שתף קטע נבחר
 
צילום: אסף רונן

צבעוני בצלחת: אורז ג'פוניקה

יעל גרטי בפינה חדשה שבה היא מגישה מתכונים פשוטים ויומיומיים שכיף להכין. הפעם מציגה את אהבתה החדשה: אורז ג'פּוניקה. מוצאו בגרגרי אורז יפניים, צבעו חום-אדום-שחור וטעמו אגוזי, מפולפל-משהו. מוכנים להשתתף בניסוי?

הכירו נא את אהבתי החדשה: אורז ג'פּוניקה, סוג של אורז מלא שפותח על ידי חוות גידול האורז "לונדברג" שבארה"ב, באמצעות גידול שני סוגי גרגרי אורז יפניים (אורז שחור-קצר ואורז מהגוני-בינוני) בשדה אחד. צבעו חום-אדום ושחור, טעמו אקזוטי, אגוזי, מפולפל-משהו. אין הוא חדש בארץ, ולמעשה פגשתי בזן דומה כבר לפני שלוש וחצי שנים, אך האהבה ניצתה בינינו רק כעת.


אורז ג'פוניקה (צילום: יעל גרטי) 

 

כיצד מבשלים אותו? כמו כל אורז מלא, ביחס של 3-2.5 כוסות מים לכל כוס אורז. ולא, אני לא משרה אורז מלא במים לפני בישולו. אין מחכים להתאדות כל המים: אחרי 40-35 דקות טועמים גרגר, אם הוא רך דיו מסננים (נא לא להיבהל: מי הבישול יוצאים חומים-אדומים), מחזירים לסיר ומניחים בצד, כשהסיר מכוסה, למשך 20-10 דקות.

 

אפשר לשלב אורז ג'פוניקה עם סוגי אורז אחרים (אורז מלא עגול, למשל) וירקות קלויים או מוקפצים – או להסתפק בירקות.

 

אורז ג'פוניקה ופלפלים קלויים

אורז הפרא, שמככב גם הוא כאן, הוא תערובת של אורז חום, אורז אדום, אורז שחור קצר ואורז בר. כולם סוגי אורז מלא, מלבד אורז הבר (שהוא שחור, ארוך ודק), שאיננו אורז כלל - כי אם קטניה. מבשלים, גם כאן, ביחס של 3-2.5 כוסות מים לכל כוס אורז, אלא שבתום הבישול זקוק אורז זה ליותר זמן התייחדות בצד, לפני שיוכל לפגוש את יתר מרכיבי התבשיל.


אורז ג'פוניקה ופלפלים קלויים (צילום: יעל גרטי)

 

שני סוגי האורז יוצרים חגיגה צבעונית, הפלפלים מוסיפים עסיסיות (שנדרשת עם אורז מלא, שהוא יבש מעט), והאגוזים מוסיפים עניין. במקום אורז פרא אפשר להכין את התבשיל עם אורז מלא עגול, או לוותר עליו בכלל - אלא שאז יש להפחית מעט מכמות הפלפלים.

 

המרכיבים (6-5 מנות):

3 פלפלים אדומים

3 פלפלים צהובים/כתומים

3-2 שיני שום, קלופות – לא חובה

שמן זית

מלח

פלפל שחור גרוס גס

1 כוס אורז ג'פוניקה של "טעם טבע" (להשיג בבתי טבע), שטוף היטב ומסונן

1 כוס אורז פרא (להשיג בבתי טבע), שטוף היטב ומסונן

1/4 כוס גרעיני דלעת

50 גרם צנוברים

1 כף שמן אגוזי מלך (או שמן זית)

