שתף קטע נבחר

 

אולמרט: המבקר רודף רייטינג, אין לי אמון בו

תגובה חריפה לדו"ח החריף בעניין מרכז ההשקעות: "התנהלותו של המבקר בעניין מרכז ההשקעות שברה שוב שיאים של חוסר מקצועיות ומשוא פנים". לגופו של עניין, מבהירה לשכת רה"מ כי אולמרט "מילא חובה ציבורית ומנע עוול גדול" כאשר קידם את הפרויקט בדימונה - וכלל לא היה צריך לפסול עצמו בשל היכרות עם בא כוחו של היזם. משרד התמ"ת: ההשקעה במפעל נעשתה בשקיפות

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, מנסה למזער נזקים בעקבות הדו"ח החריף של מבקר המדינה בעניין מרכז ההשקעות במשרד התמ"ת: "הוא איבד את אמונו במבקר המדינה, ולפיכך לא היו לנו כל ציפיות מן המבקר גם בעניין זה", אומרים בלשכתו.

 

המבקר תקף בחומרה את התנהלותו של אולמרט, עת כיהן כשר התמ"ת בממשלת שרון, ואת התנהלות עוזריו, שסייעו לו לכאורה לקדם את ענייניו של חברו ושותפו לשעבר, עו"ד אוריאל מסר. בלשכת ראש הממשלה אומרים: לא הופתענו.

  

 

"התנהלותו של המבקר בעניין דו"ח מרכז ההשקעות, כמו התנהלותו בעניין דו"חות ביקורת אחרים, שברה לצערנו - שוב - שיאים של חוסר מקצועיות ומשוא פנים לשמו בעבודת הביקורת. התנהלותו זו מובילה את המוסד המפואר והחשוב שבראשו הוא עומד לשפל, וזאת למגינת ליבם של רבים רבים בשירות הציבורי, קודמיו בתפקיד ובכירים בעבר ובהווה במשרד המבקר", אומרים בלשכת ראש הממשלה.

 

"דומה בעינינו", ממשיכה הודעת התגובה החריפה לדו"ח החריף, "שהמבקר הפך עצמו למושא של הוועדה למדרוג, ושיקולי רייטינג ודד-ליין תקשורתיים בלבד - הם שמנחים את פעילותו. כל אימת שהוא חושש שסדר היום הציבורי לא ייתן לו את המקום הראוי בעיני עצמו, הוא מנסה לייצר דרמה תקשורתית על מנת 'לתפוס כותרות': כך היה כאשר ממש ערב עדותו של ראש הממשלה בפני ועדת וינוגרד שיגר לו המבקר באופן דחוף טיוטת אחד מדו"חותיו; כך כאשר העריך המבקר שדו"ח ועדת וינוגרד יפורסם בסוף מארס ואץ-רץ לפרסם דו"ח מטעמו בעניין תפקוד העורף מבלי לבקש תגובות מבוקרים ולמלא את חובתו המקצועית הבסיסית; כך היום, ערב פרסום דו"ח ועדת וינוגרד, כאשר הוא מפרסם את הדו"ח הנוכחי מבלי ששקל כראוי תגובות שונות שהוגשו לו בנושא זה על פי בקשתו, בערב יום הזיכרון, לפני שלושה ימים בלבד".

 

עיוותים וסילופים בהתאם לתיזה

בסביבתו של אולמרט אומרים כי "מתוך הכרה עצובה זו", פנו עוד טרם פרסום הדו"ח פרקליטיו של ראש הממשלה, עורכי-הדין אלי זהר ורועי בלכר, ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ופרסו בפניו "באופן מפורט ומנומק" את השתלשלות האירועים בעניין מרכז ההשקעות. במסגרת זו, נמסר, "הוצגו העובדות לאשורן בניגוד לדו"ח עצמו, שכולל עיוותים וסילופים של עובדות, רק כדי שיתאימו לתיזה שיצר המבקר".

