נפצעת באמצע השירות? תשכח מ"תעודת זהב"
בצה"ל ניסו להבהיר את הכללים לחלוקת תעודות "משתחרר בכבוד" החדשות, המבדילות בין סוגי השירות. לוחמים יידרשו להשלים 85% משלוש שנות השירות האחרונות, כדי לזכות בתעודה היוקרתית יותר. "ודאי שיהיו הבדלים בהטבות שיוענקו, אך מדובר בפיילוט ואולי דברים ישתנו"
האם חייל קרבי שנפצע באמצע השירות יהיה זכאי ל"תעודת זהב"? מה עם עתודאים? ואלו הטבות בכלל יקבלו החיילים המשוחררים? שאלות אלו ואחרות עלו בתגובות שנשלחו ל-ynet, בעקבות פרסום פרויקט "שחרור בכבוד" שהשיק אמש (יום ג') צה"ל כחלק מהמאבק בהשתמטות. גורם בצה"ל ענה לכמה מהשאלות.
בצה"ל החליטו כי החיילים שסיימו שירות סדיר מלא, יקבלו תעודות סיום שירות על פי אופי התפקיד שמילאו ובצבעים שונים - זהב ללוחמים, כסף לתומכי לחימה וארד לכל היתר. בחלק מהתעודות יוטבעו כוכבים, לבעלי מקצועות מורכבים ונדרשים, או למצטיינים ובעלי עיטורים.
לדברי הגורם הצבאי, ההטבות שיקבלו החיילים יינתנו בהתאם לצבע התעודה. ההטבות המוצעות בשלב זה כולן צנועות, אך מקיפות תחומים רבים כמו רווחה ופנאי (תחבורה, בידור, פנאי ובתי עסק) והשכלה ותעסוקה (לימודים אקדמאים, הנחות במיסים, סיוע בהשמה).
לדברי אותו גורם, צה"ל שואף לשלב בין חוק חיילים משוחררים וההטבות הניתנות על ידי המדינה כיום, לבין התעודות החדשות. לדבריו, גם כעת החוק מקנה הטבות שונות בהתאם לאופי השירות, אולם ההגדרות שונות מעט והצבא יידרש לטפל בהן בהיבט המשפטי.
"נותנים לחברה את הכלים ומצפים לתגמול לחיילים" (צילום: דובר צה"ל)
את הכדור מעביר צה"ל לעסקים בארץ - חברות פרטיות וציבוריות. "מבחינה חוקית, אנחנו לא יכולים לבקש מבעלי העסקים לדרוש מחיילים משוחררים המועמדים לעבודה את הצגת התעודה. זה לא תפקידו של הצבא. אנחנו נותנים לחברה את הכלים ומצפים ממנה לתגמל את החיילים, בהתאם לשירותם הצבאי".
"הרצון ראוי לשבח, אבל בסוף יש את צרכי הצבא"
אחת השאלות הבולטות שעלו בעקבות פרסום הפרויקט, הייתה בנוגע להטבות שלהן יזכו חיילים בעלי פרופיל נמוך - אלו שרצו להתגייס לשירות קרבי אך מצבם הרפואי, או סיבה אחרת, לא איפשר זאת, ואלו שנפצעו במהלך השירות והפרופיל שלהם הורד.
לדברי הגורם הצבאי, חייל שכזה יוכל להשלים את השירות הכי משמעותי שמצבו הרפואי יאפשר, והצבא יוקיר לו על כך תודה, אך התעודה שיקבל תהיה בהתאם לתפקיד אתו מילא בפועל. "הרצון לשרת בקרבי הוא ראוי לשבח, אבל בסוף כל אחד עושה את מה שהוא יכול בהתאם לצרכי הצבא", הסביר.
באשר לחייל שנפצע במהלך השירות, נקבע כי מי שהשלים 85% מהשירות ביחידה קרבית, יזכה לתעודת הזהב, שתעניק לו הטבות גדולות יותר מהאחרים. אם השלים פחות מ-85%, יזכה לתעודה בהתאם לתפקיד שמילא.
ומה בנוגע לעתודאים? אלו מבין החיילים שהשלימו לימודים אקדמאים בטרם התגייסו לצבא, משלימים שלוש שנות שירות מיד בתום הלימודים ולכן הם יהיו זכאים לתעודת "שחרור בכבוד" בהתאם לתפקיד שמילאו. חיילות ששירתו בתפקידים קרביים, נדרשות ממילא להתנדב לשנה נוספת ולכן אלו שהשלימו 36 חודשי שירות, יזכו לתעודת זהב.
"אנו רוצים להבדיל בין לוחם בשטח לבין מערך תומך ולבין יתר התפקידים, ולכן אין ספק שיהיו הבדלים בהטבות", סיכם הגורם, "אבל ההבדלים בהטבות לא משמעותיים, והכוונה היא טובה – לעודד חיילים לשרת. גם אנחנו לומדים את הפרויקט, זה פיילוט שיוצא לאור בפעם הראשונה ונשנה דברים על פי הצורך".