ברגע האחרון: נדחה הדיון בהרחבת סמכויות הרבנים
למרות הצעתו של שר הרווחה הרצוג, ניסו אהוד ברק ומפלגתו למשוך את תמיכתם בהרחבת סמכויות בתי הדין הרבניים - מה שהוגדר כ"קומבינה עם ש"ס, הרב עמאר ואולמרט". אבל ברגע האחרון, בוטל הדיון
מפלגת העבודה הסירה את דרישתה לדון הבוקר (יום א') בהצעת החוק שהגיש שר הרווחה יצחק הרצוג בעניין "שיפוט בתי דין רבניים". שרי העבודה בראשות היו"ר אהוד ברק, שקלו לדרוש מהממשלה להסיר מהצעת החוק את הסעיף העוסק בהרחבת סמכויות בתי הדין.
על-פי הצעת לחוק, שהגישו השרה רוחמה אברהם-בלילא והשר הרצוג, יוכלו בני זוג שערכו הסכם ממון בתהליך גירושים להחליט כי סעיף הנמצא בו יידון בבית הרבני ובלבד שהדבר ייעשה בהסכמת שני הצדדים, או שאחד הצדדים לפחות הוא יהודי.
השר שלום שמחון מהעבודה הגיש בשבוע שעבר ערער על אישורו בוועדת השרים לענייני חקיקה.
הרצוג מסכים כי צריך לבצע תיקונים בהצעת החוק, כדי להגביל את סמכויות בתי-הדין בסוגיות שאינן נושאי אישות. אולם הוא טוען כי מדובר בהצעת חוק היסטורית, המקובלת על ארגוני הנשים. עם זאת, ארגוני נשים רבים דווקא מתנגדים בחריפות להצעה ולדבריהם, במסווה של קידום הליכי דיון חלופיים והליכי גישור ופשרה בבתי הדין הרבניים, עשויה הצעת החוק להחמיר את הפגיעה בזכויות הנשים. עוד טענו כי הצעה כזו סוללת דרך לעקוף פסיקות בג"ץ מפורשות.
הצעת החוק של הרצוג עוררה זעם במפלגת העבודה, וחברי כנסת ובראשם שלי יחימוביץ' ואופיר פינס, האשימו את הרצוג כי הוא נותן ידו לפגיעה בסטטוס קוו ובמערכת המשפט, ומסייע בהפיכת ישראל למדינת הלכה. שר המשפטים דניאל פרידמן היה היחיד שהתנגד להצעה, בנימוק של "פגיעה בסטטוס קוו", וגם שר הפנים, מאיר שטרית (קדימה), אמור לצאת כעת נגד ההצעה.
"החוק מפר את האיזונים במדינה"
ח"כ פינס קרא אמש לברק ולשרי העבודה לפעול להסרת החוק מעל סדר היום. לדבריו, "צריך למנוע את החוק הזה. אהוד ברק צריך להודיע לראש הממשלה כי הצעת החוק הזו מנוגדת להסכם הקואליציוני עם העבודה, ופוגעת קשות במערכת המשפט הישראלית".
בכירים בעבודה ציינו כי "אסור לברק לתת יד להפיכתה של המדינה למדינת הלכה". יצוין ברק היה זה שהורה לשר שלום שמחון להגיש ערער על החלטת ועדת השרים לענייני חקיקה. שמחון אמר כי "הכיוון הכללי הוא להעלים את הסעיף של הרחבת הסמכויות לבתי הדין". להערכתו, בכל מקרה "החוק הזה לא יגיע לקצה הדרך. הוא לא יכול להגיע, משום שהוא מפר את האיזונים במדינה".
שר החקלאות גם יצא להגנתו של חברו שר הרווחה, ואמר כי "הרצוג רצה לפתור את הבעיה של הנישואין והגירושין, אבל הדתיים לא פראיירים. יש להם תוכנית סדורה.
הם יודעים מה הם נותנים ומה הם מקבלים. בכל מקרה, אני חושב שכל הצדדים מבינים שיש פה פינה בעייתית, ואני מקווה שנצליח לצאת ממנה".
בעבודה האשימו את הרצוג בשותפות ב"קומבינה" עם ראש הממשלה, עם ש"ס ועם הרב הראשי לישראל, שלמה עמאר. גורמים בלשכת אולמרט אמרו אמש שהם מקווים שהעבודה תסיר את הדרישה לקיים דיון בהצעת חוק, ובפרט את הדרישה להסיר סעיפים ממנה. אולמרט ואנשיו מבקשים לא להכנס לעימות עם ש"ס בנושא, וגורמים בסביבתו ציינו כי "מדובר בחוק טוב, שמציג את הפשרות הנכונות".