 

ומהי גרסתו של אולמרט לאירועים שחקר המבקר? בדימונה, הוא אומר, "קם מפעל לתפארת, שאמור להעסיק מאות עובדים ולהעניק תעסוקה ורווחה לעיר". לטענתו, המענקים למפעל אושרו עוד בשנת 1992, יותר מעשור לפני שראש הממשלה כיהן בכלל בתפקיד שר התמ"ת, אולם בשל עיכובים ביורוקרטים והליכים משפטיים שהמדינה לא הייתה כלל צד להם, הם לא הגיעו ליעדם. לראש הממשלה, מדגישים בלשכתו, "אין ולא היה כל קשר עם יזם המפעל". היכרותו עם עורך-דינו, אוריאל מסר, "אין בה כדי למנוע ממנו למלא את חובתו המקצועית כשר".

 

לסיכום, אומרים אנשי אולמרט כי "בתפקידו דאז כשר התמ"ת, הוא פעל לפי חובתו הציבורית ומנע עוול גדול, שעלול היה להיגרם ליזם שכל בקשתו הייתה להקים מפעל בדימונה". הם מזכירים כי נשיא בית-המשפט העליון לשעבר, מאיר שמגר, פסק לטובתו של היזם - וסחבת במרכז ההשקעות הביאה לכך שבקשתו של היזם לא טופלה. "כל בקשתו של ראש הממשלה, בתוארו אז כשר תמ"ת, מהגורמים המקצועיים, הייתה לקבל החלטה בלוח-זמנים סביר מבלי שהתערב במהות החלטתם. לאור כל זאת, אין בליבנו ספק שגם 'פרשה' זו, כמו יתר ה'פרשיות' שנבדקות על-ידי המבקר, תסתיים בלא כלום ותתפזר כקצף על פני המים". 

 

"ההשקעה במפעל - בשקיפות מלאה"

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה לדו"ח כי: "מרכז ההשקעות פועל למען עידוד השקעות הון בישראל, ובאמצעות אישור מענק ל"מפעל מאושר" הופך להיות מעין "שותף" בחברה, תוך שהוא משקיע את מרבית המשאבים קרי הון, ידע, זמן וכדומה. כך הוחלט להשקיע גם במפעל הסיליקט בדימונה

 

"הקמת המפעל תביא ליישום אופטימלי של ההשקעה מאחר שמדובר בניצול מחצב שעד כה לא נוצל (פורצילניט) בתהליך ייצור חדשני, שתוצריו נועדו לבעיקר לייצוא. כמו כן, המפעל יכול להעניר תעסוקה לכ-150 עובדים מאזור הנגב, קרי דימונה וסביבתה. לצד החשיבות המכריעה של הגורמים הנ"ל, הובאו בפני המינהלה גם נתונים לגבי יכולתו הכלכלית של המפעל ,המשקיעים הזרים ויכולתם הפיננסית. נתונים אלה היו חיוביים דיים, כך שנוצרה תמונת השקעות כדאית למשק המדינה.

 

"בנוגע לטענות על השפעה על שיקול דעת המינהלה, יש להבהיר כי מינהלת מרכז ההשקעות מורכבת מחברים שונים עצמאיים ובלתי תלויים, שמרביתם נציגים מקצועיים ממשרדי ממשלה רלוונטיים. כל החלטות המינהלה לאורך השנים התקבלו לאחר דיונים ממצים ומקיפים. מרכז ההשקעות נהג בהתאם להוראות החוק ונוהלי מרכז ההשקעות, ולגבי חברת סיליקט הרי שנהגו בה כשווה בין שווים ובשקיפות מלאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דאג ללו"ז ולסחבת: אולמרט
צילום: דודי ועקנין
צילום: חיים צח
רק רייטינג ודד-ליין: לינדנשטראוס
צילום: חיים צח
מומלצים