שתף קטע נבחר
 

הינשוף עומד למבחן מדעי ראשון

לפי החלטת בית המשפט: מכשיר בדיקת השכרות אצל נהגים יעמוד החל מהשבוע הבא למבחן מקיף וראשון מסוגו בישראל. מוביל הניסוי, פרופסור דוד שנער: "למשטרת ישראל אין ממה לחשוש"

אמינות מכשיר הינשוף המשטרתי לבדיקת שכרות, עומדת החל מהשבוע הבא למבחן ראשון ומכריע. על-פי החלטת בית המשפט לתעבורה בירושלים, יצא בשבוע הבא לדרכו ניסוי רחב-היקף לבדיקת אמינותו של מכשיר הינשוף המשטרתי, המשמש לבדיקת שכרות. הניסוי ייערך על-ידי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, בתיאום עם משטרת התנועה ובהובלת המדען הראשי של הרשות, פרופסור דוד שנער.

 

"מטרת הניסוי היא לבדוק אם בדיקת הנשיפה של משטרת ישראל בצורה בה היא נעשית כיום, מפיקה תוצאות זהות או נמוכות מהתוצאות המתקבלות בבדיקה ישירה של ריכוז האלכוהול בדם". כך קובע שופט התעבורה אברהם טננבוים, שהורה על קיום הניסוי. זאת, לאחר שקיבל את טענותיהם של מספר סנגורים שעתרו בפניו, בטענה כי המכשיר אינו מדויק. ראוי לציין כי טננבוים קבע לאחרונה כי בבדיקת נשיפה באמצעות מכשיר הינשוף, יש להגדיל את מרווח הביטחון המחושב בתוצאות.


(צילום: שלום גולן) 

 

פרופסור שנער אומר היום ל-ynet כי מטרת הניסוי היא לבדוק אם התוצאות שמפיק מכשיר הינשוף מדויקות מספיק, וזאת באמצעות השוואתן לבדיקות דם. "מכשיר הינשוף המשטרתי מודד את ריכוז האלכוהול באוויר נשוף", מסביר שנער. "ריכוז האלכוהול באוויר הנשוף שונה מריכוזו בדם, אבל יש ביניהם קשר הדוק. מכשירי הנשיפה למיניהם, כמו המכשיר של משטרת ישראל, מכוילים כך שייתנו קירוב בין ריכוז האלכוהול באוויר הנשוף לריכוזו בדם".

 

במסגרת הניסוי יילקחו דגימות דם מנהגים מיד לאחר בדיקתם במכשיר הינשוף. בהחלטתו, קובע השופט טננבוים כי בדיקת הדם תיערך אך ורק בהסכמת הנהגים, ולא תיכפה עליהם. אם אחת הבדיקות תהיה מתחת למידת האלכוהול הקבועה בחוק, לא יועמד הנהג לדין. שנער מקווה כי הניסוי יסתיים בתוך כחודשיים.

 

ספקות חמורים

קבוצת הסנגורים שפנו לבית המשפט, טענו בפני השופט טננבוים כי מכשיר הינשוף עלול לספק תוצאות שגויות או לא מדויקות, במספר מצבים ועבור נבדקים שונים. בהחלטת בית המשפט מצוינים מספר מקרים לדוגמה:

 

  • הינשוף עשוי לשגות בתנאי לחות גבוהה, השכיחים מאוד בישראל.
  • יש הבדלים בין תוצאות המתקבלות עבור נהגים מעשנים לבין כאלו שאינם מעשנים.
  • הבדלים בחום הגוף בין נבדקים עלולים לגרום לתוצאות שונות בבדיקה הנשיפה.
  • לאחר שתייה נשארות בפה כמויות אלכוהול, שמשתנות בין נבדקים ועשויות להשפיע על תוצאות הבדיקה.
  • יתכן כי על תוצאות הבדיקה משפיעות מחלות כמו אסטמה, עודף משקל, מחלות ריאה, ועוד.

 

למרות הספקות שמעלים הסנגורים, פרופסור שנער מעריך כי למשטרת ישראל אין סיבה לחשוש מתוצאות הניסוי, וזאת מאחר שבדיקת הנשיפה מקלה עם הנהגים. "לרוב, תוצאות בדיקת ריכוז האלכוהול בדם גבוהות מאלו שמתקבלות בבדיקת האוויר הנשוף".

 

שנער מציין כי המודעות בישראל להשפעת האלכוהול על הנהיגה נמוכה מאוד. "רוב הנהגים חושבים שהם יכולים לשתות הרבה יותר מכפי שגופם יכול לספוג. הציבור פשוט לא מודע להשפעה האמיתית של אלכוהול". לדברי שנער מחקרים שונים מגלים כי האלכוהול משפיע על הנהיגה גם בכמויות קטנות מאלו המותרות כיום בחוק. "אלכוהול פוגע בנהיגה הרבה מתחת לריכוז של 0.05% בדם".

 

"יכול לזעזע את אמות הספים"

"אם התוצאה של הניסוי תהיה פער משמעותי בין בדיקת הדם לתוצאות המתקבלות במכשיר הינשוף, זה יכול לזעזע את אמות הספים". כך אומר ל-ynet עו"ד אורון אילון, מומחה משפט לענייני תעבורה. "אם כך אכן יקרה, זה יכול להפסיק באופן זמני את השימוש בינשוף, ולעצור את הטיפול בתיקים פעילים". עם זאת, אורון מעריך כי בסופו של דבר הניסוי ייקבע כי מכשיר הינשוף אמין, גם אם אינו מדויק בכל המקרים.

 

עוד הוא מציין כי בימים אלה מקדמים משרדי המשפטים והתחבורה הצעת חוק, הקובעת כי כל מכשירי האכיפה שמפעילה משטרת ישראל - ובכלל זה הינשוף - אמינים, ותוצאותיהם קבילות בבית משפט. במסגרת הצעת החוק, כל המכשירים יידרשו להיבדק על-ידי מכון התקנים הישראלים, שייקבע נהלים להפעלתם ולבדיקתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופסור שנער: המודעות להשפעת אלכוהול על הנהיגה - נמוכה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים