מזוז מאשר: מותר למכור חמץ בפסח, לא בפומבי
היועץ המשפטי לממשלה פרסם חוות דעת התומכת בהחלטת פסק הדין התקדימי של בית המשפט לעניינים מקומיים בירושלים, שהתיר מכירת חמץ בחנויות - שלא בפומבי. במשרד המשפטים נמתחה ביקורת על התביעה המקומית, שלא היתה מודעת להנחיות: "זו עמדתנו העקבית"
משנה תוקף: היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, פרסם הבוקר (א') חוות דעת בנוגע לפסיקת בית המשפט לעניינים מקומיים בירושלים, שביטל ארבעה כתבי אישום נגד בעלי עסקים שמכרו חמץ במהלך חג הפסח. מזוז מגבה את הפסיקה, שמתירה למעשה מכירת חמץ שלא בפומבי.
מזוז ציין כי אין בכוונת הפרקליטות לערער על פסק הדין שעורר סערה, שכן ההחלטה לבטל את אותם כתבי אישום עולה בקנה אחד עם עמדת המדינה. יתרה מזאת, ממשרד המשפטים נמתחה ביקורת על התביעה העירונית בירושלים - שלא היתה מודעת להנחיות ולמדיניות ולא הייתה אמורה כלל להגיש את האישומים.
היועץ המשפטי לממשלה כותב בחוות דעתו: "חוק החמץ לא נועד לאסור ואינו אוסר על מכירה או צריכה של חמץ בפסח.
החוק אוסר על בעל עסק להציג בפומבי מוצרי חמץ למכירה או צריכה".
מזוז שב ומדגיש כי בעמדה זאת "אין משום חידוש או שינוי; אדרבא, זוהי העמדה העקבית בה נקטה המדינה מזה שנים" - ומזכיר מכתב מטעמו של היועץ המשפטי לממשלה בשנת 2000, הנחיות משרד הפנים מ-2002 וגם תשובה לבג"ץ ביולי 2002 מטעם פרקליטות המדינה.
היועמ"ש מסביר כי "האיסור אינו חל על הצגת חמץ בתוך המרחב הפנימי הסגור של העסק", ומוסיף שלשון החוק באה להתמודד עם תופעה של הצגת חמץ בפרהסיה כדי למנוע פגיעה ברגשות הציבור וכדי לשמור על הצביון היהודי של חג הפסח במרחב הציבורי.
בעקבות הפסיקה: סערה ציבורית, דיון מיוחד בכנסת
לפני כשבועיים קבעה שופטת בית המשפט לעניינים מקומיים בירושלים, תמר בר-אשר צבן, כי למרות שעל פי החוק אסור למכור חמץ בפסח בפומבי, לחנויות מותר. השופטת הורתה למחוק כתבי האישום שהוגשו נגד ארבעה בעלי מסעדות בירושלים, שנגדם נטען כי עברו על "חוק המצות" אשתקד כשמכרו חמץ בפסח.
קביעתה של השופטת עוררה סערה ציבורית. בפסק הדין קבעה השופטת שחנות אינה עונה להגדרה "פומבי". על פי החוק, ולצורך כך אף נעזרה בפירוש רש"י לגמרא לפיו רשות הרבים הינה "פרהסיה" ו"מקום שנראה מכל מקום".
מאחר שחנות היא מתחם סגור הרי שהיא אינה עונה להגדרה, להבדיל משוק.
אתמול נערך בכנסת דיון מיוחד בנושא, במהלך הפגרה. יו"ר המפד"ל, זבולון אורלב, זעק: "איך היינו מגיבים אילו שופט היה פוסק שמותר לפתוח מסעדה בערב יום הזיכרון, בטענה שזה בתוך המסעדה ואיש לא רואה?". מנגד, אמר יוסי ביילין ממרצ-יחד: "זו ההזדמנות לדתיים לרדת מהטעות ההיסטורית של הכפייה".