81%: למרות החוק, לא נקנה חמץ בפסח
פסיקת בית המשפט שאישרה מכירת חמץ בפסח לא שינתה את יחסו של רוב הציבור לאכילת לחם בחג. 52% קבעו בסקר ynet-גשר שלא יקנו במהלך החג בחנויות המוכרות חמץ, ו-29% אמרו שלא יקנו חמץ אך ייתכן שירכשו מוצרים אחרים. וגם: סקר ומשאל רחוב - איפה אתם ב"סדר"?
הוא אחד מ"חגי האירוח" המובהקים, כשבמקומות מסוימים אף מסבים סביב שולחן הסדר עשרות אנשים, אך רוב הציבור מעדיף לחגוג את הפסח בביתו שלו, עם המשפחה הקרובה – כך עולה מתוצאות הסקר השבועי של ynet יהדות ועמותת גשר. שליש מן הציבור יעשו סדר אצל בני משפחה או חברים, ומעטים יבחרו בבית מלון או בנופש בחו"ל.
ולידיעת השופטת תמר בר-אשר צבן: כמחצית מהנשאלים לא יעשו במהלך החג קניות בבתי עסק שינצלו את הפסיקה התקדימית וימכרו חמץ, ורובם יחרימו את החנויות גם לאחר הפסח. סקר ynet-גשר נערך על ידי מכון "מותגים" וכלל 500 מרואיינים, המהווים מדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת דוברת העברית בישראל.
בחלקו הראשון של הסקר נשאלו המשתתפים עם מי והיכן יערכו השנה את ליל הסדר. 56% אמרו כי יבחרו בסדר משפחתי בבית, 29% יסבו סביב השולחן בביתם של קרובי משפחה, 3% יעדיפו לציין את החג אצל חברים, 3% נוספים יהיו בבית מלון יחד עם המשפחה ו-2% ישהו בחו"ל עם בני משפחה או חברים. יתר הנשאלים טרם החליטו או סרבו לענות.
פילוח להגדרות דתיות מלמד על תוצאות כמעט זהות אצל כלל המגזרים. עם זאת, 7% מהחילונים יסעדו אצל חברים לעומת 0%-2% אצל הנשאלים האחרים. מנגד אמרו 4% מהחרדים כי יעשו את הסדר בחו"ל לעומת 1% בקרב החילוניים.
מי יאכל חמץ?
התקשורת חגגה, הפוליטיקאים הדתיים זעמו, ומה יעשה האזרח הקטן בעקבות פסיקת בית המשפט שהתיר מכירת חמץ במהלך החג? 52% מהנשאלים אמרו כי יקפידו שלא לקנות בחנות שתעשה שימוש בהיתר – 31% לא בפסח ולא אחריו ו-21% בימי החג בלבד. 29% נוספים לא ירכשו מוצרי חמץ אך יערכו שם קניות אחרות. מנגד הביעו 15% שביעות רצון מהפסיקה, שתאפשר להם למצוא חמץ ביתר קלות במהלך החג.
ניתוח התוצאות מלמד כי רק 29% מהחילונים מרוצים מהאפשרות לקנות מוצרי חמץ בקלות. היתר ירכשו בחנויות אלה רק מצרכים אחרים (48%), לא ייכנסו אליהן בכלל בימי החג (12%) או יעדיפו מקומות אחרים גם אחרי פסח (6%). אצל המסורתיים יעדיפו 39% שלא להיכנס כלל למקומות אלה במהלך החג, 33% יעשו כך גם אחריו ו-20% ירכשו שם רק מצרכים שאינם נחשבים חמץ, גם בפסח עצמו.
ואיך נעביר את ליל הסדר? 23% אמרו כי ישתעשעו בחידונים ומשחקים בענייני החג, בנוסף לקריאת ההגדה ולסעודה החגיגית. 18% אמרו כי ישלבו בטקסט המסורתי גם קטעים אקטואליים ו-18% נוספים ישנו את סדר ההגדה וישמיטו קטעים שאינם רלוונטיים.
שושי בקר, מנכ"לית גשר מפעלים חינוכיים, אומרת כי שליש מהצבור החילוני מעוניין לרכוש מוצרים שהינם חמץ ולא לטרוח למען נוחיות זו, אך הסקר מוכיח ש"רוב הצבור עדיין רואה בפרהסיה היהודית חלק מאופייה הרצוי של מדינת ישראל כמדינה יהודית".
בקר קראה לציבור לשלב במהלך ליל הסדר, בנוסף לקריאת ההגדה, אלמנטים שיחדדו את תכני החג, ואמרה: "בכל שנה בולטת מחדש התכנסות המשפחה והעם היהודי סביב שולחן ליל הסדר. כדי להמשיך את הייחוד של חג הפסח כיום חג המשותף ליהודי העולם כולו יש צורך בהבהרת תכני החג ונוסח ההגדה וכן שילוב דיונים וחוויות משמעותיות המקשרות לימים אלה את יציאת מצרים, היציאה לחירות ומורשת מנהגי החג".