זה) או למחוק תגובות שפורסמו. תכונה שנוספה ממש לאחרונה למנויים משלמים היא האפשרות שבעל הבלוג יפרסם את התגובות רק לאחר שיקרא אותן.
יתרונות: ממשק נוח מאוד, פתיחת בלוג וכתיבה נוחים, תמיכה ב-SMS.
חסרונות: אפשרויות רבות ניתנות בתשלום בלבד.
השורה התחתונה: אכסניית בלוגים מצויינת שמשתפרת עם הזמן, אם יש לכם כסף, שווה אפילו להשקיע במנוי בתשלום.
ציון:
לפתיחת בלוג בישראבלוג
בתפוז השיקו מערכת בלוגים חדשה לפני כשנה בשם "הבלוגיה". ההשקה לוותה ברעש בבלוגוספירה מכיוון שתפוז הציעו בחינם כמעט את כל התכונות שבישראבלוג מספקים בתשלום. נוסף על כך, תפוז הציעה כלי המרה שמאפשר לבלוגרים מישראבלוג לעבור אליהם בקלות. כלי ההמרה לא עבד תמיד באופן חלק, ובשלב מסוים בישראבלוג חסמו את שימוש בו.
הצדדים הביעו נכונות להיפגש על מנת לפתור את המשבר ובאותה הזדמנות לקבוע סטנדרט לבלוגים בישראל. הסכסוך נרגע, אבל נושא העברת הבלוגים בין הפלטפורמות לא התקדם כבר כמה חודשים.
צבעוני יותר
בניגוד לקו העיצוב הלבן והנקי של ישראבלוג, השער של מערכת הבלוגים של תפוז הוא בגווני כתום (כחלק מהמראה העיצובי הכללי של תפוז) ומלא בכפתורים גרפיים ולא טקסטואלים.
בשביל לפתוח בלוג צריך להירשם קודם כמשתמש בתפוז. לאחר ההרשמה תגיעו לטופס פתיחת הבלוג. שם המשתמש שבחרתם לתפוז לא חייב לשמש אוכם גם כשם הבלוג, עבורו תבחרו שם חדש. כתובת הבלוג שלכם תיראה כך: http://blog.tapuz.co.il/YOURNAME
המסך הבא יאפשר לעצב את הבלוג בסגנון חופשי, כפי שמכנים זאת בתפוז, אך לא מדובר באמת בעיצוב חופשי, אלא כזה המוגבל למבנה של תפוז.
תוכלו לבחור רקע וסכימת צבעים לבלוג, ולהתחיל להזיז קוביות עם אלמנטים שונים ולסדר אותן. בקוביות תמצאו את הקטעים בבלוג (פוסטים), הקישורים שלכם, ארכיון, תגובות אחרונות וכו'. תוכלו גם לבטל לגמרי את הצגתם של הקוביות הללו, למעט קוביוית הפרסומות.
בחלון "קוביות התוכן שלי", תמצאו קוביות נוספות שאפשר להוסיף לבלוג, ביניהן טיימר ספירה לאחור לכל אירוע שתקבעו (גיוס, יום הולדת, סיום התואר וכד'), אלבום התמונות מתפוז, סקרים, קוביית HTML מותאמת אישית ועוד.
ניהול הבלוג
לאחר הקמת הבלוג תגיעו למסך הוספת קטע, בו זמין עורך טקסט, המאפשר לשנות את גודל הגופן, את הצבעים, ליצור קישורים, לצרף Emoticons, לבחור מצב רוח, שישיקף את הרגשתכם בעת כתיבת ההודעה, לצרף תמונה, לקטלג את ההודעה במדורים מותאמים אישית ולתת תוויות באופן חופשי, ולקבוע אם ההודעה תהיה פתוחה או סגורה לתגובות (גולשים רשומים בלבד או לכל הגולשים בתפוז).
אפשר לשמור פוסט, ולפרסם אותו מידית או בכל זמן אחר בו תיכנסו לעמוד ניהול הבלוג. לכל פוסט ניתן להוסיף אלבום תמונות לדפדוף, סקר, או סרטון שתצלנו בעזרת מצלמת הרשת.
אם קישרתם בהודעה לקטע מבלוג אחר, מתפוז, ישראבלוג או מערכת בלוגים חיצונית אחרת, תוכלו ליצור הפניה בחזרה לקטע שלכם (trackback). בתחתית מסך העריכה מופיע שדה הפניות, שם תדביקו את הכתובת הרלוונטית. לאחר שהפוסט יתפרסם יתווסף אליו קישור מתוך הבלוג עליו כתבתם באופן אוטומטי.
מצד שמאל יופיעו הפוסטים שכבר שמרתם ותוכלו לחפש דרכם קטע ישן, לפרסם או להסיר אותם מהבלוג, למחקו אותם לגמרי, ולנהל את התגובות וההפניות שנעשו לבלוג שלכם.
סטטיסטיקות
הבלוג של תפוז מציג את מספר המבקרים הכולל באתר, ומספר המבקרים בחודש, בשבוע, וב-24 השעות האחרונות. ניתן לראות את הנתונים השבועיים בגרף ולדפדפף בהם אחורה. נוסף על כך, המערכת יודעת להציג את האתרים ואת תוצאות החיפוש, מהם הגיעו לבלוג ולפוסטים ספציפיים.
סלולרי
ניתן לעבוד עם הבלוגים של תפוז באמצעות האינטרנט הסלולרי של שלוש הרשתות הגדולות. עם זאת, אין תמיכה בשליחת קטעים באמצעות SMS, אלא רק גלישה בסלולרי. זהו חסרון לבעלי המכשירים הפשוטים יותר.
