שתף קטע נבחר

 

אפליית מוסלמים באירופה: ניכור, ייאוש ותסכול

מדו"ח מקיף שפרסם היום האיחוד האירופי, המבוסס על עשרות סקרים ומחקרים שנערכו במדינות שונות בגוש, עולה תמונה קשה: אזרחי אירופה המוסלמים - בייחוד הצעירים שבהם - מספרים על חוויות של ניכור והדרה. "כולם שואלים אותי, 'מתי את חוזרת למדינה שלך?', ואני בכלל נולדתי ברוטרדם", מספרת צעירה מוסלמית מהולנד

המוסלמים באירופה נאלצים להתמודד עם אפלייה נרחבת - בחינוך, דיור ותעסוקה - ואפלייה זו תורמת לניכורם מהקהיליה. כך עולה מדו"ח של האיחוד האירופי, שממצאיו פורסמו היום (ב'). בדו"ח נקבע כי על אף האפלייה, מודים תושבי אירופה המוסלמים כי גם עליהם מוטלת האחריות, וכי ביכולתם לתקשר טוב יותר עם החברה המערבית.

 

הדו"ח חובר בידי המרכז האירופי לפיקוח על גזענות ושנאת-זרים, והוא הראשון שבוחן את "קליטתם" של המהגרים המוסלמים במדינות האיחוד האירופי. פרסום הדו"ח מגיע בשעה שבה מתרחב הדיון הציבורי בשאלת היטמעותם של המהגרים המוסלמים באירופה, בייחוד נוכח הסערות שהתעוררו לאחרונה באירופה סביב הדרישה להסיר את הרעלות, וסביב הגילויים שמהגרים מוסלמים היו מעורבים במזימות טרור בינלאומיות, כמו זו שסוכלה באוגוסט על אדמת בריטניה.

 

תחת הכותרת "מוסלמים באיחוד האירופי - אפלייה ואיסלאמופוביה", מבוסס הדו"ח בן 115 העמודים על ראיונות עם צעירים ממוצא מוסלמי. מהדו"ח עולה תמונה קשה: מרבית המרואיינים מתארים חוויות של ניכור והדרה, גם כאשר מדובר באזרחים לכל דבר של האיחוד האירופי, שנולדו על אדמת אירופה.

 

"כל כך הרבה פעמים שאלו אותי, 'מתי את חוזרת למדינה שלך?' - ואני בכלל נולדתי ברוטרדם, לאן בדיוק אני אמורה לחזור? זו שאלה ממש פוגעת, שגורמת לך להרגיש זרה, ולקבל את העובדה שמובן מסוים, את נוכריה", סיפרה צעירה מוסלמית מהולנד לעורכי הדו"ח.

 

באיחוד האירופי מתגוררים כ-15 מיליון מוסלמים - ומדובר בקבוצה הדתית הגדולה ביותר מבין תושבי גוש המדינות. הדו"ח, שהתבסס על עשרות סקרים ומחקרים במדינות איחוד שונות, קבע כי מוסלמים רבים - בייחוד הצעירים שבהם - נדרשים להתמודד עם מכשולים רבים בדרכם לקידום חברתי, ומכשולים אלה גורמים להם לחוש מיואשים ושוליים. 

 

איסלאמופוביה מלבה תסכול

מחברי הדו"ח קובעים כי "איסלאמופוביה", הנטיה ההולכת והגוברת לזהות מוסלמים עם טרוריסטים, בצירוף עם שנאת זרים - מלבה את האפלייה נגד המוסלמים. יושבת ראש המכון, אנסטסיה קריקלי, ציינה כי איסלאמופוביה היא בעיקר מילולית ואינה בהכרח אלימה, אך קשה להתמודד עימה מאחר שהתופעה לא מדווחת מספיק ואין עליה מעקב.

 

"המידע הקיים מראה כי המוסלמים באירופה נהנים מתנאי דיור נחותים, אינם זוכים לחינוך ברמה גבוהה, ונתוני האבטלה בקרב הקהילה המוסלמית הם גבוהים מהממוצע", נכתב בדו"ח. לדברי מחבריו, חוליים אלה תורמים לתחושות של ייאוש ותסכול - כמו אלה שגרמו למהומות בפרוורי פריז וערים אחרות אשתקד.

 

מנהלת המכון, ביאטה וינקלר, ציינה כי הדו"ח גילה עוד, כי בצרפת, אנשים עם שמות "צרפתים" הוזמנו לראיונות עבודה פי חמישה ממועמדים בעלי שמות מוסלמים, בעלי כישורים דומים. לדבריה, איסלאמופוביה כוללת "התנהגות מפלה ואגרסיבית מצד כוחות הביטחון והמשטרה" - גורם התורם להתפרעות בני נוער.

 

המוסלמים שהתראיינו לצורך המחקר, הסכימו כי לנשים מוסלמיות עוטות רעלה קשה יותר למצוא עבודה, מאחר שמעסיקים רבים הביעו חשש שהרעלות יבריחו לקוחות פוטנציאלים. בהולנד, סיפרו צעירים מוסלמים כי הושמו בכיתות נפרדות מבני גילם האירופיים, מאחר שנתפסו כ"זרים" - למרות שגם הם נולדו על אדמת אירופה.

 

עם זאת, המוסלמים שתושאלו לצורך המחקר הודו כי גם הם יכולים לפעול על מנת לשפר את מצבם. "הראיונות הראו כי מוסלמים רבים ציינו כי גם הם צריכים לעשות יותר כדי להתחבר עם החברה האירופית, לקחת על עצמם אחריות רבה יותר כדי לקדם את האינטגרציה שלהם", נכתב בדו"ח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשים מוסלמיות בבלגיה. ארכיון
צילום: רויטרס
נשים מוסלמיות מפגינות בעד הרעלה
צילום: איי אף פי
מומלצים