שתף קטע נבחר

מדענים למנהיגי העולם: חייבים להפחית בזיהום

כ-200 מומחי אקלים, שנמנעו עד כה מלהביע את עמדותיהם מחוץ לזירה האקדמית ולמחקרים מדעיים, פרסמו עצומה הקוראת למנהיגי העולם לנקוט בצעדים משמעותיים להפחתת פליטת גזי החממה כדי להאט את התחממות כדור הארץ. ארצות הברית: לא נשנה את עמדתנו; לא נסכים להטלת מכסות קבועות על פליטת גזים

כ-200 מדעני אקלים מובילים מ-25 מדינות, יצאו אתמול (ה') בהצהרה משותפת בדבר התחממות כדור הארץ וההשלכות הקשות שעלולות להתרחש בשל תופעה זו. בעצומה שחשפו במסיבת עיתונאים בוועידת האקלים בבאלי, אינדונזיה, יצאו המדענים בקריאה משותפת למנהיגי העולם לנקוט בצעדים משמעותיים להפחתת פליטת גזי החממה לאטמוספירה ב-50 אחוז עד שנת 2050, כדי להאט את קצב ההתחממות.

 

מדובר במהלך ראשון מסוגו: עד כה נמנעו המדענים מלהביע את דעתם מחוץ לזירה האקדמית ולפרסומים המדעיים ובוודאי שלא יצאו באופן פומבי בקריאה שכזו למנהיגי העולם. הם הקפידו להציג את ממצאיהם באופן מסודר במסמכים ודו"חות רשמיים, והשאירו את השתדלנות לארגונים ועמותות. אך החשש שמא ועידת באלי לא תעמוד ביעדיה - גיבוש התנאים למנגנון הפחתת פליטות שיחליף את אמנת קיוטו ב-2012 - גרם למדענים לפעול באופן שפעלו.

 

עוד בנושא:

 

המדענים טוענים בהצהרה כי אין עוד ספק בליבם שהתחממות כדור הארץ היא תופעה שמתרחשת במציאות, ושיהיו לה השלכות חמורות מאוד. אמירה זו נשמעת אמנם מובנת מאליה לאחדים, אולם היא נועדה לשוב ולהציג עמדה ברורה מול גורמים לא מעטים בעולם המדע, שטוענים כי אין יסוד מדעי לטענה כי התחממות כדור הארץ אכן מתרחשת במציאות. גורמים אלה טוענים כי המדידות עליהן מתבססת התיאוריה הרווחת הן של כ-120 שנה בלבד, ולפיכך אינן מספיקות כדי להצביע על תופעה אקלימית גלובלית.


חותרים להסכם. הוועידה בבאלי (צילום: AP)

 

עוד אמרו המדענים בהצהרתם כי תופעת ההתחממות הגלובלית קשורה לפליטת גזי חממה כמו פחמן דו-חמצני, שמקורם בפעילות אנושית כמו תעשיה, ייצור חשמל ותחבורה מנועית. גם טענה זו נשמעת ברורה מאליה אולם יש לה מתנגדים לא מעטים, שטוענים כי התחממות כדור הארץ היא תופעה אקלימית טבעית וקשורה, בין השאר, לפעילות השמש.

 

המדענים אמרו כי יש לפעול במהירות ונחישות על מנת למנוע שינוי אקלים של יותר משתי מעלות צלזיוס, כדי להימנע מתופעות אקלימיות וסביבתיות חמורות כמו הפשרת קרחוני-עד בקטבים, עליית מפלס פני הים, תופעות מזג אוויר קיצוניות ותכופות, הצפות ושטפונות, בצורות ומידבור. הם קראו למנהיגי המדינות המשתתפים בוועידה בבאלי לנקוט בצעדים משמעותיים כדי להפחית את פליטת גזי החממה ב-50 אחוז לעומת רמתם ב-1990 - ולעשות זאת בהדרגה עד לשנת 2050.

 

"כמדענים אנו קוראים לנושאים ונותנים בוועידה בבאלי להגיע להסכם שמאמץ את היעדים שהצבנו כדרישות סף להסכם אקלים הוגן ויעיל", נכתב בהצהרה.

 

ארה"ב: לא נשנה את עמדתנו

אחת המטרות הברורות של הוועידה בבאלי היא לרתום את ארצות הברית, סין והודו למאמצי הפחתת פליטת הגזים. ארצות הברית, הפולטת הגדולה בעולם של גזי חממה, אינה שותפה לאמנת באלי. ממשל בוש טוען שוב ושוב כי מכסות הפליטה שהאמנה מבקשת להטיל על המדינות המפותחות יפגעו בכלכלת ארצות הברית, בזמן שמדינות כמו סין והודו, מדינות מתפתחות שהגבלות קיוטו אינן חלות עליהן, יהנו מצמיחה מואצת בלי שיידרשו להפחית את הזיהום שלהן.


מפגין מוחה על מדיניות ארצות הברית (צילום: AP)

 

סין והודו טוענות כי הצמיחה המואצת שלהן היא מנוע לפיתוח כלכלי שפועל להוצאת מיליוני אנשים מחיי עוני - בהתאם ליעדי המילניום שקבע האו"ם, והגבלת פליטת הגזים, שיש לה מחיר כלכלי במעבר לטכנולוגיות נקיות וירידה בכושר הייצור, תפגע בצמיחה הזו. עוד הן טוענות כי המדינות המפותחות הגיעו למעמדן וצברו את עושרן על גבה של תעשיה שהתבססה על פליטת גזי חממה במשך שנים רבות, ולפיכך הן אחראיות לרוב הגזים שנצברו באטמוספירה ועליהן לפעול לצימצום הפליטות שלהן לפני שיבקשו זאת ממדינות מתפתחות. 

 

אוסטרליה צידדה במשך שנים בעמדת ארצות הברית אולם השבוע, לאחר מינוי ממשל חדש, שינתה את מדיניותה ואישררה את אמנת קיוטו. נציג ארצות הברית לוועידה, הארלן ווטסון, אמר כי הצעד הזה של קנברה לא יגרום לוושינגטון לשנות את דעתה בנושא והיא לא תסכים להציב מכסות קבועות על פליטת גזי החממה שלה כפי שרוצה האו"ם. "מכסות ספציפיו של פליטת גזים יידונו במסגרת האו"ם במועד מאוחר יותר. אין צורך להיכנס למספרים בשלב זה", אמר ווטסון.

 

עוד הוא אמר כי ארצות הברית תכנס בחודש הבא ועידה בנושא האקלים, בה ישתתפו המדינות שפולטות את הכמות הגדולה ביותר של גזי חממה - לרבות סין והודו - בהמשך לשיחות שהחלו בוושינגטון בקיץ. בוועידה זו ידונו הצדדים על צעדי צימצום פליטה וולונטריים, כך שכל מדינה תוכל לקבוע בעצמה את יעדיה בתחום זה בהתאם לשיקולים כלכליים ואחרים. "נדבר על מספרים ברורים בוועידה הזו", דברי ווטסון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירדו ממגל השן. מסיבת העיתונאים של המדענים
צילום: רויטרס
ההשלכות יהיו חמורות. הפשרת קרחונים בגרינלנד
צילום: איי אף פי
המטרה: הסכם עולמי. מפגין בוועידה בבאלי
צילום: רויטרס
מומלצים