שתף קטע נבחר

הורדת הריבית: סכנת האינפלציה נחלשה, איום ההאטה גדל

הורדת הריבית ב-0.5% לשיעור הנמוך ביותר בתולדות הכלכלה הישראלית נבעה בעיקר מהיחלשות הלחצים האינפלציוניים ומפער הריבית לעומת הדולר. המיתון בארה"ב וההאטה בצמיחה העולמית הקלו על ההחלטה

כצפוי הוריד נגיד בנק ישראל סטנלי פישר את הריבית הבסיסית במשק ב-0.5% לרמה של 3.25%, השיעור הנמוך ביותר בתולדות הכלכלה הישראלית.

 

ההחלטה התקבלה כשהמשבר הפיננסי העולמי מאיים להוביל למיתון חריף בכלכלה האמריקנית, וכתוצאה מכך בעולם כולו. בחודשים האחרונים נאלצו בבנק ישראל להתמודד מול דילמה מוכרת: להתרכז בשמירה על קצב האינפלציה או בהתמודדות מול איום ההאטה שהולך ומתממש. בחודש שעבר הכריע הנגיד בצורה ברורה שהדגש יינתן לעידוד הצמיחה והתעסוקה, והוריד את הריבית ב-0.5%, וכך גם קרה הפעם.

 

רק שהחודש התווסף יעד נוסף, גם אם אינו מוצהר - ייצוב הדולר מול השקל. בעת קבלת ההחלטה הקודמת נסחר הדולר ברמה של 3.6 שקלים, והיום נקבע השער היציג על 3.523 שקל לדולר.

 

היחלשות הדולר גרמה לצעד היסטורי ומנוגד לרצונו ולרוחו של פישר: התערבות ישירה בשוק המט''ח. למרות התאוששות המטבע האמריקני בעקבות כוונת בנק ישראל לרכוש 10 מיליארד דולר בתוך שנתיים, הנגיד, וגם שר האוצר, היו מוטרדים מאוד מפערי הריבית שנוצרו בינינו לבין האמריקנים. פער זה, שעמד על 1.5%, הפך לכדאיות עוד יותר את ההשקעות השקליות מול הדולריות, דבר שהגביר את הלחץ על הדולר. לפישר היה נחוץ לצמצם אותו, מכיוון שמגמת הדולר בעולם נותרה באופן ברור - לכיוון מטה. כעת הצטמצם פער הריבית מול ארה"ב ל-1% ויותר נוח לחיות איתו.

 

השינוי המהותי החודש לעומת קודמו הוא שהלחצים האינפלציוניים נחלשו בצורה משמעותית, דבר שהקל על פישר להוריד את הריבית. המיתון בארה"ב והמפולת הפיננסית בשבוע שעבר הפילו את מחירי הנפט, הגורם האינפלציוני המוביל, שכן החשש מירידה בביקושים בכל העולם הולך ומתגשם. בסוף השבוע הודיע ארגון ה-OECD כי לפי הערכותיו המשק האמריקני לא יצמח במחצית הראשונה של 2008, והצמיחה בגוש האירו תעמוד על 0.5% בלבד באותה תקופה.

 

הדבר משפיע גם על המשק הישראלי שכן אחת מהסיבות לקצב האינפלציה הגבוה בסוף 2007 היתה הצמיחה המהירה של המשק כתוצאה מביקושים ערים, שנחלשים כעת במקצת. בנוסף, ירידת שער הדולר מהווה גורם דומיננטי המוריד את קצב האינפלציה, למרות שהשפעתו על המדד הולכת ומצטמצמת בשל הנטייה להפסיק את הצמדת חוזי השכירות למטבע האמריקני.

 

לכן, הסכנה האינפלציונית, שעדיין קיימת, נחלשה משמעותית לעומת החודש שחלף. מנגד, איום ההאטה התעצם בשבועות האחרונים בעקבות רעידת האדמה הפיננסית שלה היינו עדים בימים האחרונים, המיתון בארה"ב וההאטה בקצב הצמיחה העולמית, דבר שהפך את ההחלטה על הורדת הריבית לקלה יותר ומפתיעה פחות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה מטריד יותר את פישר?
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים