החל מהיום: שיבושים בחדרי הניתוח בכל הארץ
אמורים לעבור ניתוח בזמן הקרוב? צפו לשינויים או דחיות. כחלק ממאבקם, יעבדו הרופאים הכירורגים "לפי הספר" ויעזבו את בית החולים בתום המשמרת שלהם, מה שיגרום לעומס ודחיות של ניתוחים שנקבעו מראש
החל מהיום צפויים שיבושים בפעילות חדרי הניתוח בבתי החולים, עקב צעדי מחאה בהם נוקטים הרופאים הכירורגים. השיבושים עשויים לפגוע בעיקר במי שצפוי לעבור ניתוחים מתוכננים (אלקטיביים). במסגרת צעדי המחאה יעזבו
הרופאים הכוננים והתורנים את בית החולים בשעות הבוקר ולא ימשיכו לנתח, גם אם נקבעו להם ניתוחים מתוכננים.
איגוד הכירורגים שלח הבוקר (א') מכתב חריף לשר הבריאות, יעקב בן-יזרי בו מוחים חברי האיגוד על מחסור מתמשך במתמחים ומציינים "היום אנחנו קורסים". המנתחים מתארים במכתבם כי ישנו מחוסר חמור במתמחים בכירורגיה. כתוצאה מכך, רופאים מומחים עושים תורנויות במהלך הלילה, זאת בנוסף לרופאים כוננים שפעמים רבות מוקפצים לבית החולים במהלך הלילה כדי לקחת חלק בניתוחים ולאחר מכן ממשיכים לנתח במשך היום.
"בעקבות כך הוחל לאחרונה לבטל ניתוחים רבים והמצב הולך ומחמיר. המצב בו אנו דוחים יותר ויותר ניתוחים גורר תגובות קשות ולעיתים אלימות כלפי הצוותים המטפלים", ציינו הכירורגים.
בתקופה זו של השנה מתמחים רבים מסיימים את ההתמחות ובמקומם אמורים להתקבל מתמחים חדשים, אבל בגלל שסטודנטים רבעים מעדיפים לא להתמחות בכירורגיה, מקצוע שנחשב לתובעני ובעל התמחות ארוכה, נוצר מחסור. ישנם בתי חולים כמו נהריה ובית חולים "העמק", שאליהם לא צפוי להגיע אף מתמחה חדש ובתי חולים אחרים כמו "הלל יפה" בחדרה, שבהם ישנם מתמחים מעטים בלבד.
פרופ' מיכאל קראוס, יו"ר איגוד הכירורגים וד"ר ריקרדו אלפיסי, יו"ר הוועד למעמד הכירורג כתבו לשר הבריאות: "כירורג נלחם כל הלילה להצלת חייו של צעיר שנפצע קשה בתאונת דרכים וכשהוא תשוש פיזית ונפשית הוא שוטף פנים, שותה קפה וממשיך לנתח את החולים המוזמנים בבוקר. לא מגיע לחולה להינתח על ידי רופא עייף ולא ניתן לדרוש מהכירורג איכות ניתוח אופטימלית בתנאים כאלה. ההערכה היא שתוך מספר חודשים לא יוותרו מספיק כירורגים לתת מענה בחדרי המיון. המשמעות היא שבקרוב מאד לא יהיו מספיק כירורגים גם לתוכניות הניתוחים השוטפות. ניתוחי סרטן ופצועי טראומה".
ד"ר יורם בלשר, יו"ר ההסתדרות הרפואית הביע דאגה לאור מצוקת הכירורגים "המבצעים מספר תורנויות בלתי סביר מדי חודש וסובלים משחיקה קשה" וציין שבין הדרישות שהציגה ההסתדרות הרפואית במסגרת בוררות הרופאים הקרובה לסיום היה מציאת פתרון למקצועות רפואיים הנמצאים במצוקה.
"אם המדינה לא תפעל בדחיפות לפתרון בעייתם של המקצועות במצוקה, נהיה עדים לקריסת מערכות במקצועות רפואיים רבים - כמו זו שעליה מתריעים איגוד הכירורגים", הוסיף בלשר, "את המחיר ישלמו, למרבה הצער, החולים שיאלצו להמתין זמן רב לקבלת טיפול רפואי".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות מודע למצוקה הקיימת במחסור ברופאים. המשרד מתריע על מחסור ברופאים בכלל ועל מחסור במקצועות מסוימים בפרט, כדוגמת: הרדמה, טיפול נמרץ, ילדים ותחומים נוספים. המשרד יזם ועדות לדיון במשבר, הנושא הועלה בתהליך בוררות ודרכי ההתמודדות עם המצוקה הקיימת, נבחנות".