פרידמן: נדרשת חקירה ממלכתית בפרשת רמון
שר המשפטים יצא בהתקפה חסרת תקדים נגד התנהלות גורמי אכיפת החוק בפרשת האזנות הסתר של השר חיים רמון: "הבעיה של רמון מתגמדת לעומת מה שקרה כאן בכל התהליך הזה. יש לנו מערכת אכיפת חוק שהיית מצפה שתהיה מוכנה לאיזושהי בקרה משמעותית ואיני מרגיש בזה"
התקפה חסרת תקדים. שר המשפטים, פרופ' דניאל פרידמן, תקף הבוקר (יום ג') בחריפות את המשטרה ואת הפרקליטות בפרשת האזנות הסתר נגד חיים רמון: "פרשת האזנות הסתר קשה וחמורה. יש מאבק בלתי מתפשר של מערכת החוק כולה נגד החקירה. בתוך המשרד יש התנגדות עזה ביותר - אסור לגעת, אסור לחקור". פרידמן דיבר בוועדת החקירה הפרלמנטרית בנושא האזנות הסתר במשפט רמון.
"המצב הוא בלתי נסבל. אני משוכנע שאין מנוס מהקמת ועדת בדיקה ממשלתית עם סמכויות כיוון שאם תהיה ללא סמכויות העניין ימוסמס", אמר פרידמן, "הבעיה של רמון מתגמדת לעומת מה שקרה כאן בכל התהליך הזה. גם אם הסתרת ממצאי האזנת הסתר לא נעשתה בזדון – יש בה רשלנות רבתי. יש לנו מערכת אכיפת חוק שהיית מצפה שתהיה מוכנה לאיזושהי בקרה משמעותית ואיני מרגיש בזה". שר המשפטים הדגיש שוב ושוב את נושא סמכויות הוועדה שתבחן את פרשת ההאזנות.
פרידמן לא חסך ביקורת גם מהיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, וחשף חלק מהדיונים, שנערכו עמו בפרשת ההאזנות: "עמדתו של ראש הממשלה היתה שצריך למנות ועדת בדיקה. היועץ המשפטי לממשלה עשה כל שביכולתו למנוע זאת. היועץ המשפטי החליט למנות את השופט ברנר לבודק ללא סמכויות".
שר המשפטים טען כי מערכת אכיפת החוק מתנהגת באופן שונה, כאשר האזנות הסתר פועלות לטובת הנחקר: "מתברר שכשהאזנות הסתר מניבות חומרים שהם לטובת החשוד ולא נגדו, החומרים האלה אינם מועברים ויש כל מיני הסברים כאלה ואחרים ובית המשפט מדבר על הנושא כמשהו שהוא על גבול לקבוע זדון.
מערכת אכיפת החוק לא מוכנה לביקורת. פרידמן (צילום: גיל יוחנן)
"איך זה התגלה? מישהו התקשר לרמון ואומר לו שיש חומרים של האזנות סתר. אם האיש מגיע מתוך מערכת האכיפה פירוש הדבר שיש שם אדם אחד לפחות שמבין שיש חומר שהוא משמעותי לתיק. המשטרה אומרת שהיא לא מבינה או לא חשבה. אבל יש שם מישהו שכן והוא מדבר עם רמון אבל הוא חושש. כאמור שום דבר לא קורה. היתה התגייסות נגד בדיקת הנושא", אמר פרידמן.
לדור: ההאזנות תמכו במתלוננת
פרקליט המדינה, משה לדור, הגן על התנהלות גורמי אכיפת החוק בפרשה: "חומר החקירה כלל חומר שתומך בגרסתה של המתלוננת לגבי עבירת המין. החומר כלל גם שיחות בהן היא מספרת על המפגשים הראשונים שהיא קיימה עם ראש היחידה ארצית לחקירות הונאה ואחרים. חומרי החקירה האלה, ההאזנות האלה אישרו את הגרסה העובדתית של המתלוננת. בית המשפט הרשיע את רמון פה אחד. כל החקירות שבוצעו בעקבות החומר הזה היה בפני בית משפט השלום וצריך לזכור את זה".
נשיא בית המשפט המחוזי בדימוס, ורדי זיילר פרסם לפני כחודשיים דו"ח חריף שביקר את האזנות הסתר בפרשת רמון. במרכז חוות הדעת הופיעה המלצה להקים ועדת בדיקה ממשלתית - במטרה לחקור את הכשלים בחקירה המשטרתית של פרשת רמון, בה הורשע במעשה מגונה בחיילת בלשכת ראש הממשלה ערב היציאה למחלמת לבנון השנייה.
פרקליט המדינה תקף היום את זיילר ואת עצם הבדיקה שלו: "בשום פנים ואופן לא היה כאן זדון. ברנר סיים את מלאכתו וחשב שאין צורך בוועדת בדיקה. עכשיו זיילר נותן את החומרים. את כל החומרים? לא. האם הוא ביקש את התרשמותו האישית של ברנר? לא. השופט זיילר כותב את הדו"ח, אבל לפי השקפתנו לא לגמרי בטוח שהיה מקום לפנות לעוד שופט כדי לשמוע עוד דעה", אמר.
הוא הוסיף כי השופט זיילר כלל לא ביקש את תגובת הפרקליטות לתוצאות הבדיקה שלו: "מקבלים דו"ח נוסף שמבוסס על חומרים חלקיים, כותבים את הדו"ח על סמך מתן במה מלאה לסנגוריו של רמון, לא פונים אל הפרקליטות או המשטרה או היועץ המשפטי לממשלה כדי לשמוע את עמדתם. אם היה השופט זיילר פונה למערכת כדי לשמוע התייחסות הוא היה מקבל התייחסות לכמה עניינים חשובים ועל כן הוא שגה", דברי לדור.
זיילר לא נשאר חייב והגיב לדברי לדור: "אין מדובר כאן במשפט רמון. השאלה היא איך התנהלה המשטרה. אין זה נכון לומר שהתמלילים או ההקלטות שהועלמו או לא נמסרו לתביעה אין בהם כלום. האפקט האמיתי הוא שהעמידו את הקצינה במצב בו אין לה ברירה - אם לא תתלונני ממילא תסתבכי בחקירות".
היועצת המשפטית של הכנסת, נורית אלשטיין, העירה כי כשל חמור כמו "רשלנות רבתי" (בהתייחס לדברי פרידמן - צ.ל) לא פותרים ב"מסקנות מערכתיות" והוא מצדיק הקמת ועדת בדיקה חיצונית אובייקטיבית. לדור דחה את דבריה ואמר כי על "רשלנות רבתי" לא מקימים ועדת חקירה, וראוי לכבד את דו"ח ברנר. דבריו של לדור הקפיצו את יו"ר ועדת החקירה, ח"כ מיכאל איתן (ליכוד) שאמר: "אי אפשר שאתם תבדקו את עצמכם. זה לא קרה בשום מקום בעולם". איתן אמר שהוא תומך בהקמת ועדה חיצונית והחליט שלב הסיכומים בנושא יתקיים בדלתיים סגורות.