סרט הקוראן: מוסלמים קוראים להחרמת הולנד
העולם המוסלמי זועם בעקבות פרסום סרט הקוראן: ממלזיה יצאה קריאה למוסלמים להחרים את כל המוצרים ההולנדים. בפקיסטן ובאיראן זומנו השגרירים ההולנדים והובעו בפניהם מחאות חריפות ובירדן קראו כמעט מחצית מהמחוקקים לנתק את היחסים עם הולנד. אפילו אוסטרליה הרחוקה גינתה. האיחוד האירופי: רוב המוסמלים דוחים את הקיצוניות והאלימות
זעם בעולם המוסלמי על "סרט הקוראן": מנהיג מלזיה לשעבר קרא ל-1.3 מיליארד המוסלמים בעולם להחרים את כל המוצרים ההולנדים בעקבות הסרט ההולנדי "פיתנה" (מלחמת אחים בערבית). בירדן קראו מחוקקים לניתוק היחסים עם הולנד, באינדונזיה הפגינו אלפים, בפקיסטן שרפו את את בובתו של המחוקק שהכין אותו, חירט וילדרס, ואיראן הביעה מחאה רשמית בפני הולנד והאיחוד האירופי.
48 מחוקקים מתוך 110 חברי הפרלמנט הירדני שלחו לממשלה בעמאן מכתב שבו דרשו לנתק מיד את היחסים עם הולנד במחאה על הסרט, שפורסם ביום חמישי בערב ברשת האינטרנט. הסרט בן ה-17 דקות, הורד מאז בשל איומים, אך מופיע באתרים שונים ברחבי הרשת (לצפייה באחת הגרסאות שהועלו לחץ כאן). המחוקקים כתבו שהסרט מעליב את נביא האיסלאם מוחמד ופוגע ברגשות המוסלמים. ממשלת ירדן טרם הגיבה בנושא.
"הסרט - השפלה"
טרם פרסום הסרט, פורסם סקר שממנו עלה כי הולנדים רבים חוששים מפני החרמת מוצריהם בעקבות פרסום הסרט, אך הרוב בכל זאת תמכו בפרסומו מתוקף ההגנה על חופש הביטוי. חששם התממש היום, כשמנהיג מלזיה לשעבר מהאטיר מוחמד קרא לכל המוסלמים להתאחד ולנקוט בפעולה נגד הסרט. ממשלת מלזיה בינתיים הצטרפה אל הקהילה הבינלאומית וגינתה בתוקף את הסרט, כשהיא מכנה אותו מעליב וחסר רגישות.
אפילו אוסטרליה גינתה את הסרט. שר החוץ סטיבן סמית דחה את ההנחה לפיה האיסלאם בהכרח מעודד טרור ואלימות ואמר כי מדובר בניסיון להסית לשנאה גזענית. הסרט גרר גינויים במרבית בירות המדינות המוסלמיות. באינדונזיה ובפקיסטן הפגינו היום, כשבאחרונה אף היום בובה בדמותו של חירט וילדרס. מנהיגי ערב בפסגת הליגה הערבית בדמשק פרסמו הודעה בנושא, בה הביעו חשש מפני האיסלמופוביה הגוברת ברחבי העולם.
תמונה מתוך סרטו של וילדרס (צילום: AFP)
"העליה בתקיפות כלפי האיסלאם ועליית האיסלמופוביה הן מקור לדאגה עמוקה, במיוחד לאור הפגיעה במוסלמים במדינות שנודעו בעבר בשל נטייתם לפלורליזם וקבלת השונה", נאמר בהודעת סיכום הוועידה. נשיא סודן, עומאר אל-באשיר, שהשתתף בוועידה אמר כי על מוסלמים "להתעמת עם אלו המעליבים את הנביא" והציע לאמץ "אמנה בינלאומית מחייבת" שתקרא לכבד אמונות דתיות. שר החוץ המצרי אחמד אבו אל-ריט כינה את הסרט "השפלה" לאיסלאם.
האיחוד האירופי הגן על חופש הביטוי
באיראן זימן אליו משרד החוץ את השגריר ההולנדי במחאה על הסרט. הוא התבקש להעביר מסר לממשלתו ולפרלמנט שלה לפיו עליהם לכבד את קודשי האסלאם ולשמור על זכויותיהם של 53 מליוני המוסלמים ברחבי אירופה. ראש האגף לעניני אירופה במשרד החוץ האיראני ביקש לנקוט בצעדים משפטיים כלפי יוצר הסרט ולמנוע הישנות מקרים דומים מצד אנשים כאלה שפוגעים בדיאלוג בין התרבויות והדתות. מסר ברוח דומה הועבר גם למיופה הכוח של סלובניה בטהרן, המשמשת כנשיאה התורנית של האיחוד האירופי. פקיסטן מחתה אף היא בפני השגריר ההולנדי בארצה.
שרי החוץ של 27 מדינות האיחוד האירופי למעשה התנערו מהסרט כבר אתמול ואמרו כי הם מתנגדים לאופן שבו הציג את האיסלאם. "רובם המכריע של המוסלמים דוחים את הקיצוניות והאלימות", אמרו השרים בהודעה שפרסמו בסלובניה. אולם בשונה ממדינות האיסלאם, הגנו על זכות חופש הביטוי וקראו למוסלמים שלא להגיב באלימות: "פגיעה ברגשות אינה תירוץ לתוקפנות או איומים".
וילדרס, מנהיג מפלגת ה"חירות" ההולנדית אשר באופוזיציה, אמר להגנתו שהכין את הסרט משום ש"האיסלאם והקוראן מהווים בטווח הארוך סכנה להמשך החופש בהולנד, ועלי להזהיר אנשים מפני כך". הסרט נפתח באזהרה מפני התמונות הקשות שהוא כולל ומיד לאחר מכן מוצגת הקריקטורה המפורסמת של מוחמד שפורסמה בדנמרק, כשראשו דומה לפצצה ממנה משתלשל פתיל דולק. בהמשך מוקראים פסוקים מהקוראן, כשלאחריהן תמונות מפיגועי ה-11 בספטמבר, הפיגועים בלונדון והפיגועים במדריד. בסיומו קורא וילדרס "להביס את האידיאולוגיה האיסלאמית" כמו שהובסו באירופה הנאציזם והקומוניזם.