בוליביה: עוד 2 מחוזות הצביעו בעד אוטונומיה
מתוצאות מדגם שפרסם ערוץ טלוויזיה מקומי עולה כי התושבים במחוזות בני ופנדו הצביעו באופן גורף בעד אוטונומיה והיפרדות מהשלטון המרכזי. עד עתה סירב הנשיא השמאלן מוראלס להכיר במשאלים, וכינה אותם "סקרים לא חוקיים"
מספר המחוזות בבוליביה שקיימו משאל עם והביעו בו תמיכה בהיפרדותם מהשלטון המרכזי במדינה עלה היום (ב') לשלושה, עם תום ספירת הקולות במשאל שנערך אתמול במחוזות בני ופנדו. המשאל צפוי לחזק את ההתנגדות לרפורמות הפופוליסטיות שמוביל הנשיא השמאלן, אוו מוראלס.
שאיפתו של מוראלס להעצים את כוחו של הרוב הילידי במדינה - שספג דיכוי ואפלייה רבים - הצליחה לקומם עליו את התושבים ממוצא אירופי המתגוררים במחוזות השפלה המזרחיים במדינה, הזועמים על הממשלה בבירה לה-פאז. הנשיא קרא לתומכיו להחרים את המשאל.
מאות חוגגים התקהלו הלילה בבירות שני המחוזות, הניפו גדלים, וקראו ססמאות בגנותו של מוראלס. "אנו מבקשים מהעולם ומהמדינה לכבד את שאיפתנו לעצמאות", אמר מושל בני, ארנסטו סוארז. המשאלים בשני המחוזות, ששטחם מהווה כרבע משטחה של בוליביה, נערכו על רקע משאל עם דומה שנערך במחוז הסמוך סנטה קרוז - מעוז מתנגדיו של הנשיא - בחודש שעבר.
הרוב המוחלט של המצביעים הצביע גם אז בעד אוטונומיה, אך הממשל המרכזי טען כי קרוב ל-40 אחוז מבעלי זכות הבחירה החרימו אותו ולכן תוצאותיו אינן חוקיות. משאל עם נוסף צפוי להערך ב-22 ביוני במחוז טריחה, העשיר ביותר בגז טבעי מבין תשעת מחוזות המדינה.
תומכי האוטונומיה חוגגים במחוז בני, הלילה (צילום: AFP)
לפי מדגמים שפורסמו ברשת הטלוויזיה המקומית "איי-טי-בי", 80.2 אחוז מתושבי בני הצביעו "כן" למען עצמאות, ו-19.8 אחוז בלבד הצביעו "לא". במחוז פנדו, הקטן מבין השניים, הצביעו 81.8 בתמיכה במהלך, לעומת 18.2 אחוז של מתנגדים. לפי הדיווח, 46.5 אחוז מבעלי זכות הבחירה נענו לקראיתו של מוראלס ונמנעו מלהצביעה, לעומת 34.5 אחוז במחוז בני.
שר הפנים אלפרדו ראדה כינס מסיבת עיתונאים בלה-פאז וכינה בה את משאלי העם "בלתי חוקיים" ו"בדלניים". לדבריו, כל מטרתם היא "פלגנות פנימית". כלי התקשורת המקומית דיווחו על עימותים בין תומכיו של מוראלס ותומכי האופוזיציה בשני המחוזות, בהם נפצעו מספר לא ברור של בני אדם.
מוראלס התייחס עד עתה בביטול מופגן למשאלים וכינה אותם "סקרים בלתי חוקיים". למרות זאת, ערך הנשיא לפני שלושה ימים ביקור בקוביחה, בירת פנדו, כדי לנסות למנוע את דחייתה הסימבולית של ממשלתו - וגם כדי לחנוך צי חדש של אמבולנסים ולהודיע על פרויקט תשתית חדש שלמימונו גייס שישה מיליון דולר.
במדינה, המפולגת על רקע מדיניותו השמאלנית של מוראלס, הפכה התנועה הדורשת אוטונומיה למחוזות המזרחיים לאופוזיציה העיקרית לנשיא. תומכי האוטונומיה תובעים להפוך את בוליביה למדינה פדרלית כמו ארצות הברית, ולהקים במחוזות השונים אסיפות מקומיות. הם גם דורשים להעניק לממשל המקומי בחוזות השונים
משקל פוליטי רב יותר – ולסכל את שאיפותיו של מוראלס לחלק מחדש את האדמות ואת משאבי הטבע במדינה.
משאלי-העם גם הצליחו להסב את תשומת הלב הציבורית במדינה מהפרויקט הראשי של מוראלס – ניסוח חוקה חדשה שתעניק משקל רב יותר לאזרחים הילידים. החוקה תהפוך לחוק רק לאחר שתתקבל במשאל עם כללי, אך תושבי המחוזות המזרחיים מקווים שעד אז, יצליחו להגשים את שאיפתם להתנתק מהממשל המרכזי בלה-פאס.