נשיא גאורגיה: האופוזיציה מנהלת מסע הכפשות
המחאה נגד נשיא גאורגיה מיכאיל סאאקשווילי מסרבת לגווע: זה היום השלישי ברציפות שמתאספים מפגינים בכיכר הפרלמנט בבירה טביליסי ודורשים את הקדמת הבחירות הכלליות. הנשיא סאאקשווילי: "האופוזיציה מנסה להחליש את המדינה"
נשיא גאורגיה, מיכאיל סאאקשווילי, אמר אמש (א') בראיון טלוויזיוני מיוחד כי האופוזיציה במדינה מנהלת נגדו ונגד ארצו "מסע הכפשות", ושלל אפשרות להקדים את הבחירות במדינה. זו הפעם הראשונה בה נראה הנשיא מאז החלו הפגנות הענק נגדו ביום שישי.
הנשיא טען בראיון כי "הכוחות" שעומדים מאחורי הקמפיין נגדו מעוניינים להחזיר את המדינה לשלטון כמו של קודמו, אדוארד שוורדנדזה, שהודח בהפיכה. "בתקופתו של שוורדנדזה האנשים האלה שגשגו בגאורגיה, אבל אחרי שאנחנו עלינו לשלטון, הם איבדו את מעמדם. לכן, הם פתחו במסע שנועד להחליש את הנשיאות ואת המדינה", אמר.
לפחות 20 אלף בני אדם שבו והתאספו אתמול במשך כל שעות היום מחוץ לפרלמנט הגאורגי בטביליסי, בדרישה להקדים את הבחירות במדינה מסוף 2008 - לאפריל הקרוב. המפגינים מאשימים כי הנשיא הפרו-מערבי סאאקשווילי מושחת, ומקווים להדיח אותו באופן דמוקרטי.
היה זה היום השלישי ברציפות שהכיכר מתמלאת במפגינים נגד הנשיא. ביום שישי נערכה בכיכר הפרלמנט הפגנת ענק שבה השתתפו כ-100 אלף איש, ושלשום התקבצו בכיכר 50 אלף מפגינים. בתום ההפגנה, החליטו כ-250 פעילי אופוזיציה להישאר ללון בכיכר חרף הקור העז והגשם. רבים מהם הסתופפו סביב מדורות שהקימו, לוגמים תה ורוקעים ברגליהם בניסיון להתחמם.
ההפגנה ביום שישי היתה מפגן המחאה הגדול ביותר נגד סאאקשווילי מאז שנכנס לתפקידו לפני קרוב לארבע שנים בעקבות מהפכה שקטה שהתחוללה ברפובליקה הסובייטית-לשעבר. עד כה האופוזיציה בגאורגיה היתה חלשה ומפולגת, אך לפני כחודש המפלגות השונות החליטו לאחד כוחות ופתחו בקמפיין גדול נגד הנשיא סאאקשווילי.
האופוזיציה מאיימת: נמשיך להפגין
מפלגות האופוזיציה דורשות את הקדמת הבחירות משום שהן מאמינות כי יוכלו לנצח בהן. מתנגדיו של הנשיא מקווים לטפל בבעיית העוני הקשה במדינה, שגם כיום - שנים אחרי ההיפרדות מהמשטר הסובייטי - עוד סובלת מחוסר יציבות ומהתפרצויות אלימות.
"נמשיך בהפגנות עד אשר הנשיא סאאקשווילי וממשלתו יבינו שהם איבדו את תמיכת הציבור - וכי עדיף להם ולמדינה כולה לקיים בחירות חופשיות והוגנות", אמר דוויט אוסופשווילי, ראש המפלגה הרפובליקנית, אחת ממפלגות האופוזיציה, שנמנה עם המפגינים שנשארו כל הלילה בכיכר.
היחסים בין רוסיה לגאורגיה עכורים מאז כניסתו לתפקיד של סאאקשווילי - שלמד בארצות הברית ודוגל במדיניות פרו-מערבית - בשל מאמציו לנתק את גאורגיה מתחום סמכותה של מוסקבה. בין שתי המדינות שוררת מחלוקת גם בנושא
תמיכתה של רוסיה בבדלנים במחוז אבחזיה ודרום אוסטיה, שני מחוזות שהכריזו על עצמאות מגאורגיה במהלך המלחמות העקובות-מדם שהתרחשו במדינה בעשור הקודם. עם כניסתו לתפקיד, נשבע סאאקשווילי כי ישיב את שני המחוזות הסוררים לשליטת טביליסי.
מתנגדיו הפוליטיים של סאאקשווילי אינם פרו-רוסים, אך הם מאשימים כי ממשלתו יהירה ומנותקת מהעם, מושחתת, ומגבירה את הפער בין עניים לעשירים.