יתרונות: עשיר בתכונות, ניהול נוח של הפוסטים, סטטיסטיקות מפורטות.
חסרונות: עיצוב לא גמיש מספיק, אין אשפרות לקבל בלוג נקי מפרסומות בתשלום.
השורה התחתונה: לאלה שרוצים בלוג טוב ונוח בלי לשלם.
ציון:
מערכת "בלוגים" הקטנטנה עלתה לאוויר במרץ שנה שעברה ופותחה על ידי עידן שולמן, בונה אתרים מקרית מוצקין. המערכת יצאה לדרך בכוונה הראשונית ליצור בלוג שיאפשר לגולשים באתרו, הזדמנות לפרסם תכנים אישיים, חדשות ולטפח קהילה מקומית. האתר היה דל מאוד בהתחלה, אך בחודשים האחרונים עבר מתיחת פנים עיצובית והוספו לו תכונות רבות.
אפשר לפתוח יומן רשת חינם באמצעות השירות, ובתמורה תתבקשו להשלים עם באנר גדול בתחתית הבלוג. מפעילי האתר מציעים בלוג נקי מפרסומות למי שיכתוב שני קטעים ביום במשך 45 ימים ברציפות. ניתן לקרוא פרטים נוספים בעמוד המבצע.
הרשמה מהירה
בדומה לאתרי הבלוגים הגדולים, גם בשירות זה תוכלו לפתוח בלוג אישי ללא צורך בידע בתכנות או בבניית אתרים. לאחר תהליך התחברות קצר בו תבחרו שם לבלוג בצורה הבאה: http://www.blogim.org.il/yourname ותוכלו לספק פרטים נוספים על עצמכם, כולל דרכי התקשרות בתוכנו המסרים המידיים.
לאחר ההרשמה תקבלו מיד דואר אלקטרוני. אם מישה נמצא מאחוריכם אל תפתחו אותו מיד, כי הסיסמה לבלוג מופיע בו.
עיצוב
ניתן לבחור עיצוב מתוך שמונה תבניות קיימות, שנראות די דומות למרבה האכזבה, ואם אתם יודעים HTML תוכלו לערוך אותן באופן חופשי לגמרי בעזרת מדריך המתפרסם באתר. עניין מאכז נוסף הוא הקישורים. תוכלו לקבוע רק רשימת קישורים קבועים אחת, בלי למיין אותה או להוסיף רשימות נפרדות.
עריכה מתקדמת
העורך של blogim מתקדם ומציע אפשרויות עיצוב לטקסט והוספת תמונה מהרשת או העלת תמונה חדשה (נפח התמונות והקבצים שניתן להעלות מוגבלים לחמישה מגהבייט בלבד).
אם נתקלתם בבעייה בעיצוב או תרצו לתקן את הקוד ידנית, אפשר להעביר את העורך למצב עריכת HTML על ידי סימון התיבה למעלה, ללא צורך לסגור את הפוסט ולפתוח אותו מחדש.
פרטיות
אפשרויות הפרטיות ב"בלוגים" נרחבות מאוד: תוכלו לקבוע עבור כל פוסט בבלוג, או עבור כל הפוסטים וכל התגובות אם הם יהיו זמינים לצפייה על ידי כולם, רשימת חברים מוגדרת מראש, משתמשי Blogim נוספים, או רק על ידיכם. תוכלו גם לקבוע אם לחסום את הפוסטים לתגובות ולהפניות (trackbacks), האם המגיבים יוכלו לערוך את התגובות לאחר הפרסום, והאם לשמור את כתובת ה-IP של המגיבים.
יתרונות: אפשרויות פרטיות רבות, עיצוב גמיש ליודעי HTML, ממשק ניהול נוח.
חסרונות: עיצוב לא נוח למתחילים, אין סטטיסטיקות.
שורה תחתונה: אם הפרטיות בבלוג היא הדבר העיקרי עבורכם.
ציון:
לפתיחת בלוג ב"בלוגים"
תכונה | ישראבלוג |
הבלוגיה של תפוז |
בלוגים |
עלות | חינם לאפשרויות בסיסיות. מנוי פרו ב- 55 שקלים לחצי שנה ו-100 שקלים לשנה | חינם תמורת פרסומות | חינם תמורת פרסומות. אפשר לקבל ללא פרסומות תמורת עדכון תדיר |
אפשרויות עיצוב | עיצוב בסיסי למנוי החינם; תבניות ועיצוב html למנויי פרו |
תבניות מוכנות מראש, או עיצוב קוביות |
תבניות מוכנות מראש ועיצוב html |
הגבלת גודל תמונות | 50 קילובייט לתמונה למנויי החינם, ו-100 קילובייט לתמונה למנויי פרו | 500 קילובייט לתמונה | אחסון כולל של 5 מגהבייט |
עדכון פוסטים מהסלולרי | דרך SMS או אינטרנט סלולרי | דרך האינטרנט הסלולרי | אין |
שליחת תמונות מהסלולרי | אין | יש |
אין |
גיבוי בלוג ותגובות |
HTML | XML, ניתן לשחזר את הבלוג | אין |
RSS | יש | יש | יש |
סטטיסטיקות | למנויי הפרו | יש | אין |
מקורות כניסה וניהול מנויים לבלוג | למנויי הפרו | יש |
אין |
תוויות לפוסטים | יש | יש | אין |
תאריכון | למנויי פרו | יש | יש |
חלון מסרים | למנויי פרו | אין | אין |