האם האתנול אחראי לזינוק במחירי המזון?
הממשל האמריקני העניק רוח גבית חזקה להפקת אתנול מתירס, והחליט ששליש משטחי הגידולים יוקצה להפקת הדלק הביולוגי. יצרני המזון רואים בכך גורם שתרם לעליית מחירי המזון; מגדלי התירס והממשל טוענים: העלייה במחירי הדלק והאנרגיה היא האשם העיקרי
רק לפני ארבעה חודשים חגגו במדינת מיזורי בארצות הברית את כניסתו לתוקף של החוק הדורש מספקי הדלק במדינה לכלול במוצריהם לפחות 10 אחוז של אתנול - דלק ממקור ביולוגי. אך כעת, על רקע העלייה הדרמטית במחירי המזון והתבואה ברחבי העולם, שוקלים במיזורי לגנוז את החוק.
הממשל האמריקני, שרעב לנפט אך חושש מהתלות בממשלות לא דמוקרטיות ומזיהום האוויר, נתן לאתנול רוח גבית חזקה. ארגוני הסביבה תמכו במהלך שנועד להפחית את פליטת גזי החממה של המדינה המזהמת ביותר בעולם. לפיכך העניק הממשל סובסידיות ליצרני תירס, והחליט ששליש מהשטחים לגידול תירס יועדו להפקת אתנול.
מאחר שארה"ב היא יצואנית התירס הגדולה בעולם, התוצאה הייתה עלייה במחיר התירס, שגררה עלייה במחירי הבשר ומוצרי החלב.
עוד בנושא:
"ישנן לבטח כמה שאלות בנושא האתנול שאני סבור שלא נבדקו בצורה מעמיקה", אמר ניל סנט.אונג, מחוקק רפובליקני ממיזורי. הוועדה בקונגרס בראשה הוא עומד, העוסקת בנושאי תחבורה, בוחנת בימים אלה את השימוש באתנול והשלכותיו, וייתכן שתקצץ את ההטבות שנועדו לעודד הפקת אתנול מתירס במיזורי בתקופה הקרובה.
המהלך במיזורי בא אחרי שמושל טקסס, ריק פרי, פנה לאחרונה לסוכנות הפדרלית לשימור הסביבה וביקש שיותר לו להפחית במחצית את כמות האתנול שהוא מחוייב לייצר על פי התקנה שהעביר הממשל בוושינגטון. יצרני מזון גדולים פירסמו בסוף השבוע מכתבי תמיכה במהלך של פרי ואמרו כי הדרישה לספק תירס ופולי סויה כדי לפצות את הקצאת השטחים לייצור דלק ביולוגי תגרום לעלייה נוספת במחירי המזון בארצות הברית.
מעברו השני של הדיון נמצאים מגדלי התירס, שתומכים בצעד שהכתיבה הממשל ובתמריצים להפקת אתנול מתירס. השנה הם שתלו כמות שיא של שתילים במטרה להגדיל את היבולים בקיץ. הם טוענים שהפקת אתנול מתירס היא גורם משני בעליית מחירי המזון, ושהאשם העיקרי הוא מחיר הנפט, שייקר את הייצור החקלאי והשינוע של הסחורות וחומרי הגלם. הם טוענים גם שיצרני הדלק מנסים ליצור פאניקה של העלאת מחירי המזון, כדי להילחם ביצרני האתנול.
"יצרני הנפט הגדולים רואים באתנול איום לרווחים שלהם", אמר גרי מרשל, יו"ר איגוד מגדלי התירס במיזורי. "הם יכולים להשקיע במאבק הזה כסף רב... אנחנו נלחמים באמצעים דלים".
גם הממשל סבור שהאתנול אינו אשם במשבר. בשבוע שעבר אמר שר החקלאות האמריקני כי כרבע מיבולי התירס האמריקנים השנה שימשו להפקת אתנול, ושהסיבה לעלייה במחירי התירס וסחורות נוספות תלויה בעיקר בעלייה במחירי האנרגיה, התגברות הצריכה ברחבי העולם לרבות במדינות כמו סין והודו, ובקשיים הנובעים ממזג האוויר כמו בצורת באוסטרליה - יצרנית חיטה מהמובילות בעולם - שטפונות באסיה וחשש מפני בצורת בארצות הברית בקיץ הקרוב. הוא אמר כי למעט שינויים קלים, הממשל אינו מתכוון לשנות את עמדתו התומכת בהפקת אתנול מתירס.
גם דוברת הבית הלבן, דנה פרינו, אמרה כי הפקת דלקים ביולוגיים היא אחד מהגורמים לעלייה במחירי המזון - אך לא הגורם העיקרי. אך היא הוסיפה כי יש לקחת את העניין הזה לתשומת לב "כשאנו מעבירים את הכלכלות שלנו לדלקים חלופיים".