מיאנמר: מנהיג החונטה מוכן להיפגש עם סו צ'י
הטלוויזיה במיאנמר דיווחה כי מנהיג החונטה השלטת במדינה אמר לשליח האו"ם כי יסכים להיפגש ולדבר עם מנהיגת האופוזיציה בתנאים מסוימים - שהראשי שבהם הוא הפסקת תמיכתה בהטלת סנקציות על המדינה. מאז שהחלו המהומות נעצרו 2,093 מתנגדי משטר בפשיטות שערכו כוחות הביטחון. 692 מהם שוחררו לאחר חקירה
מנהיג החונטה השלטת במיאנמר, תן שווה, אמר לשליח האו"ם למדינה כי יסכים להיפגש ולדבר עם מנהיגת האופוזיציה, אונג סן סו צ'י, בתנאי שתיסוג מ"עמדותיה המעכבות" ותפסיק לתמוך בהטלת סנקציות על המדינה. כך דיווחה היום (ה') הטלוויזיה במיאנמר.
כלי התקשורת הממשלתיים במיאנמר דיווחו היום בראשונה כי מאז שהחלו המהומות במדינה בשבוע שעבר נעצרו 2,093 מתנגדי משטר בפשיטות שערכו כוחות הביטחון. 692 מהעצורים שוחררו לאחר חקירה. לא נמסרו נתונים על מספרי ההרוגים, אך על פי הערכות לא-רשמיות, מדובר בכמה עשרות, לכל הפחות.
על פי הדיווח בטלוויזיה, שווה אמר לשליח האו"ם איברהים גמבארי כי סו צ'י - שהיתה נתונה במעצר ב-12 מתוך 18 השנים האחרונות - היא "בת-פלוגתא" ו"מבטאת הרס", מבלי לפרש את משמעות אמירתו השנייה. שווה אמר לגמבארי - שנשלח למיאנמר על מנת לשכנע את הגנרלים לסיים את הדיכוי האכזרי של ההפגנות במדינה ולדבר עם סו צ'י.
סו צ'י תמכה בהטלת סנקציות על המדינה, למרות שפרשנים רבים גורסים כי הטלתן תסב נזק רב יותר לאוכלוסייה דלת-האמצעים במיאנמר מאשר זה שנגרם להם על ידי הגנרלים.
קרוב של שלוש נשים שנמנות עם המשוחררים ממעצר סיפר כי העצורים חולקו לארבע קבוצות: עוברי-אורח, עדי-ראייה להפגנות, מי שמחאו כפיים למפגינים ומי שהצטרפו להפגנות. וין מין - שנמלט לתאילנד בעת שהתחוללה במיאנמר התקוממות של סטודנטים ב-1988, שבה נספו כ-3,000 מפגינים - אמר כי מי שיימצאו הפעם אשמים בכך שהריעו למפגינים, צפויים לעונשי מינימום של 5-2 שנות מאסר. לדבריו, מנהיגי המפגינים צפויים להיאסר למשך כ-20 שנה.
אתמול נודע כי אנשי החונטה ערכו מצוד גלוי בעיר ינגון, אחר אזרחים החשודים בפעילות פוליטית נגד המשטר. ממלאת מקום שגריר ארצות-הברית במיאנמר, שרי וילרוז, דיווחה כי אנשים בעיר מפוחדים, וכי חיילי החונטה הוציאו אנשים בכוח מבתיהם, במשך שעות הלילה.
מועצת זכויות האדם של האו"ם גינתה שלשום את המשטר במיאנמר על הדיכוי האלים של ההפגנות למען הדמוקרטיה, וקראה לפתוח בחקירה מיידית לבירור הפרות זכויות האדם במדינה. מדובר בפעם הראשונה שבה גינה הגוף הבינלאומי מדינה אחרת מלבד ישראל.
המועצה, שבה חברות 47 מדינות, "גינתה בתוקף את הדיכוי האלים המתמשך של ההפגנות השקטות במיאנמר, הכולל אלימות, הרג, מעצרים אקראיים והיעלמויות כפויות של אזרחים".
יצוין כי למועצה אין כל סמכויות לאכוף את החלטותיה וכוחה מוגבל למשיכת תשומת לב להפרות זכויות אדם ברחבי העולם.
הצבא שולט במיאנמר מאז 1962, אך החונטה הצבאית הנוכחית מושלת במדינה מאז 1988, לאחר שדיכאו ביד ברזל את התנועה למען הדמוקרטיה. החונטה קיימה בחירות ב-1990 אך סירבה לקבל את תוצאותיהן כאשר מפלגתה של סו צ'י ניצחה ברוב גורף. הזעם נגד החונטה התפרץ באמצע אוגוסט לאחר שראשיה העלו את מחירי הדלק בשיעור של 500 אחוז.