אולמרט: כל עוד אני בתפקיד, אקיים מו"מ לשלום
ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הבהיר שכל עוד יכהן בתפקיד, ימשיך במשא ומתן לשלום עם סוריה: "ישראל ממשיכה במשא ומתן בתום לב, במטרה להציב לסוריה אלטרנטיבה אמיתית". הדברים כוונו בעיקר לאוזניה של יריבתו, ציפי לבני
במסר שמכוון בעיקר לשרת החוץ, ציפי לבני, והביקורת שלה על המגעים עם סוריה, הבהיר הערב (יום ג') ראש הממשלה, אהוד אולמרט, כי ימשיך במשא ומתן לשלום - הן עם סוריה והן עם הפלסטינים - כל עוד יהיה בתפקידו. בטקס סיום במכללה לביטחון לאומי באוניברסיטה העברית, אמר: "המו"מ המתנהל כיום בתיווך טורקי הוא רציני וענייני. יש בו כדי להביא בסופו של דבר לשלום בין המדינות ולרווחה לשני העמים".
"מיומי הראשון בתפקיד ראש הממשלה, ראיתי בקידום משא ומתן עם כל שכנינו - מטרה עליונה. זו לא נשתנתה, ולא תשתנה כל עוד אני נושא באחריות העליונה לביטחונה ושגשוגה של ישראל", הבהיר אולמרט, "לאחר שנים ארוכות של קיפאון מדיני פתחנו במשא ומתן עם שכנינו הפלסטינים, ובמשא ומתן עקיף עם שכנינו הסורים. בעבר היו שהניחו כי מדובר במשימה בלתי אפשרית, אך בעיניי לא רק שהעניין הזה אפשרי - הוא בעיקר חיוני".
"מערכת הביטחון תמכה". אולמרט ואשכנזי בכנס (צילום: AP)
"הדבר תלוי בראש ובראשונה בבחירה שעל מנהיגי סוריה לעשות. בשלב מסוים לא יהיה די באיתותים, חיוביים ככל שיהיו. באותו שלב תצטרך סוריה להכריע בין לפיתתה של איראן, שותפות בציר הרשע ובידוד בינלאומי לבין שלום, שגשוג כלכלי והצטרפות למשפחת העמים. זוהי הכרעה חדה וחד ערכית. ישראל מצדה ממשיכה בניהול המו"מ בתום לב ובמטרה להציב בפני סוריה אלטרנטיבה אמיתית, שתגרום לה לקבל את ההחלטות הנכונות".
אולמרט סיפר כי למערכת הביטחון יש תפקיד משמעותי מאוד, "אולי חסר תקדים", כדבריו, בניהול המשא ומתן. "גופי הביטחון של ישראל הוכיחו בגרות וראייה אסטרטגית רחבה כאשר תמכו מלכתחילה בצורך להידבר עם סוריה. בדיונים המקדימים שרוכזו בנושא בלשכתי, התגבשה הבנה, גם בקרב הדרגים המקצועיים - המדיניים והביטחוניים, ששיחות שלום עם סוריה יש בהן יותר סיכוי מסיכון ולכן יש למצות את האפשרות לקיימן. מצויד בתובנות הללו ובאומץ והיושר המקצועי של גופי הביטחון והחוץ, התחלתי בקידום המשא ומתן. זה לא היה קל ועל הדרך אירעו אירועים מתחייבים, שנדמה היה כי יש בהם לפגוע פגיעה קשה בסיכוי לקדם שלום".
הוא התבטא גם בעניין עסקת השבויים: "לפני כשבועיים, כשהחזרנו את ארונותיהם של אהוד גולדווסר ואלדד רגב, נוכחנו באותה עוצמה פנימית בה ניחנת ישראל, בשונה מאויביה. מי שהיה זקוק להוכחה נוספת למה שמייחד אותנו כמדינה - יימצא אותה בהתלהבות בה התקבל רוצח ילדה קטנה במדינה שכנה. אצלנו זה לא היה קורה".
כאמור, דבריו של אולמרט כוונו בעיקר כלפי ציפי לבני, שאיתה התכתש אתמול במליאת הכנסת סביב המשא ומתן הלא-ישיר עם הסורים. אולמרט אמר לה "אל תתערבי בזה", ולבני הגיבה "אני באופן אישי שתקתי". אולמרט הגיב: "עדיף להיות פה בשקט בנושא הזה".
ראש הממשלה גם הפנה אתמול אצבע מאשימה ל"יריב פוליטי" שהעביר מסרים לנשיא סוריה. שר הביטחון, אהוד ברק, נדרש להגיב על כך בוושינגטון. "אני לא מתאר לעצמי שמשהו דוחף את האף שלו לנושא הסורי. אבל צריך לשאול את אולמרט למי הוא התכוון", אמר ברק.