אולמרט: יש לעצור צונאמי המסתננים ממצרים
בלשכת ראש הממשלה התקיים דיון בבעיית המסתננים האפריקנים דרך מצרים, במהלכו הצהיר אולמרט כי יסכים להגדיל את מספר החיילים המוצבים לאורך הגבול. השר דיכטר הציע מספר פתרונות: הגדלת מתקן קציעות, איתור מדינות שאליהן יועברו מסתננים וזירוז הקמת גדר הגבול
"גם אם נדרש להציב לאורך הגבול כוחות גדולים יותר, יש לעשות זאת ולמנוע כל הסתננות" - כך אמר בצהריים (יום א') ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בדיון שנערך בלשכתו בנושא בעיית המסתננים האפריקנים. הדיון נערך על רקע החרפת בעיית ההסתננות והצורך הדחוף במציאת פתרונות הומניטריים ואחרים לאלפי המסתננים, שרובם מגיעים ממדינות אפריקה וחלקם ממדינות חבר העמים.
בדיון השתתפו ראש הממשלה אולמרט, שרת החוץ ציפי לבני, שר הביטחון אהוד ברק, שר האוצר רוני בר-און,
השר לביטחון פנים אבי דיכטר, שר הרווחה יצחק הרצוג, שר הפנים מאיר שטרית, סגן הרמטכ"ל וקצין אג"מ של משטרת ישראל.
ראש הממשלה ביקש ממשרדי הממשלה השונים להגביר את פעילותם בנושא. "מדובר בצונאמי שעלול להתגבר", אמר אולמרט. "עלינו לנקוט את כל הצעדים האפשריים כדי לא לתת לזה לקרות".
אולמרט הביע זעם על שטרם נמצא פתרון לבעיה. "יש לעצור כניסה של מסתננים", אמר ראש הממשלה בכעס לאנשי כוחות הביטחון. "ישראל מציבה קווים נוקשים מול הפלסטינים, למניעת כניסת כל אזרח שלהם, אולם נוצר מצב שבו כעשרת אלפים איש נכנסו בתוך חודשים ספורים לישראל".
ראש הממשלה הינחה את השר ברק לנקוט צעדים כדי למנוע הסתננות לתוך ישראל, תוך "הפעלת כוח סביר". אולמרט ביקש מברק להתייעץ עם גורמים משפטיים כדי לבחון אלו אמצעים ניתן לנקוט כדי לעצור את ההסתננות. כמו כן ביקש לקיים תוך ימים אחדים דיון במשרד החוץ, כדי למצוא מדינה שתקלוט את המסתננים שחדרו לישראל.
למרות הזעם שהביע אולמרט, במהלך הדיון הוצגו נתונים על ירידה חדה בכמות המסתננים. בסוף פברואר נרשמו 740 מסתננים בשבוע, אף בשבוע לאחר מכן נרשמו 480 מסתננים כעבור שבוע דווח על 260 מסתננים וכעת מתקבלים דיווחים על כ-80 לשבוע. במערכת הביטחון אמרו כי זוהי תוצאה ישירה של הפעולה המצרית ושל פעולות צה"ל ומג"ב לאורך הגבול.
התוכנית: לתפוס ולהחזיר
השר לביטחון פנים דיכטר תבע בדיון לחדש את שיטות "ההחזרה החמה" של מסתננים מגבול מצרים. כמו כן תבע השר בדיון שנערך בלשכת ראש הממשלה להגדיל את מתקן קציעות לקליטת מסתננים נוספים, לאתר מדינות אליהן ניתן להעביר את המסתננים ולזרז את הקמת הגדר לאורך גבול מצרים.
במהלך השבועות האחרונים מתנהל דיאלוג בין ישראל למצרים על הצורך בחסימת הגבול, גם בשטח שבין שתי המדינות וגם בשטח שבין מצרים לבין רצועת עזה בציר פילדלפי שברפיח. משרד החוץ הישראלי תובע פיתרון שלם וכולל מול המצרים לאורך הגבול המשותף.
ראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, האלוף במיל' עמוס גלעד מטפל בסוגיה זאת מול מצרים ובשבועיים האחרונים ביקר פעמיים בקהיר ונועד עם שר המודיעין עומר סולימאן ועם שר ההגנה המצרי מוחמד טאנטאווי, אולם עד שעה זאת לא נמצא הסדר.
דיכטר: "תנו לצה"ל יכולת וסמכות"
המצרים תובעים בין היתר תגבור כוחותיהם, בעיקר בגזרת רפיח בכ-750 חיילים ושוטרים. כמו כן לטענתם הם עושים מאמץ ניכר כדי לחסום את הגבול גם מפני מבריחים פליליים, מסתננים, פעילי לחימה ופעילי טרור. אולם בפועל נמשך רצף ההברחות מגבול מצרים לישראל, בעיקר של מסתננים. זאת, למרות שלאחרונה נרשמה ירידה מסוימת בשיעורם.
השר לביטחון פנים אמר בדיון: "חייבים לצייד את צה"ל ביכולות ובסמכות כדי לטפל בבעיית המסתננים. צריך להעניק לו הרשאה להחזרת המסתננים כבר על קו הגבול המצרים. יש להגדיל את מתקן הכליאה בקציעות המכיל היום כ-1,000 מקומות בעוד כמה אלפים".
"יש לאתר יעדי העברה לחו"ל של המסתננים, כי אי-אפשר להחזיר אותם למדינות שאין לנו קשר דיפלומטי עימן, כמו סודאן. כמו כן אני קורא לזרז את הקמת הגדר על גבול מצרים כפי שהוחלט במערכת הביטחון, כדי שזו תמנע חדירת מסתננים, זאת רעה חולה שיש לטפל בה גם באמצעות המודיעין המשטרתי והצבאי. במקביל, יש לפעול גם למניעת הברחת סמים ואנשים לצורכי עבירות פליליות כמו זנות", אמר דיכטר.
בינתיים, בישראל נרשמה בעיה של ממש בטיפול במעל 5,000 מסתננים אשר עברו במהלך השנה האחרונה את הגבול. כ-1,000 מהם נמצאים במתקן הכליאה "סהרונים" שליד קציעות, האחרים פוזרו בערים שונות בישראל וחיים בתת-תנאים, כאשר הרשויות המקומיות ומשרד הרווחה מגישים סיוע מועט והמצוקה האנושית מחריפה.