המנצחים והמפסידים של 2006 בעולם
השנה החולפת תיזכר בעולם כשנה כלכלית סוערת. היא רשמה שיא במספר הרכישות והמיזוגים, וכן במספר ההנפקות. מנכ"לים בכירים הודחו, הורשעו וגם פרשו ומעל לכל ריחפה שערוריית הבקדייטינג באופציות. סיכום שנה
המפסידים הגדולים השנה היו קשורים לשערוריית הבקדייטינג באופציות. במסגרתה נפתחו חקירות נגד כ-120 חברות, 52 מנהלים איבדו את משרותיהם, והוגשו כתבי אישום נגד שני מנכ"לים - ביניהם קובי אלכסנדר, מנכ"ל קומברס לשעבר, שברח לנמיביה ועומד כעת בפני דיון משפטי בנוגע להסגרתו לארה"ב.
המנצחים
וורן באפט (וביל גייטס): האיש השני הכי עשיר בעולם תרם את רוב הונו לאיש
העשיר ביותר בעולם, והפך לנדבן הגדול בעולם. אחרי שנים רבות שבהן צבר הון עתק, הודיע באפט ביוני השנה כי הוא תורם את רוב הונו - 37 מיליארד דולר
- לקרן הצדקה של ביל ומלינדה גייטס ולקרנות משפחתיות. התרומה עוררה את התקווה להחייאת עידן רוקפלר-קרנגי, תור הזהב של הפילנתרופיה.
לי ריימונד: יו"ר ענקית האנרגיה אקסון מוביל, פרש מתפקידו בסוף 2005. לרגל פרישתו, קיבל ריימונד חבילת פיצויים בהיקף של 69.7 מיליון דולר ותשלומי פנסיה בהיקף של 98 מיליון דולר. אמנם רווחי החברה שברו שיאים
השנה, אך חבילת הפיצויים של ריימונד היתה כל כך מנקרת עיניים, עד שוועדה של הקונגרס כינתה אותה "תשלום מופרז" וביקשה מהחברה מידע מפורט לגביה, ורבים נוספים מתחו עליה ביקורת חריפה.
אקסון הגנה על חבילת השכר ואמרה כי היא מוענקת לריימונד בשל "מנהיגותו המשובחת, חיזוק מעמדה התחרותי של החברה בעולם וההתקדמות המתמשכת לקראת השגת מטרות אסטרטגיות ארוכות טווח". ריימונד נכנס לתפקיד המנכ"ל ב-1993, ופרש בסוף 2005. לפי ה"ניו יורק טיימס", ריימונד קיבל יותר מ-686 מיליון דולר בכל תקופת כהונתו כמנכ"ל.
לאקשמי מיטאל: טייקון הפלדה הבריטי ממוצא הודי ובעלי ענקית
הפלדה מיטאל סטיל, ניצח השנה במאבק המתמשך על ארסלור, ויצר את חברת הפלדה הגדולה בעולם, עם 320 אלף עובדים, ששולטת על כ-10% משוק הפלדה
העולמי ומפיקה 116 טונות של פלדה בשנה. זאת, אחרי מלחמת רכש שנמשכה חמישה חודשים.
העסקה מהווה כאמור ניצחון אישי גדול למייסד, לאקשמי מיטאל, שהתמודד בחודשים האחרונים בדחייה עויינת מצד מנהלי ארסלור, שהתנגדו להצעתו מההתחלה. בין השאר, אמר מנכ"ל ארסלור גאי דול בשלב מסוים כי ההצעה נעשית ב"כספי מונופול", והתייחס בזלזול למוצרים של מיטאל כאשר אמר "הם מייצרים קולון, אנחנו מייצרים בושם". פוליטיקאים באירופה ובהודו התכתשו, ובסוף הכסף - כ-33 מיליארד דולר - ניצח.
מייסדי YouTube, צ'אד הארלי וסטיב צ'ן: הארלי וצ'ן הקימו אתר שהם מתארים
כ"שילוב בין "הסרטים הביתיים המצחיקים ביותר" ותוכנית בידור לילית, ומכרו אותו לגוגל בעסקת מניות בשווי של 1.65 מיליארד דולר, ברכישה היקרה ביותר שביצעה גוגל במהלך שמונה שנות פעילותה.
לפי מדדי הרייטינג של נילסן, בחודש יולי ביקרו באתר YouTube כ-30.5 מיליון גולשים, לעומת 9.3 בגוגל וידאו ו-5.3 מיליון באתר הווידאו של Yahoo.
