לבני: ישראל לא תשתתף ב"וועידת דרבן השנייה"
הוועידה אמורה להתכנס בשנה הבאה ולעסוק בגזענות ברחבי העולם. ישראל וארה"ב נטשו בזעם את הוועידה הקודמת ב-2001 בטענה שהושמעו בה אמירות אנטישמיות ואנטי-ישראליות. קנדה הודיעה כבר לפני חודש כי היא מסירה חסותה מהוועידה, וגם בארה"ב נשמעו קולות דומים באחרונה
שרת החוץ, ציפי לבני, הודיעה הערב (יום א') כי ישראל לא תשתתף ב"וועידת דרבן השנייה" או תיתן לגיטימציה לוועידה של האו"ם - אלא אם יוכח שלא תשמש פעם נוספת פלטפורמה לפעילות אנטישמית נגד ישראל. לבני אמרה את הדברים בכינוס גלובלי למאבק באנטישמיות שמתקיים במשרד החוץ בירושלים.
הוועידה הראשונה נגד גזענות התקיימה בעיר דרבן שבדרום אפריקה בספטמבר 2001 - ימים ספורים לפני מתקפת הטרור הגדולה בארצות-הברית. הנציגים הישראלים והאמריקנים נטשו את הוועידה בזעם, בטענה שהושמעו בה אמירות אנטישמיות ואנטי-ישראליות. "ועידת דרבן השנייה" אמורה להתקיים בשנה הבאה ולעסוק בגזענות ברחבי העולם.
"חזית מאוחדת". הרצוג, לבני וטומי לפיד בכינוס (צילום: דודי ועקנין)
שרת החוץ פנתה הערב בדבריה לקהילה הבינלאומית ואמרה: "השתתפות בוועידות האלה נותנת לגיטימציה לשנאה, קיצוניות ואנטישמיות. ישראל לא תעודד התנהגות כזו. להצלחה במאבק באנטישמיות יהיו השלכות מרחיקות לכת על העתיד היהודי של מדינת ישראל ועל הקהילה הבינלאומית כולה. אנו מצפים ממדינות הרואות את הדברים עין בעין כמונו לעשות את אותו הדבר".
בכינוס המתקיים בירושלים משתתפים נציגים מ-40 מדינות. לכינוס הגיעו חברי פרלמנטים, חברי ממשלות, נציגי מבתי-משפט עליון ברחבי העולם, ונציגי ארגונים יהודיים ובינלאומיים למאבק באנטישמיות.
"הקרב החשוב בימינו"
פרופ' אירווין קוטלר, לשעבר שר המשפטים של קנדה, קרא בכינוס להקים כוח משימה בינלאומי למאבק באנטישמיות. את היוזמה הזו חולק קוטלר עם חבר הפרלמנט הבריטי ג'ון מאט, שקרא אף הוא לנציגים להצטרף לגוף אשר יוקם. "השאלה היא לא מה עשיתי בעבר נגד האנטישמיות, אלא מה אעשה בעתיד" אמר מאט בנאומו.
שר הרווחה, יצחק הרצוג, נשא אף הוא דברים בכינוס. "האנטישמיות מרימה את ראשה המכוער בכל העולם, ואנחנו כאן כדי לבנות חזית מאוחדת ולתבוע את המלחמה הזו. עלינו להתאחד בקול גדול נגדה. מדובר בקרב החשוב בימינו", אמר הרצוג.
בראשית החודש טענו כמה סנטורים אמריקנים שארצות-הברית תחרים את הוועידה. דובר מחלקת המדינה האמריקנית, טום קייסי, נשאל אז על הצהרת הסנאטורים והבהיר כי הממשל האמריקני
עדיין לא החליט אם להשתתף בוועידה. עם זאת, הדובר ציין כי ארצות-הברית לא יודעת על שינוי באופי הוועידה, שעשוי לגרום למחלקת המדינה לשלוח נציגים. "בשלב זה אנו רואים בפעילות (הוועידה) דבר שאינו חשוב", אמר קייסי.
ממשלת קנדה הודיעה בחודש שעבר כי הסירה את תמיכתה מהוועידה. "הוועידה הזו ירדה לגמרי מהפסים", אמר אז ג'ייסון קני, השר הממונה על הנושא הבין-גזעי בקנדה. לדבריו, מתכונתה הנוכחית של הוועידה תשרת את המטרה ההפוכה שמזו לשמה היא מכונסת. "קנדה מעוניינת להילחם בגזענות, לא לתמוך בה".