תוכנית שנלר: ואדי ערה והמשולש לפלסטין
ח"כ עתניאל שנלר, מבכירי קדימה והמקורב לרה"מ אולמרט, החל לרקום תוכנית חלופית להתכנסות שירדה מהפרק, במסגרתה יועברו שטחי המשולש אל המדינה הפלסטינית העתידית. עוד בתוכנית: ערביי יישובים אלו יוכלו לעבוד בישראל אך לא להתגורר בה. בתמורה, תקבל ישראל את גושי ההתנחלויות הגדולים. "תהליך כזה יוביל לניתוק מתוך הסכמה ולא מתוך מאבק או כעס", אומר שנלר. "אנחנו רוצים להיות בלעדיהם, אבל גם הם רוצים מדינה בלעדינו"
תוכנית ההתכנסות של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, כפי שהופיעה במרכז מסע הבחירות של קדימה לפני כשנה, הוקפאה לבינתיים אולם אחד מהוגיה - ח"כ עתניאל שנלר - כבר שוקד על תוכנית חדשה. הפעם צופה שנלר אל עתיד רחוק יחסית והוא מתכנן לצייר מחדש את גבולות הקו הירוק, על מנת להביא לשינוי דמוגרפי דרמטי בישראל.
בתוכנית של חבר הכנסת מקדימה, אשר נחשפת כאן לראשונה, מציע שנלר לשרטט מחדש את קווי 67' כך שאזורי המשולש ו-ואדי ערה יועברו לידי הרשות הפלסטינית, בתמורה לסיפוח גושי ההתנחלות הגדולים, במסגרת של חילופי שטחים.
עוד קובע שנלר: הערבים שייכללו בתוכנית לא יוכלו להעתיק את מקום מגוריהם לאזורים אחרים בישראל, ולא יוכלו להקים עסקים או מפעלים בשטחי ישראל. עם זאת, הערבים יוכלו לעבוד בערים ישראליות לאחר שיקבלו אישור מיוחד לכך. הדוגמה לתוכניתו החדשה של שנלר: "תוכנית הונג קונג", במסגרתה הועברה הונג קונג מבריטניה לידי סין בתהליך שארך מספר שנים.
על פי שנלר, התוכנית שלו להגיע לשלב ההשלמה שלה בתוך עשרים עד שלושים שנה. במסגרת הזמן הזה, אם יושג הסדר עם הפלסטינים שיכלול הקמת מדינה פלסטינית והכללת גושי ההתנחלות הגדולים בתוך שטחי ישראל, יהפכו תושבי המשולש ואדי ערה הישראלים לאזרחים מיוחדים שישארו אומנם אזרחי ישראל, אולם יהיו חלק מן המדינה הפלסטינית.
"ההליך לא יתבצע בחיתוך, אלא באופן מסודר"
שנלר מדגיש כי הוא מתנגד לשלילת זכויותיהם של אותם אזרחי מדינה ערבים שיכללו בהסדר. הם ימשיכו להנות מזכויות בישראל ואף יהנו משירותים כמו ביטוח לאומי וביטוח בריאות. עם זאת, אותם אזרחים ערבים לא יוכלו להעתיק את מקום מגוריהם לשום מקום אחר מחוץ לאזור ואדי ערה והמשולש. עוד קובע שנלר: תושבי ואדי ערה והמשולש יהנו במסגרת התוכנית מהטבות כלכליות מפליגות, כדי שיוכלו להתבסס כלכלית.
"אני רוצה שיהיה קו דמוגרפי אמיתי", מסביר שנלר. "אם במשך עשרים שנה ניתן העדפה כלכלית לאזור המשולש ולאזור ואדי ערה, יהיה לערבים מנוף להפוך למנהיגים כלכליים ולאומיים של העם הפלסטיני. יש הרבה גופים פלסטיניים שכבר פרסמו שערביי ישראל מעדיפים לא להיות אזרחי המדינה היהודית. אני לא מציע לעשות את ההליך הזה בחיתוך, אלא בהליך איטי ומסודר.
"כתוצאה מכך, תהיה לערבים הישראלים באזורים אלה מוטיבציה להתפתח. תהליך כזה יוביל לניתוק מתוך הסכמה ולא מתוך מאבק או מתוך כעס. תינוק חדש שיוולד יזכה לתעודה מיוחדת, ואחר כך בתעודה פלסטינית. שיהיה ברור: אנחנו לא נבקש מהם לזוז. אנחנו רק נזיז את הגבול".