על פי חברת המחקר Hitwise, נתח השוק של YouTube בתחום הווידאו המקוון עומד על כ-46 אחוזים.
המפסידים
פטרישה דאן: יו"ר HP היתה צריכה לחגוג השנה, לאחר שהחברה עקפה את Dell והפכה ליצרנית המחשבים האישיים הגדולה בעולם. במקום זה, היא נאלצה להתפטר מכל תפקידיה בחברה, ועומדת כעת בפני אישומים, שאם תורשע בהם,
היא עשויה לרצות עד 12 שנות מאסר, בעקבות מעורבותה בפרשת הריגול.
הפרשה התפוצצה בספטמבר, לאחר שנחשף כי HP השתמשה בשיטות בלתי הולמות לצורך השגת רישומי טלפון של עיתונאים, דירקטורים ובכירים בחברה, ביניהם המנכ"לית לשעבר קרלי פיורינה והדובר מייקל מולר, במסגרת חקירה שביצעה לגילוי מקור של הדלפות ממועצת המנהלים.
בינתיים הוגשו כתבי אישום נגד דאן וארבעה אנשים נוספים, וגם ה-FBI, ועדת האנרגיה והמסחר של הקונגרס, הרשות לני"ע האמריקנית (SEC) וה-FCC (ועדת התקשורת הפדרלית) חוקרים את הפרשה.
וכאילו שכל זה לא מספיק, באוקטובר אובחנה דאן כחולה בסרטן השחלות, והיא צריכה לעבור טיפולים כימותרפיים.
קובי אלכסנדר: מבין המעורבים בפרשת האופציות, אלכסנדר הוא הבולט ביותר. מייסד ומנכ"ל קומברס לשעבר הוא אחד
משני המנכ"לים היחידים עד כה שהוגש נגדם כתב אישום בפרשה, והיחיד שבחר לברוח מהשלטונות.
אלכסנדר לא התייצב בבית המשפט אחרי הגשת כתב האישום נגדו באוגוסט, והוכרז כנמלט. אחרי מצוד בינלאומי שנמשך יותר מחודש, נעצר אלכסנדר בסוף ספטמבר בנמיביה, שבה החליט, לטענתו, להשתקע, ואף הספיק לרכוש בית ולפזר כסף בעסקים מקומיים. הוא שוחרר בערבות, וכעת ממתין לדיון בעניין הסגרתו לארה"ב, שיתקיים באפריל.
ניקולס מאוניס: בעלי קרן הגידור אמארנת' אדבייזורס, שהפסידה השנה יותר כ-6.5 מיליארד דולר בתוך ימים ספורים בשל הימור כושל על מחיר הגז הטבעי. בספטמבר העבירה הקרן את הפורטפוליו שלה לצד שלישי, השעתה את פעילותה ושכרה חברה לצורך פירוק נכסיה.
ב-2006 פעלו בעולם יותר מ-8,000 קרנות גידור עם נכסים בשווי של 1.2 טריליון דולר, יותר מפי 2 ממספרן לפני חמש שנים. לפי הערכות, עד שנת 2008 יפעלו בענף כ-12 אלף קרנות, שינהלו כ- 1.8 טריליון דולר. יו"ר רשות השירותים הפיננסיים הבריטית, סיר קאלום מקארתי, אמר החודש כי בשנים הקרובות צפויות להתרסק 20 קרנות גידור מדי שנה.
ג'פרי סקילינג: פרשת אנרון הגיעה השנה לסיומה, לאחר שהמנכ"ל לשעבר נדון ל-24 שנות מאסר בגלל חלקו בקריסת החברה ב-2001, שהובילה למחיקת 60 מיליארד דולר בכספי משקיעים, למחיקת 2 מיליארד דולר בכספי פנסיות
ולאובדן של 5,600 מקומות עבודה. את חודשי החופש האחרונים שלו בילה סקילינג, ככל הנראה, בניסיונות ליהנות מהחיים, כפי שניתן ללמוד אולי ממעצרו בגין שכרות בפומבי.
אחרי הרשעתו, אמר סקילינג כי הוא מרגיש רע לגבי כל העניין של אנרון, אך המשיך לטעון כי הוא חף מפשע, ונשבע לערער.
מייסד החברה ומנכ"לה לשעבר, קנת' ליי, התחמק מעונש בדרך הקשה - ומת השנה. הרשעתו של ליי בוטלה לאחר מותו. יש הטוענים כי מותו הופך אותו למנצח.