"סין מסרה מידע על מאמצי טהרן לייצר נשק גרעיני"
דיפלומטים בווינה אישרו כי בייג'ינג העבירה לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מידע מודיעיני על ניסיונותיה של איראן לייצר פצצת גרעין. לא נמסרו פרטים נוספים על טיבו של המידע שהועבר מסין
סין סיפקה לסוכנות הגרעין של האו"ם מידע מודיעיני הקשור למאמציה של איראן לייצר נשק גרעיני. כך אמרו היום (ד') דיפלומטים בווינה.
מדובר בדיווח מפתיע, משום שסין כמו מוסקבה הביעה התנגדות ליוזמה שהובילה ארצות הברית להטיל סנקציות חמורות על טהרן בשל סירובה לשעות לדרישת מועצת הביטחון של האו"ם להפסיק את תוכניתה להעשרת אורניום.
הדיפלומטים אמרו את הדברים בראיון לסוכנות הידיעות אסושיאטד פרס וביקשו שלא להיחשף משום שמדובר במידע חסוי ומסווג. הם ציינו כי בייג'ינג היא האחרונה ברשימה ארוכה-למדי של מדינות שהעבירו לסוכנות הגרעין מידע מודיעיני, שיסייע במשימתה של הסוכנות לחקור את תוכנית הגרעין האיראנית. לטענתם, גם מדינות שאינן נחשבות לחברות ב"מחנה האנטי-איראני" העבירו לסוכנות מידע בנושא. עם זאת, לא נמסרו פרטים נוספים על טיבו של המידע שנמסר לסוכנות הגרעין על ידי הסינים.
ג'ון בולטון, לשעבר שגריר ארה"ב באו"ם והממונה על תיק איראן במחלקת המדינה האמריקנית אמר כי צעד סיני שכזה הינו משמעותי - על רקע קשריה הצבאיים לשעבר של בייג'ינג עם טהרן. בשיחת טלפון מוושינגטון, אמר בולטון כי ארה"ב מאמינה כי סין סייע לאיראן לפתח את תוכניתה הגרעינית, בייחוד בתחום העשרת האורניום. לדבריו, שתי המדינות שיתפו פעולה גם בתחום תוכנית הטילים הבליסטיים.
המערב חושד כי פניה של איראן מועדות לייצור נשק גרעיני - אך טהרן דוחה טענה זו וקובעת כי תוכניתה הגרעינית נועדה לצרכי שלום ולמטרות אזרחיות בלבד. בשל סירובה להפסיק את תוכניתה הגרעינית השנויה במחלוקת, הוטלו על איראן שלושה סבבי סנקציות, האחרון שבהם נקבע בתחילת החודש שעבר. עם זאת, לנוכח התנגדותן של סין ורוסיה, נוסח ההחלטה שהתקבל נגד איראן היה מרוכך בהרבה מזה שאותו ביקשו ארה"ב ובנות בריתה להעביר.
בדו"ח האחרון שפרסמה סוכנות הגרעין על איראן, נטען כי טהרן סיפקה מידע חדש על תוכניתה הגרעינית, אך לא מידע "מלא ומגובש". בדו"ח נכתב כי איראן "שקופה" יותר מבעבר אך לא באופן שיוכיח כי פעילותה הגרעינית לא נועדה לייצור נשק גרעיני. הדו"ח קבע כי איראן נמנעת מלספק תשובות מהותיות לחשדות לפיהן היא מנסה להסתיר את ניסיונותיה להצטייד בנשק גרעיני.
בפברואר מסרו גורמים דיפלומטיים בווינה כי איראן ערכה לאחרונה ניסויים בסרכזות (צנטריפוגות) מתקדמות במתקן הגרעיני בנתנז - צעד שעלול להעיד על התקדמות משמעותית ביכולתה של איראן להעשיר אורניום. עד כה נתקלו בקשיים מאמציה
של טהרן להשיג את רמות נדרשות של דלק גרעיני עבור תוכנית ההעשרה, עקב השימוש שעשתה בצנטריפוגות המיושנות. בנובמבר האחרון הודיעה איראן כי 3,000 צנטריפוגות מסוג זה כבר פועלות, אך היא מפעילה אותם "על אש נמוכה" - דבר שאינו מאפשר לה העשרת אורניום בקנה מידה נרחב.