שתף קטע נבחר

 

אהרן ברק: עלולים להפוך למדינת עולם שלישי

בנאומו בכנס הרצליה, תקף הנשיא לשעבר של בית המשפט העליון, השופט אהרן ברק, את הרפורמות שהציע שר המשפטים, דניאל פרידמן. לדבריו, "נעשה נסיון מכוון להחליש את בית המשפט, וייתכן שאף לאיים עליו כדי להשפיע בדרך זאת על החלטותיו, ולפגוע בעצמאותו"

"אנו עלולים להפוך למדינת עולם שלישי", כך הזהיר הערב (יום ד') נשיא בית המשפט העליון, השופט אהרן ברק, בנאומו בכנס הרצליה. הוא דיבר במושב בנושא חוק, ממשל וחוסן לאומי והפנה אצבע מאשימה: "נעשה נסיון מכוון להחליש את בית המשפט, וייתכן שאף לאיים עליו כדי להשפיע בדרך זאת על החלטותיו, ולפגוע בעצמאותו. בית המשפט אינו נכס של איש זה או אחר או של מפלגה זו או אחרת. הוא נכס של העם ומעמדו נתון בסכנה".

 

לדברי ברק, "שינוי אופיו של בג"ץ ישנה את אופיה של המדינה לרעה; יש לשמור על דרך מינוי השופטים בישראל שלא יוגבר כוחם של שיקולים מפלגתיים ופוליטיים; ושלא נהפך למדינת עולם שלישי". הוא הבהיר כי "המגמה אצלנו הפוכה מהמגמה המודרנית שהיא הרחקת הפוליטיקה מהשפיטה... תוצאת השינויים המוצעים תהיה פגיעה קשה בערכים עליהם מושתתת הדמוקרטיה שלנו והם יבטלו הישגים מרכזיים בתחום המשפט".  

 

ברק שיבח את מערכת השיפוט בישראל ואת הישגיה במשך שישים שנות פעילותה, וציין כי ישראל היא דמוקרטיה בין היתר בזכות בתי המשפט: "בלא תשתית חקיקתית מתאימה - פרי תרומתה של הכנסת - דבר זה לא היה מתאפשר".

 

לדבריו, בג"ץ גיבש מדיניות מאוזנת: "גיבשנו לעצמנו בפסקי הדין של בג"ץ, עמדה מאוזנת כלפי המדינה, המאזנת בצורה ראויה בין צרכי הכלל לבין צרכי הפרט. טול מהמשפט הישראלי את הבג"ץ ונטלת ממנו את רוחו. ביקורת חוקתית על חוקי הכנסת אינה פוגעת בתפקידה של הכנסת כרשות מחוקקת, היא מגינה על העקרונות החוקתיים שהכנסת עצמה קבעה. עתה מבקשים לבטל הישג זה של הכנסת".


"השינויים יגבירו את משקל הגורמים הפוליטיים". ברק (צילום: אורי פורת)

 

ברק לחברי הכנסת: "תנו לישראל חוקה שתמנע זעזועים"

ברק, שדיבר במסגרת הכנס השמיני לחוסן לאומי של המכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי, הדגיש כי אחד ההישגים החשובים של החברה הישראלית והמשפט הישראלי הינו השיטה היחודית של בחירת שופטים. "שיטה זו הביאה לכך שהשופטים שלנו נבחרים לא על פי קשריהם הפוליטיים אלא על פי כישוריהם המשפטיים. כעת מבקשים להכניס שינויים בדרכי הבחירה, שיגבירו את משקלם של הגורמים הפוליטיים".

 

ברק המשיך ומנה את הסיכונים האורבים להישגים שהושגו. "אני מברך על שינויים ראויים, ומודע לצורך בשינויים. אך אני מודאג מהתוכן ומהאינטנסיביות של השינויים,

 שלא קודם להם דיון מקצועי ראוי ואף לא שיח ציבורי מינימלי; תוצאתם תהיה פגיעה קשה בערכים עליהם מושתתת הדמוקרטיה שלנו".

 

בסיום פנה ברק למספר גורמים. לחברי הכנסת אמר: "תנו לישראל חוקה חדשה, שתמנע זעזועים קשים, כמו אלה העוברים על הרשות השופטת עתה". לבני החברה הישראלית אמר: "יש לנו בישראל רשות שופטת, הוגנת, ישרה וענינית, הנתונה עתה בסכנה. פגיעה בתחום אחד, כגון זכויות הפרט, תוביל לפגיעה בכל התחומים כולם. אל תתנו לכך לקרות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אהרן ברק. "מעמד בית המשפט בסכנה"
צילום: אורי פורת
דניאל פרידמן. ברק מודאג מהשינויים
צילום: חיים צח
דורית ביניש. ממשיכת דרכו של ברק
צילום: חיים צח
מומלצים