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור לחום 200 מעלות.
  2. מנקים פלפלים וחותכים כל פלפל ל-8 רצועות אורך. מניחים בתבנית פיירקס גדולה, משומנת בשמן זית או מרופדת בנייר אלומיניום.
  3. מוסיפים שיני שום (לא חובה), מזליפים מעט שמן זית, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים. מכניסים לתנור ואופים במשך שעה לערך - עד להתרככות הפלפלים (באמצע האפייה מומלץ להוציא, לערבב בעדינות ולהחזיר לתנור).
  4. מרתיחים מים בקומקום חשמלי. מחממים כף שמן זית בסיר, על אש בינונית-גבוהה. מטגנים אורז ג'פוניקה במשך 30 שניות. מוסיפים מלח ומעט פלפל שחור גרוס גס, מערבבים ומוסיפים 3-2.5 כוסות מים רותחים. מכסים ומנמיכים את האש. מבשלים במשך 40-35 דקות- או עד שגרגר אורז רך דיו. לא מחכים עד שכל המים יתאדו: אם הגרגר טעים - מסננים ומחזירים לסיר, ללא אש. מניחים בצד, מכוסה. כעבור 20-10 דקות מפרידים בין הגרגרים בעזרת מזלג.
  5. במקביל מבשלים את אורז הפרא באותה שיטה בדיוק, אלא שעם תום הבישול יש להניחו בצד במשך 30 דקות לפחות, תוך ערבוב אקראי בעזרת מזלג.
  6. מחממים חצי כפית שמן זית במחבת על אש גבוהה ומטגנים גרעיני דלעת עד שישמעו קולות פצפוץ. מעבירים לצלחת ועליה נייר סופג.
  7. מצננים מעט את המחבת בצד (כדי שהצנוברים לא ישרפו). מוסיפים חצי כפית שמן זית לאותה מחבת, על אש גבוהה, ומטגנים צנוברים במשך 30-15 שניות. מעבירים לצלחת.
  8. מאחדים את שני סוגי אורז בסיר הגדול יותר (ללא אש), מוסיפים פלפלים קלויים, גרעיני דלעת, צנוברים, שמן אגוזים (ואם אין - שמן זית), מערבבים, מתבלים במלח ופלפל, טועמים, מתקנים תיבול במידת הצורך - ומגישים חם.


אורז ג'פוניקה, זוקיני ודלעת (צילום: יעל גרטי)

 

אורז ג'פוניקה, זוקיני ודלעת

אם לא מתחשק לכם ללכלך שני סירים אפשר להסתפק באורז ג'פוניקה ובירקות.

 

המרכיבים (6-5 מנות):

 

700-600 גרם דלעת, שטופה

8 זוקיני יפים, שטופים וחתוכים לרצועות דקות

4 שיני שום, קלופות

שמן זית

מלח (מלח מעושן יהיה נהדר...)

פלפל שחור גרוס גס

1 כוס אורז ג'פוניקה של "טעם טבע" (להשיג בבתי טבע), שטוף היטב ומסונן

1 כוס אורז מלא עגול (להשיג בבתי טבע), שטוף היטב ומסונן

1 כף שמן אגוזי מלך (או שמן זית)

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור לחום 200 מעלות.
  2. מניחים את הדלעת (עם קליפתה) בתבנית תנור מרופדת בנייר אלומיניום ומזליפים מעט שמן זית, מפזרים מעט מלח ופלפל שחור גרוס גס ומעסים קלות את הדלעת. אופים במשך שעה או עד שניתן לנעוץ מזלג בדלעת בנקל.
  3. מניחים זוקיני בתבנית פיירקס גדולה, מרופדת בנייר אלומיניום. מוסיפים שיני שום, מלח, פלפל ומזליפים מעט שמן זית. מערבבים היטב ומכניסים לתנור. אופים במשך שעה או עד להתרככות הזוקיני והופעת סימני צריבה קלה.
  4. מרתיחים מים בקומקום חשמלי. מחממים כף שמן זית בסיר על אש בינונית-גבוהה. מטגנים אורז ג'פוניקה במשך 30 שניות. מוסיפים מלח ומעט פלפל שחור גרוס גס, מערבבים ומוסיפים 3-2.5 כוסות מים רותחים. מכסים ומנמיכים את האש. מבשלים במשך 40-35 דקות - או עד שגרגר אורז רך דיו. לא מחכים עד שכל המים יתאדו: אם הגרגר טעים - מסננים ומחזירים לסיר, ללא אש. מניחים בצד, מכוסה.
  5. במקביל מבשלים אורז מלא עגול באותה שיטה בדיוק.
  6. אחרי ששני הסירים נחו בצד במשך 20-10 דקות מפרידים בין הגרגרים בעזרת מזלג.
  7. כשהדלעת מוכנה, מוציאים מהתנור, מצננים עד שניתן לגעת בה מבלי להכוות, מפרידים את הקליפה וחותכים לקוביות, קטנות ככל שניתן.
  8. מאחדים את שני סוגי אורז בסיר הגדול יותר, מוסיפים זוקיני, קוביות דלעת וכף שמן אגוזים. מערבבים, מתבלים במלח ופלפל, טועמים, מתקנים תיבול במידת הצורך - ומגישים חם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם הוא מככב כאן. אורז פרא
צילום: יעל גרטי
יעל גרטי
מומלצים