שנלר מסביר כי הרעיון העומד מאחורי תוכניתו היא הצלחת התוכנית בהונג קונג. שם, במשך כמה שנים, המשיכו תושבי הונג קונג להיות אזרחים בריטיים אולם נמנעה מהם האפשרות לעבוד באנגליה. "אנחנו צריכים לומר לפלסטינים הישראלים שהם פלסטינים, והמשולש ו-ואדי ערה יהפכו לאזורים כלכליים משגשגים, כמו שהונג קונג הפכה להיות הבירה הכלכלית של סין בגלל שזכתה להעדפות כלכליות", אומר שנלר. "הערבים יוכלו לקבל אישורים זמניים כדי לעבוד בישראל, אבל לא יוכלו להשתקע בה".
ח"כ שנלר מוסיף כי הוא רוצה להביא לכדי הפרדה בין אזרחים ישראלים ובין אזרחי מדינת פלסטין: "אנחנו רוצים מדינה יהודית. לכן, הערבים מהאזורים המדוברים לא יוכלו לעבור לגור בתוך ערים בישראל. הם יוכלו לנסוע ולטייל ולראות, אבל לא לגור בערים אחרות ".
"אולמרט לא עודכן עדיין; אני בונה מחשבות"
שנלר מגלה כי כבר קיים שיחות עם מנהיגים של הציבור הערבי ולטענתו הוא נתקל, לצד התנגדות רבה, גם בתמיכה לא מעטה. "לתוכנית אין סיכוי אם היא תבוא בכיפוף ידיים. אם נריב, נפסיד. יכולה להתקיים תוכנית כזו רק אם נבוא מתוך רצון לתת לכולם את כל הזכויות, ואת היחס הרגשי ההיסטורי והלאומי של כל אחד. אני בקשר עם אזרחים ישראלים ערבים, ומנסה לבנות איתם את המודלים האלה. אני בקשר גם עם אנשים בחו"ל. חלק רואים בזה גירוש, אבל אחרי שאני מסביר להם, הם מבינים שזה לא תוכנית מתוך כוונת גירוש, אלא מתוך כוונה לבנות בית לאומי פלסטיני לצד בית לאומי יהודי. חלק מהערבים בפזורה חושבים שהרעיון מצויין , וחלק מנבחרי הציבור הערבים מגלים רצון עז שזה יקרה"
מעלה אדומים. בישראל? (צילום: רויטרס)
חבר הכנסת מקדימה, שנחשב מקורב מאוד לאהוד אולמרט, טוען כי ראש הממשלה לא עודכן בפרטי התוכנית, שהכנתה טרם הסתיימה. "כשהתעסקי במודלים של ההתכנסות, שלצערי אי אפשר לבצע, לא ביקשתי רשות מאף אחד. אני חושב שהתפקיד שלי זה לבנות מחשבות. אם יחשבו שזה נכון וירצו לאמץ את התוכנית, אני אשמח. זה לא עניין פוליטי. זה העתיד של הילדים שלי ".
הוא מדגיש כי בכוונתו להשלים בעתיד הקרוב חישובים דמוגרפיים שונים וכן חישובים הקשורים לילודה וכלכלה, ובדיקות הקשורות לנושאי תשתיות. "יש הרבה שאלות שעל הפרק", אומר שנלר. "יש גם שאלות שעוסקות במה עושים עם משפחה שחלק ממנה באום אל פאחם, וחלק ממנה בגליל המערבי. אלה לא שאלות פשוטות בכלל".
כשמקשיבים לתוכניתו של שנלר, עולה מיד דמיון רב בין התוכנית שלו ובין התוכנית של אביגדור ליברמן, המבקש לנתק את ערביי ואדי ערה והמשולש מישראל ולהעבירם למדינה פלסטינית. שנלר מתקומם מן ההשוואה, ואומר כי תוכניתו שונה בהרבה מזו של ליברמן. "ההבדל בין תוכניתי ובין זו של ליברמן", הוא מסביר, "זה העיקרון הבסיסי. אני לא מעביר היום את הערבים, ולא עושה היום למעשה שום דבר. אני רק מכין את הקרקע למצב אפשרי לעוד שלושים שנה.
"אני בעצם מתחיל לעשות תוכנית להפרדות עתידית. אני גם לא מעביר ערבים פיזית מאזור המחיה שלהם, אלא מגיע עימם להסכמה. ליברמן אומר 'לכו'. אני אומר: תישארו במקומות שלכם. ליברמן רוצה לקחת את הזכויות שלהם, ואני אומר לא. הוא מדבר על תוכנית מיידית, אני מדבר על תוכנית לעוד דור, בהסכמה הדדית. אנחנו רוצים להיות בלעדיהם, אבל גם הם רוצים מדינה בלעדינו".