סטודנטים: מלחמת חורמה נגד עליית שכר הלימוד
בעקבות הפרסום ב-ynet על התייקרות שכר הלימוד בשנה הבאה בסכום שינוע בין 168 ל-900 שקלים - הכריזו נציגי הסטודנטים: "זו נסיגה מהסכמים חתומים, נפעל בכל האמצעים העומדים לרשותנו". סטודנט: "כל שקל משמעותי עבורנו. אעשה הכל כדי ששכר הלימוד לא יעלה"
"אם ממשלת ישראל תבחר לסגת מהסכמיה עם הנהגת הסטודנטים, ציבור הסטודנטים בישראל יפעל בכל האמצעים העומדים לרשותו". כך הודיעו אמש (ג') ראשי ציבור הסטודנטים, בעקבות הפרסום ב-ynet, לפיו שכר הלימוד במוסדות האקדמים יעלה בשנה הבאה ב-168 עד 900 שקלים.
העלייה בתשלומים למוסדות מוסברת בקיצוצים המתוכננים בתקציבי המכללות והאוניברסיטאות ובמדיניות חדשה, לפיה המוסדות לא יספגו את העלייה במדד המחירים לצרכן. חלק מהסטודנטים אף התבקשו לשלם תוספת לשכר הלימוד של השנה הנוכחית, המסתיימת בימים אלה.
הקרב על התקציבים:
- האוצר: בלי העלאת שכר לימוד - אין דו"ח שוחט
- האוצר לאוניברסיטאות: קצצו 920 מיליון שקל
- האוניברסיטאות מאיימות: השנה הבאה לא תיפתח
- שוחט: באוצר עוינות לא-סבירה לאוניברסיטאות
נתנאל איזק, יו"ר ארגון הסטודנטים בישראל ובועז טופורובסקי, יו"ר התאחדות הסטודנטים, מסרו בתגובה להתייקרות הצפויה: "הסטודנטים ינהלו מלחמת חורמה כנגד הפגיעה המתמשכת בהם ובמערכת ההשכלה הגבוהה".
אלון סולר, סטודנט לתואר ראשון בחשבונאות וכלכלה באוניברסיטת תל- אביב, מוכן גם הוא לצאת להיאבק. "אני אישית מוכן לצאת לרחובות להפגנות נגד העלאת שכר הלימוד. יכול להיות שעבור אנשים ספציפיים זו עלייה שהם יכולים לספוג אבל בסך הכל זה מהותי להרבה אנשים שלא יכולים להרשות לעצמם לספוג דרישה שכזו לתשלום".
"מדברים על העלאת שכר לימוד ומתייחסים לזה כמו מוצר בשוק החופשי - אבל ההשכלה הגבוהה בישראל לא צריכה להיות כזאת, כי זה אחד הדברים הבסיסיים בחברה שמתיימרת להיות מהחזקות והמשכילות בעולם", אמר סולר וציין את העומס הכלכלי המוטל על חבריו לספסל הלימודים: "אדם שבא ללמוד באוניברסיטת תל-אביב נאבק בשכר דירה - בין אם במעונות ובין אם בעיר - ולומד ועובד כדי לכסות עלויות. אנשים יעבדו יותר וזה יפגע ביכולת שלהם להקדיש ללימודים".
אלי הרוש, סטודנט לתקשורת במכללת עמק יזרעאל, אמר שהעלייה הצפויה תשפיע עליו באופן משמעותי. "כל אלף שקלים נוספים זה עוד שעות עבודה והן מקצרות לי משעות הלימוד שלי ובשאר ההוצאות. בתור סטודנט אני שוכר מגורים קרובים למכללה, אני משלם את מרבית שכר הלימוד לבדי ומנסה להיעזר במלגות".
"מאסנו בשביתות, אבל נילחם"
"יכול להיות שבן אדם אחד יגיד שהסכום הנוסף לא משמעותי, אבל לדעתי - כל שקל משמעותי עבור סטודנטים", אמר הרוש. ומה בדבר הנכונות לצאת למאבק? "אני חושב שהסטודנטים מצד אחד מאסו בשביתות אבל מצד שני יעשו הכל כדי ששכר הלימוד לא יעלה". הוא מעריך כי לא יהיה קושי מיוחד בהוצאת הסטודנטים למחאה ברחובות.
גם במערכת הפוליטית מיהרו לגנות את העלאת שכר הלימוד. יו"ר שדולת הסטודנטים בכנסת,
ח"כ אלכס מילר (ישראל ביתנו) אמר ל-ynet: "צר לי שמשרד האוצר מנסה בכל דרך לעשוק את הסטודנטים וגורר את מערכת ההשכלה הגבוהה לטלטלה נוספת. אני קורא לשר האוצר לחזור בו מן ההחלטה ולאפשר למערכת להתאושש באמצעות התקציבים שהובטחו לה".
יצוין כי בימים הקרובים אמורה להיפגש יו"ר המועצה להשכלה גבוהה ושרת החינוך, יולי תמיר עם נציגי הסטודנטים ונציגי האוצר, בניסיון לפתור את הסוגייה. במקביל, השרה נמצאת בקשר שוטף מול לשכת ראש הממשלה בכדי למנוע את העלאת 900 השקלים.