דו"ח: 12 אחוז מוותרים על תרופות וטיפולים בשל עלותם
דו"ח חדש מגלה שאחד מתוך 8 ישראלים מוותר על תרופה או טיפול בגלל העלות. ולמרות זאת - ישראלים מרוצים יותר משירותי קופות החולים. כרבע מהחולים הכרוניים וכרבע מבעלי ההכנסה הנמוכה הודו - התשלומים על הבריאות מכבידים במידה רבה
אחד מכל שמונה ישראלים (12 אחוזים) נאלץ לוותר על תרופה או טיפול בשל עלותם. ועדיין, על אף הנתון הקשה, מדובר בשיפור המצב ביחס לשנים קודמות. כך עולה מדו"ח דו-שנתי של מכון ברוקדייל לשנת 2007, שהוגש היום (ב') לשר הבריאות.
11 אחוזים מהנשאלים נאלצו בשנה האחרונה לוותר על תרופת מרשם, לעומת 15 אחוז לפני שנתיים. 6 אחוז מהאוכלוסייה דיווחו שוויתרו על טיפול רפואי כלשהו (רופא מקצועי, בדיקות או שירותים שמחוץ לסל) בשל עלותם, ירידה של שני אחוזים לעומת נתוני הסקר הקודם. חמישית מקרב בעלי ההכנסה הנמוכה ועשירית מהקשישים ויתרו על תרופה או טיפול (לעומת 30 אחוז ו-16 אחוז ב-2005).
הבריאות יקרה? תלוי למי (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
נתון נוסף הקשור לנגישות כלכלית לטיפולים הראה ירידה באחוז המדווחים כי התשלומים לבריאות מכבידים עליהם במידה רבה (22 אחוז ב-2007 לעומת 27 אחוז ב-2005), ונמצאה עליה באחוז המדווחים כי התשלומים לא מכבידים בכלל (30 אחוז ב-2007 לעומת כחמישית בסקר הקודם). מגמה זאת נמצאה
גם בקרב אוכלוסיות חלשות. עם זאת, עדיין כרבע מהחולים הכרוניים וכרבע מבעלי ההכנסה הנמוכה מדווחים כי התשלומים לבריאות מכבידים במידה רבה.
החוקרות פרופ' רויטל גרוס, שולי ברמלי-גרינברג ורותי וייצברג משערות כי התגברות הנגישות לתרופות וטיפולים גם בקרב השכבות החלשות נובעת מהפחתת תקרת התשלום לתרופות עבור חולים כרוניים, שנכנסה לתוקף בשנה שעברה, והקטנה בשיעור ההשתתפות העצמית של קשישים בתרופות, שניתנה באופן חד פעמי בשנת 2006.
הסקר נערך מדי שנתיים מאז 1995 ובוצע בפעם החמישית. רואיינו בו מעל 1,800 נשאלים.
כמה זמן אנחנו נאלצים להמתין לרופא במרפאה? 63 אחוז דיווחו שהמתינו פחות מרבע שעה. 17 אחוז המתינו יותר מחצי שעה. תור לרופא מומחה נקבע ל-43 אחוז מהנשאלים תוך שבוע. 18 אחוז המתינו בין שבוע לשבועיים וכמעט 40 אחוז המתינו מעל לשבועיים, כאשר חלקם הגדול (60 אחוז) ציינו שמדובר בזמן המתנה "לא סביר".
עוד עולה מהסקר כי 14 אחוז מהנשאלים פנו בחודשים האחרונים לקבלת טיפול ממומחה מתחום הרפואה המשלימה וכחמישית פנו לרופא פרטי.
וכולם מרוצים מקופות החולים
תרופות: קופות החולים משקיעות יותר בניהול הטיפול התרופתי של החולים. 57 אחוז מהנשאלים ענו כי הרופא עבר איתם על רשימת התרופות שהם
נוטלים, לעומת 37 אחוז שהשיבו כך בסקר הקודם ב-2005. אך עדיין, כמחצית מאלה שנטלו תרופה כלשהי השנה וכשליש ממי שנטלו תרופה באופן קבוע דיווחו שהרופא לא הסביר להם מספיק על התרופות שהם לוקחים. בנושא זה לא חל שינוי לעומת הסקר הקודם.
נתונים אחרים יכולים לשמח את קופות החולים: שיעורי שביעות הרצון של הנשאלים מקופות החולים גבוהים (88 אחוז). שיעורי שביעות הרצון בקופת חולים מאוחדת (94 אחוז) ובמכבי שירותי בריאות (92 אחוז) גבוהים לעומת שביעות הרצון בקופת חולים לאומית (86 אחוז) ובכללית (85 אחוז).