אבעבועות רוח: למה מחסנים רק חלק מהילדים?
החיסון נגד אבעבועות רוח לא נמצא בתוכנית החיסונים ורק חלק קטן מהתינוקות בישראל אכן מתחסנים כנגדו. מומחים מזהירים עתה, כי ההתחסנות החלקית באוכלוסיה תגרום למקרים רבים של אבעבועות רוח קשות בגיל מבוגר, הגורמות לזיהום חמור, פגיעה מוחית ואף לסכנת חיים. אז למה משרד הבריאות לא מכניס את החיסון לתכנית החיסונים? כמו במקרים אחרים, זה התקציב
כבר שש שנים משווק בישראל החיסון נגד מחלת האבעבועות רוח, לאחר שנכנס כבר לשגרת החיסונים בארצות הברית ובמדינות רבות באירופה. אלא שבישראל הוא אינו חלק מתוכנית חיסוני הילדים של משרד הבריאות ורק כ-40 אחוז מהתינוקות נשלחים להתחסן על ידי רופא ילדים. עתה מזהירים מומחים: ההתחסנות החלקית הזו יכולה לעלות לנו ביוקר בעתיד.
אם עד היום, רוב הילדים היו נדבקים במחלה בגילאים הנמוכים ו"גומרים" איתה, הסיכויים היום קטנים בהרבה להידבקות בילדות, בגלל החיסון בקרב חלק מהאוכלוסיה. בשל עובדה זו, צפויים אותם ילדים שלא נדבקו באבעבועות רוח להידבק במחלה בגיל מבוגר, אז היא עלולה להתבטא בצורה חמורה ואף קטלנית.
מחלת אבעבועות הרוח היא מחלת ילדות מפורסמת לה גורם נגיף ה"וריסלה". מדובר במחלה מידבקת ביותר המתפשטת באוויר - כשהחולה מתעטש או משתעל, או על ידי מגע בפצעים או בחפצים נגועים. חולה אבעבועות מדביק את הילדים
בסביבתו גם במהלך 48 השעות שלפני הופעת פריחת הפצעים, ולכן קשה מאוד לשלוט במחלה. המחלה ממשיכה להיות מידבקת כל עוד יש פצעים – פרק זמן שעשוי להימשך בין ימים מספר לשבועיים.
מפצעים מזוהמים ועד פגיעה מוחית
בישראל מתאשפזים מדי שנה כ-350 ילדים מסיבוכי מחלת האבעבועות, ובכל שנה מתים בין ילד אחד לשניים. לאחר שהחולה מבריא הווירוס לא נעלם מגופו, וכעשירית מחולי האבעבועות יחלו בעתיד במחלה שלבקת חוגרת המופיעה על העור כפצעים מכאיבים (שינגלס) במשך שבועות ארוכים.
אלה שלא לקו במחלה בתקופת הילדות, נמצאים בסיכון גבוה ללקות במחלה קשה בבגרות. המחלה מופיעה בצורת פצעים המותירים פעמים רבות צלקות תמידיות על העור. הפצעים עלולים להזדהם בחיידקים אלימים ובהם חיידק הסטרפטוקוקוס החודר לזרם הדם ושם גורם לזיהום קשה וקטלני.
נגיף הווריסלה הגורם למחלה, עלול לגרום לסיבוכים נוירולוגים קשים ובהם דלקת מוחית (אנצפאליטיס זיהומית), צרבליטיס (דלקת במוח הקטן), שיתוק של עצב הפנים (פאציאליס), דלקת עצב הראייה ומחלת גיאן בארה הגורמת לחולשת גפיים עד שיתוק.
משרד הבריאות: שיקולי התקציב גוברים
החיסון לאבעבועות רוח נכנס כאמור כבר לשגרת חיסוני הילדות בארצות הברית ובמדינות נוספות, לאחר שהוכח כי הוא מגן בפני המחלה באחוז גבוה. מבין הילדים שחוסנו שבכל זאת נדבקו במחלה, מהלך ההתפרצות היה קל, נטול סיבוכים ולא הצריך אישפוז בבית חולים.
בישראל משווק החיסון Varilix כבר משנת 2000, והוא מצוי בקופות החולים בעלות מסובסדת לחברי הביטוח המושלם. אלא שרק חלק מרופאי הילדים מפנים את ההורים לחסן את ילדם משום שהחיסון אינו חלק מתוכנית החיסונים הרשמית. כך קורה שרק כ-40 אחוז מהילדים מתחסנים כנגד המחלה.
"שיקולי המשרד הם איזון בין צרכים אפידמיולוגיים לתקציבים", אומרים במשרד הבריאות ל-ynet, "כאשר לצערנו לא פעם, שיקולי התקציב גוברים מטבע הדברים. מאידך – לפי חוק זכויות החולה, יש צורך ליידע את ההורים לגבי קיומם של חיסונים חדשים, אם הם רשומים בישראל. קופות החולים ולא טיפות החלב, מקדמות חיסונים אלה דרך הביטוח המשלים".
מבוגרים בסיכון
"ברגע שמיעוט האוכלוסיה מקבלת את החיסון אנחנו מסכנים את המבוגרים שלא חלו ולא התחסנו", אומר ל-ynet פרופ' רון דגן, מנהל המחלקה למחלות זיהומיות בילדים במרכז הרפואי סורוקה, "בגיל מבוגר הנגיף נוטה להיות אלים יותר וגורם למחלה קשה מאוד ואף קטלנית".
פרופ' דגן מסביר כי בשנים האחרונות לא נרשמו מקרים רבים של הדבקה בנגיף בקרב מבוגרים, שכן החיסון לא היה בנמצא, ומרבית האוכלוסיה נדבקה בו בילדותה. אלא שמאז שהוחל בחיסון חלק מהילדים, סיכוי ההדבקה בילדות
הולך ופוחת. כך נוצר מצב שבשנים הקרובות יתווספו יותר ויותר מבוגרים שלא נדבקו בנגיף בילדותם, ונמצאים בסיכון מוגבר ללקות במחלה הקשה.
ועדה מייעצת של משרד הבריאות בראשות מומחים למחלות זיהומיות כבר הזהירה כי חיסון חלקי של מיעוט האוכלוסיה, מסכן משמעותית את אוכלוסיית המבוגרים. הוועדה המליצה להוסיף את החיסון לשגרת החיסונים של כל התינוקות בני שנה.
"בתוך כמה שנים אנחנו נמצא את עצמנו עם כמות גדולה של חולי אבעבועות מבוגרים שנמצאים בסיכון למחלה קשה ביותר", מוסיף פרופ' דגן, "בהיבט החיסונים הארצי, אנחנו הרחק מאחורי מדינות מערביות מתוקנות. לא ברור איך מוצאים תקציבים לדברים הרבה פחות חשובים, אבל הבריאות איכשהו נותרת תמיד מאחור".
מחקרים הוכיחו שהחיסון לאבעבועות רוח הניתן בילדות, עובד ב-100% בטווח הקצר, אולם הגנתו עם השנים נחלשת. עם זאת, אדם מחוסן שנדבק באבעבועות רוח בגיל מאוחר, המחלה תופיע אצלו בצורה קלה ביותר ותחלוף כעבור כמה ימים.