שתף קטע נבחר
 

האם לאומי הדליף מידע על מכירת המניות בידי הרמטכ"ל

פרשת מכירת תיק המניות של הרמטכ"ל ביום הראשון של המלחמה מעוררת את השאלה מי הדליף את המידע. עו"ד תומר ריטרסקי, המתמחה בתחום המשפט האזרחי אומר כי אם המידע על מכירת תיק המניות בידי חלוץ הודלף מהבנק, הרי שמדובר לכאורה בהפרה של כללי החסיון הבנקאי החלים על הבנק, דבר הנחשב לעבירה פלילית. אורי פישמן, מנכ"ל בית ההשקעות אור-גאפ: יש לחייב אנשי ציבור בעלי מידע מוקדם על מצב המשק, לנהל את תיק ההשקעות שלהם בנאמנות עיוורת

פרשת מכירת תיק המניות של הרמטכ"ל דן חלוץ ביומה הראשון של המלחמה (ראה מסגרת), מעוררת את השאלה מי הדליף את המידע. בבנק לאומי מסרבים להתייחס לנושא. מומחה בתחום אומר כי מדובר לכאורה בהפרה של כללי החסיון הבנקאי החלים על הבנק.

 

עו"ד תומר ריטרסקי, חבר וועדת בנקאות בלשכת עורכי הדין ובעל משרד עורכי דין העוסק במשפט אזרחי, מסחרי ובנקאות מסביר: "בהסתמך על כך שהייתה הדלפה מהבנק, מדובר לכאורה בהפרה של כללי החסיון הבנקאי החלים על הבנק. ההפרה היא הן מחמת הוראות חוק הבנקאות ותקנותיו, מחמת דיני ההגנה על הפרטיות וגם מתוקף מערכת ההסכמים שבין הבנק ללקוח. לכאורה, אם נמצא כי מקור ההדלפה הוא בבנק, אזי נהג הבנק שלא כדין ועשוי להיות חייב הן באחריות אזרחית כלפי הלקוח (דן חלוץ) והן באחריות פלילית". 

 

לדן חלוץ חשבון בבנק לאומי, בסניף דיזנגוף סנטר בתל אביב. ביום ד' (12 ביולי), היום הראשון למלחמה, הורה הרמטכ"ל על  מכירת כל תיק המניות שלו (ראה מסגרת).

 

ב-11 ביולי, יום לפני פרוץ המלחמה ננעל מדד המעו"ף בשער של 816.37 נקודות, ב-12 ביולי צנח ל-782.06 נקודות וב-13 ביולי הידרדר עד ל-748.84 נקודות. בסיכום היומיים הראשונים למלחמה ירדה הבורסה ב-8.3%, ומכירת התיק בבוקר פרוץ המלחמה חילצה את חלוץ מהפסדים, אם כי בהמשך המלחמה התאוששה הבורסה וחזרה כמעט לרמתה ערב המלחמה.

 

אורי פישמן: אסור לרמטכ"ל להתערב בניהול תיקו האישי

 

אורי פישמן, מנכ"ל בית ההשקעות אור-גאפ טוען שמכירת מניות בידי הרמטכ"ל שלוש שעות אחרי התפתחות הקרבות, מעלה כמה תהיות.

 

לדבריו אמנם כל אדם רשאי למכור או לקנות ניירות ערך כרצונו, אבל הרמטכ"ל איננו אדם רגיל, ולכן הפעילות שלו מעלה תהיות אתיות רבות בנושא. פישמן אומר כי ביום רביעי, 12 ביולי, יום פתיחת הלחימה בצפון, שוק ההון לא ידע לנתח על מנת להבין מה קורה בגבול הצפון. לכן, שלוש שעות אחרי האירועים השוק עדיין היה בירידה של כ-2% או פחות, מה שאומר שאולי הרמטכ"ל מכר את תיק ההשקעות כשבידיו היה יותר מידע מאשר לשאר המשקיעים בשוק (מדדי המניות ירדו באותו יום בכ-4% ולמחרת בעוד 4%).

 

"לא נראה לי סביר שהרמטכ"ל, שברשותו במקרים רבים מידע מפורש לגבי אירוע זה או אחר, צריך לפעול בעצמו בתיק המניות שלו. בדיוק כמו שלא נראה סביר שנגיד בנק ישראל או שר האוצר יפעלו בשוק ההון בעצמם", אומר פישמן. "במקרים אלה, רצוי ואולי אף חובה, לנהל את תיק ההשקעות בנאמנות עיוורת אצל מנהל השקעות. כלומר, תיק השקעות של בעלי החשבון, ובמקרה זה הרמטכ"ל, אסור להתערב בניהולו השוטף".

 

לדברי פישמן שיטה זו נהוגה על פי החוק אצל אנשי שוק ההון והיא חייבת להיות נהוגה גם אצל אנשי ציבור, אשר יכול להיות בידיהם מידע מהותי היכול להשפיע על שוק ההון.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
מכר מניות ביום חטיפת החיילים
צילום: חגי אהרון
צילום: עומר הכהן
לחלוץ חשבון בבנק לאומי
צילום: עומר הכהן
עו"ד תומר ריטרסקי
מומלצים